ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρόδος – AKTI IMPERIAL: ο Νίκος Κούτρας είναι αισιόδοξος για το μέλλον του Ελληνικού

 

Με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (με masters in telecommunications) και στρατηγική σκέψη στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών του, παράλληλα με τη φιλική προσέγγιση στο προσωπικό κατάφερε να «χτίσει» κάτι πολύ μεγάλο στον ξενοδοχειακό χώρο.

Με χιλιάδες δωμάτια σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε Κω και Ρόδο στο παλμαρέ του, μεταξύ αυτών και του ιστορικού ξενοδοχείου Capsis στη Ρόδο, και πραγματικά ξενοδοχειακά «διαμάντια» ο κ. Κούτρας παραμένει αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα ακόμη και με τη ζημιά που έκανε ο κορωνοϊός στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, τα δυσοίωνα σενάρια για την πανδημία δεν δείχνουν να τον πτοούν και, όπως λέει στο “TheCaller”, «τα σχέδιά μας για τις επόμενες σεζόν είναι όσο μεγάλα και επιβλητικά, είναι και το ξενοδοχείο μας».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από μια δύσκολη περίοδο των τελευταίων τριών μηνών, να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να εργαζόμαστε εντατικά, πλέον, για το άνοιγμα της σεζόν και των ξενοδοχείων μας, την πρώτη Ιουνίου 2020. Αυτό είναι κάτι που όλος ο τουριστικός κόσμος περίμενε με υπομονή όλο αυτό το διάστημα. Το συναίσθημα της αισιοδοξίας επανήλθε, όπως και οι προσδοκίες μας για μια εποικοδομητική καλοκαιρινή σεζόν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κούτρας στη συνέντευξή του, ενώ απαντά και για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αλλά και την ελληνική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Νίκου Κούτρα:

Κύριε Κούτρα, πώς κρίνετε το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του Τουρισμού και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Θα ήθελα και τη γνώμη σας, ειδικότερα για τα voucher διακοπών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία.
«Το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ρεαλιστικό διότι ακολουθεί την υγειονομική βελτίωση των ευρωπαϊκών αγορών. Δυστυχώς μεγάλες αγορές όπως η Αγγλία δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από την πανδημία. Η Αγγλία αποτελεί περίπου το 30% του ελληνικού τουρισμού.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι σύμφωνος με την αναγκαιότητα για σταδιακή επανεκκίνηση που θα μάς δώσει τη δυνατότητα για διορθωτικές κινήσεις σύμφωνα με τα υγειονομικά δεδομένα. Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού είναι στη σωστή κατεύθυνση, επιδοτώντας επιτέλους την εργασία και όχι την ανεργία. Η επάρκεια των μέτρων θα αποδειχτεί στην πορεία.

Κατά την άποψή μου, λαμβάνοντας υπ’όψιν συνεχώς τα νέα οικονομικά και υγειονομικά δεδομένα η κυβέρνηση επιβάλλεται να κάνει διορθωτικές αλλαγές για να πετύχει το λιγότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των τουριστικών επιχειρήσεων έδωσε την εναλλακτική σε αυτές αντί για την επιστροφή προκαταβολών στους πελάτες να δίνεται Voucher για την πραγματοποίηση των διακοπών τους σε διαφορετικές ημερομηνίες (εντός του χρονικού πλαισίου των 18 μηνών). Παρόλα αυτά στην πραγματική οικονομία αυτό για να λειτουργήσει θέλει τη σύμφωνη γνώμη και των πελατών μας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Αυτό λοιπόν είναι και το αδύναμο σημείο που ακυρώνει κατά κάποιο τρόπο τις ενέργειες της κυβέρνησης για την κάλυψη της πιθανής οικονομικής ζημίας των ξενοδοχείο με την παροχή των Voucher.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι εξ ορισμού απαραίτητα καθ’ όλη την πάροδο της πανδημίας, είναι όμως και πολύ δύσκολο να συνδυαστούν με την ψυχική διάθεση των παραθεριστών. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία όλων χωρίς να δημιουργήσουμε αρνητικό κλίμα και διάθεση στους επισκέπτες μας».

Πώς θα αξιολογούσατε τα ελληνικά τουριστικά καταλύματα σε σύγκριση με άλλα της Ευρώπης; Μπορεί να ανταποκριθεί ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος στις νέες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί και να γίνουμε «παράδειγμα προς μίμηση», όπως αντίστοιχα με την υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας;
«Οι τουριστικές εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας, οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα είναι ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας μας έτσι ώστε να τηρούνται οι πρωτοφανείς προϋποθέσεις που παρουσιάζονται από τα καινούργια δεδομένα. Αυτό δυστυχώς θα επιφέρει επιπτώσεις στην δυναμικότητα / πληρότητα (αριθμό πελατών) όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, χάνοντας ένα κομμάτι αυτής.

Τα νέα δεδομένα θα οδηγήσουν κράτος και επιχειρηματικό κόσμο στον επανασχεδιασμό των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Η τουριστική σεζόν του 2020 είναι δεδομένο ότι θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Το πρόβλημα είναι ότι οι επιδημιολόγοι καθυστερούν τις αποφάσεις τους κερδίζοντας έτσι, πολύτιμο χρόνο για να καταλήξουν σε σωστότερα συμπεράσματα. Ο πολύτιμος χρόνος που κερδίζουν εκείνοι είναι ο πολύτιμος χρόνος που χάνει ο τουριστικός κλάδος και η οικονομία.

Αυτή η αντίφαση πρέπει να αποτελέσει την «καρδιά» της αντιμετώπισης του προβλήματος από το κράτος και από τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να ζυγίσουμε και να ισορροπήσουμε τα δεδομένα των δυο πλευρών. Παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι εμείς οι Έλληνες μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από την παγκόσμια κοινότητα και εμείς οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός, για την προβολή της χώρας μας παγκοσμίως».

Η υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό μπορεί να κρατήσει μέχρι και το νέο έτος, με ο, τι και αν συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία. Είστε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα ότι μπορούν να παρακαμφθούν τα εμπόδια της πανδημίας;
«Η παγκόσμια ιστορία, μας έχει αποδείξει ότι οι πανδημίες είναι πάντοτε χρονικά περιορισμένες και πόσω μάλλον σήμερα που η επιστημονική κοινότητα έχει εξοπλιστεί άρτια και καλύτερα από ποτέ για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, συνεπώς μόνο αισιοδοξία είναι το συναίσθημα που με γεμίζει για το μέλλον, όχι μόνο του τουρισμού αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας».

Με χαρτοφυλάκιο χιλιάδων δωματίων σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε Κω και Ρόδο, θα ήθελα να μου πείτε για τα πλάνα σας στην επόμενη δεκαετία.
«Η εταιρεία μας μόλις ολοκλήρωσε την επέκταση και την πλήρη ανακαίνιση των ξενοδοχείων μας στην Κω, με την κατασκευή είκοσι νέων κολυμβητικών δεξαμενών όπως επίσης και την ανέγερση εξήντα νέων σουιτών.

Το AKTI BEACH αναβαθμίστηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και το ΑΚΤI PALACE ξενοδοχείο πέντε αστέρων κατασκευής του 2013 είναι πλήρως ανακαινισμένο, έχοντας πλέον συνολική έκταση διακοσίων πενήντα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (250.000 m2) και πληθώρα κοινόχρηστων χώρων, που μας επιτρέπουν να ανταποκριθούμε με συνέπεια στη διατήρηση των αποστάσεων και των υγειονομικών μέτρων που μας επιβάλλει ο Covid -19. Όσον αφορά το ξενοδοχείο μας στη Ρόδο AKTI IMPERIAL DELUXE RESORT & SPA- DOLCE BY WYNDHAM έχουμε ολοκληρώσει την ανακαίνισή του, αλλά και του Συνεδριακού Κέντρου που το μέγεθός του το καθιστά μοναδικό στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα σχέδιά μας για τις επόμενες σεζόν είναι όσο μεγάλα και επιβλητικά, είναι και το ξενοδοχείο μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μετά από μια δύσκολη περίοδο των τελευταίων τριών μηνών, να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να εργαστούμε εντατικά, πλέον, για το άνοιγμα της σεζόν και των ξενοδοχείων μας, την πρώτη Ιουνίου 2020. Αυτό είναι κάτι που όλος ο τουριστικός κόσμος περίμενε με υπομονή όλο αυτό το διάστημα. Το συναίσθημα της αισιοδοξίας επανήλθε, όπως και οι προσδοκίες μας για μια εποικοδομητική καλοκαιρινή σεζόν».

Aπό thecaller.gr

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ