ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ρόδος: Εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Συναδέλφισσες/-οι,

Είναι βίωμα πλέον στον καθένα μας ότι είτε σε κρίση είτε σε ανάπτυξη, φορτώνονται όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, στις δικές μας πλάτες. Στα χείλη όλων μας έχει βρεθεί η φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα» και όχι άδικα. Είναι λόγια που βγαίνουν από τον καθημερινό αγώνα να τα βγάλουμε πέρα, να εξασφαλίσουμε τα αναγκαία για εμάς και τις οικογένειές μας.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, με μία οικονομική κρίση να βρίσκεται σε εξέλιξη, μόλις δύο (2) χρόνια μετά τα βαρύγδουπα λόγια για «έξοδο στις αγορές»-«φως στο τούνελ», και επιχειρείται να συγκαλυφθεί κάτω από τον μανδύα της πανδημίας, προμηνύουν μια ακόμη πιο δύσκολη περίοδο.

Η πλειοψηφία των μέτρων που παίρνονται από την έξαρση του COVID-19 και στη χώρα μας αποτελούν ασπίδα για τις επιχειρήσεις και τους ομίλους να ελαχιστοποιήσουν την όποια χασούρα, ακόμη και να εξασφαλίσουν, κάτω και από αυτές τις συνθήκες, κερδοφορία! Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμπίεση ακόμη περισσότερο εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και τις άνευ προηγουμένου επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου από τον κρατικό κορβανά. Εκατοντάδες εκατομμύρια μοιράζονται σε μονοπωλιακούς ομίλους και επιχειρήσεις σαν στραγάλια. Από την άλλη μεριά εμείς οι εργαζόμενοι, «απολαμβάνουμε» :

· Ένα σμπαραλιασμένο σύστημα υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης που ακόμη και σε περίοδο πανδημίας έχει ενισχυθεί κατ’ ελάχιστο.

· Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στο οποίο εκ προοιμίου έχουμε μία μείωση 20% στο μισθό μας, ενώ η εργοδοσία, πατώντας στην ανέχεια και τις κυβερνητικές επιλογές, καλεί τους εργαζόμενους που έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα να δουλεύουμε (μαύρα) τις ώρες που υποτίθεται βρισκόμαστε σπίτι λόγω μειωμένης δραστηριότητας της εταιρίας.

· Τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με απλήρωτες υπερωρίες και συμβάσεις δεκαπενθήμερες

· Το φόβο της ανεργίας και της αδυναμίας συμπλήρωσης των αναγκαίων ενσήμων για το όποιο επίδομα ανεργίας θα έχουμε φέτος.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν άλλο ένα μποναμά για τους μεγαλοεργοδότες, ενώ τα όποια μέτρα έχουν μια μυρωδιά παροχών για τους εργαζόμενους είτε είναι σταγόνα στον ωκεανό είτε οδηγούν σε άλλες περικοπές στο μέλλον. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες (που για τις επιχειρήσεις σημαίνει ένα ποσό της τάξεως των 800 εκατομμυρίων) συνεπάγεται μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ) που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό. Επίσης η μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας από 100 σε 50, αφορά μόνο μέρος των εργαζομένων, όσων οι εταιρίες στις οποίες εργάζονται θεωρούνται εποχικές. Για

τους υπόλοιπους, που είναι πολύ έντονο ιδίως στο νησί μας λόγω του τουρισμού, αν και δουλεύουν εποχικά, οι αντίστοιχες εταιρίες/επιχειρήσεις δεν θεωρούνται εποχικές, εξακολουθούν να είναι σε ισχύει οι προϋποθέσεις για 125 ένσημα και λιγότερες από 400 μέρες επιδότησης την προηγούμενη 4ετία.

Επειδή λοιπόν ο χειμώνας έρχεται και σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι βαρύς, χρειάζεται να γίνει τώρα ένα μεγάλο βήμα. Να οργανωθεί η απάντησή μας απέναντι στις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών που θέλουν να δουλεύουμε τσάμπα, με υποτυπώδη δικαιώματα.

Καλούμαστε πλέον να παλέψουμε για την επιβίωσή μας. Αυτό χρειάζεται δυναμικό συλλογικό αγώνα. Δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Γινόμαστε μέλη του Σωματείου μας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου.

Γιατί Σωματείο σημαίνει:

· Δεν είμαι μόνος.

· Παίρνω δύναμη από τη δύναμη των πολλών.

· Διεκδίκηση λύσης στα προβλήματα.

· Αγώνας για τα δικαιώματα που έχω.

Συμμετέχουμε μαζικά όλοι οι εργαζόμενοι από τα Super Markets, το αεροδρόμιο, τα πολυκαταστήματα, τα γραφεία,… στις εκλογές του Σωματείου μας για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα.

1. Το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2020 από τις 11:00 έως τις 19:00 στο Παραδείσι, Αίθουσα πνευματικού κέντρου.

2. Την Παρασκευή 2 Οκτώβρη 2020 από τις 11:00 έως τις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου (Στ. Καζούλη 30)

3. Το Σάββατο 3 Οκτώβρη 2020 από τις 11:00 έως τις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου (Στ. Καζούλη 30)

 

Τα κέρδη τους τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ