ΔΙΕΘΝΗ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία: Διαλύεται η Βουλή, πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου μετά τη σαρωτική νίκη της Λεπέν

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε πριν από λίγο τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

Η παράταξη του Μακρόν προβλέπεται να εξασφαλίσει ποσοστό από 14,8% έως 15,2%, λιγότερο από το μισό του ποσοστού της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν (31,5%-33%), που κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό της σε εκλογές, και μόλις μία μονάδα πάνω από τους Σοσιαλιστές του Ραφαέλ Γκλικσμάν (14%).

ΕΚΛΟΓΕΣ  09/06/2024  22:18
Ευρωεκλογές 2024: Με ποσοστό 32,5% ο εκλεκτός της Λεπέν Ζορντάν Μπαρντελά, το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς
ΕΚΛΟΓΕΣ  09/06/2024  21:40
Ευρωεκλογές 2024: Πανωλεθρία για Μακρόν-Σολτς, συνετρίβησαν τα κυβερνώντα κόμματα σε Γερμανία και Γαλλία
«Δεν μπορώ στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Μακρόν από το Ελιζέ, απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος διά της ψήφου σας.

»Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Γάλλος υπουργός Εσωτερικών: Ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνηση το αποτέλεσμα
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα συνιστά ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν μπορέσαμε να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Η Λεπέν χαιρέτισε την απόφαση Μακρόν για πρόωρες κάλπες
Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, χαιρέτισε την απόφαση του Μακρόν και δήλωσε ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία στη Γαλλία αν τους εμπιστευτεί το εκλογικό σώμα.

Το στρατόπεδο των κεντρώων στη Γαλλίας ήταν ήδη αποδυναμωμένο, αφού δεν διέθετε απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Από τότε, η διακυβέρνηση ήταν δύσκολη.

Για τον Μακρόν, η αποτυχία στις ευρωεκλογές είναι μια πικρή ήττα. Ο Γάλλος πρόεδρος επικράτησε δύο φορές στους δεύτερους γύρους των προεδρικών εκλογών έναντι της Λεπέν, αλλά δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει βάσει του Συντάγματος μια τρίτη θητεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιους θα ρίξουν οι κεντρώες δυνάμεις στη μάχη και ποιος εξ’ αυτών θα μπορούσε να κοντράρει τη Λεπέν.

 

 

iefimerida

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ