ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές στις Αντικειμενικές Αξίες: Που αυξάνονται και που μειώνονται – Ποιοι δεν επιβαρύνονται καθόλου

Αλλάζουν όλα στις Αντικειμενικές αξίες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι νέες Αντικειμενικές Αξίες όμως δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη με βάση τα λεγόμενά του και έκανε σαφές ότι όλο αυτό πρόκειται να αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε πως ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις αλλά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη ακόμη κι αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.

Αντικειμενικές Αξίες – Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες

Θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται “τουριστικά φιλέτα” αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι πχ το Ελληνικό.

Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίεςδεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν».

Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, η κάλυψη του πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%

Ο υπουργός Οικονομικών όταν αναφέρθηκε σε περιοχές που υποφορολογούνταν, έκανε αναφορά στ5ο νησί της Μυκόνου τονίζοντας πως εκεί υπάρχει ζώνη όπου η υποκειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%. Και ενώ στα τουριστικά φιλέτα και τις περιοχές με αγοραστικό ενδιαφέρον και έντονη οικοδομική δραστηριότητα οι αντικειμενικές θα αυξηθούν, σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια και τα ηπειρωτικά, θα μειωθούν.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ