ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ρόδος: Αμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι αγροκτηνοτρόφοι του νησιού!

Φωτογραφία αρχείου
 

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Στην σημερινή κρίση, οι αγρότες της Ρόδου έχουμε βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες συνάδελφοι μας σε όλο το νησί αναγκάστηκαν να βγουν εκτός παραγωγής και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους.

Από την μια το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας και από την άλλη η δυσβάσταχτη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές που μας έχουν επιβάλουν όλες οι κυβερνήσεις, καθιστούν την επιβίωση μας κάθε χρόνο οριακή.

Επιπλέον διαχρονικό πρόβλημα για τους παραγωγούς της Ρόδου, αποτελεί ότι τα απαραίτητα εφόδια για την παραγωγή (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές κ.α.) είναι πολύ πιο ακριβά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω της νησιωτικότητας.

Όλοι οι παραγωγοί της Ρόδου διαθέταμε κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων μας στην τοπική αγορά στην διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος δεν θα υπάρξει σεζόν , ή θα έχει πολύ μικρή διάρκεια με λίγο κόσμο. Οπότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν τα προϊόντα μας απούλητα και να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας.

Μάλιστα ήδη τους μήνες Απρίλιο και Μάιο οι τιμές χονδρικής των περισσότερων αγροτικών προϊόντων είναι κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα πολύ συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να πετάνε ευπαθή προϊόντα που δεν μπορούν να πουλήσουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες ζητάμε από την κυβέρνηση να μας εντάξει και εμάς στα μέτρα στήριξης, για όσο διαρκεί η πανδημία και η οικονομική κρίση, καθώς αποτελούμε αποδεδειγμένα βαριά πλητώμενο κλάδο, όλοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού στο σύνολο μας ανεξάρτητα από το τι προϊόντα παράγει η κάθε αγροτική εκμετάλλευση.

Επίσης διεκδικούμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχει καταθέσει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με επιστολή της στην κυβέρνηση και στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Βορίδη, ώστε την επόμενη ημέρα να υπάρχει αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγής στην χώρα.

Ταυτόχρονα ζητάμε δημόσια από το περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο με βάση την ανακοίνωση μας, να συζητήσουν άμεσα τα προβλήματα μας και να πάρουν απόφαση υπερ των αιτημάτων μας.

Τα αιτήματα μας προς την κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς σε όλα τα προϊόντα (φυτικής και ζωικής παραγωγής) που υπάρχει ή θα προκύψει πρόβλημα μέχρι τέλους του χρόνου. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους, να δοθεί σε όλους η ειδική ενίσχυση που έχει εγκρίνει το ΥΠΑΑΤ χωρίς

προϋποθέσεις. Η προϋπόθεση της παραγωγής γάλακτος, αφήνει αυτόματα απ’ έξω τους περισσότερους κτηνοτρόφους των νησιών μας.

2. Να απαλλαγούν όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

3. Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια, καθώς και μείωση των τιμών τους.

4. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων του ΟΣΔΕ, οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν με ευθύνη των δομών του υπουργείου. Για τις δηλώσεις μετά τις 15/06 να μην υπάρχει καμία ποινή.

5. Να στελεχωθούν με το προβλεπόμενο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείες της υπαίθρου και των νησιών. Επίσης να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα υλικά. Ειδικότερα για το Π.Π.Ι. Γενναδίου, που είναι πολυδύναμο μόνο στα χαρτιά, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού – να δημιουργηθεί μονάδα του ΕΚΑΒ στο Γεννάδι.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι θέτουμε τα παραπάνω αιτήματα προκειμένου να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Διαφορετικά θα προστεθούμε και εμείς στις ουρές των ανέργων και θα εκμηδενιστεί η αγροτική παραγωγή στο νησί, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

1. Ακκούρης Σταυρος

2. Κώστας Θωμάς

3. Μανωλάκης Γεώργιος

4. Περούλης Εμμανουήλ

5. Πίκος Εμμανουήλ

6. Σαββίδης Γεώργιος

7. Φραζής Νικόλαος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ