ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ρόδος-Δωδεκάνησα: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) την Κυριακή 22/8

Σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με το τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για την Κυριακή 22-08-2021, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στις Π.Ε. Κυκλάδων και Δωδεκανήσου είναι Κατηγορία κινδύνου 4 «ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ», λόγω των ισχυρών ανέμων που θα πνέουν στις περιοχές αυτές, άνεμοι που προβλέπεται να διατηρηθούν με την ίδια ένταση μέχρι και τη Δευτέρα 23-08-2021.

Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.

Επίσης σας ενημερώνουμε, ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 5ης Αυγούστου 2021 ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021 «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνου πυρκαγιών», απαγορεύεται αυστηρά στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών, καθώς και κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση, κοπή μετάλλων με τροχό) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων, βεγγαλικά – πυροτεχνήματα) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία). Η ανωτέρω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατάθηκε και ισχύει έως και την Παρασκευή 27-08-2021 και περί Ω/06:00. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβάσεων, ξεκινούν από 1.000 € και φθάνουν έως και τις 10.000 €.

Επίσης υπενθυμίζουμε, ότι εξακολουθεί να έχει ισχύ και η υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, η οποία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε 199 ή τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Ο Διοικητής

Περιφερειακής Πυροσβεστικής

Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου

Παναγιώτης Χ. Κοτρίδης

Αρχιπύραρχος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ