ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ρόδος: Επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος!

 

Με την ελπίδα ότι μετά από μια μεγάλη κρίση όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει πλήξει ανελέητα τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και την παγκόσμια οικονομία, θα ακολουθήσει μια περίοδος ανάκαμψης, όλοι αναμένουν μέτρα στήριξης της αγοράς, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκο Μπόνη στο πλαίσιο της διαβούλευσης και των προτάσεων των φορέων για την κατάσταση που δημιουργούν οι περιορισμοί για τον Covid-19 και μετέφερε τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Αρχής στον σκληρά δοκιμαζόμενο από τα αναγκαία μέτρα εμπορικό κόσμο.

Το κύριο θέμα που τέθηκε στη συνάντηση είναι αυτό της διεκδίκησης για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η κατάργησή του από την προηγούμενη Κυβέρνηση έβλαψε συνολικά τις τοπικές επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τους κατοίκους των νησιών μας χωρίς να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην εθνική οικονομία, την οποία τελικά μακροπρόθεσμα ζημιώνει λόγω μείωσης της ανταγωνιστικότητας.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί κοινή θέση τόσο της Περιφερειακής Αρχής όσο και του Εμπορικού Συλλόγου που εξαρχής αντέδρασαν ηχηρά και μάλιστα ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος το έθεσε δημοσίως και επανειλημμένως ακόμα και ενώπιον του πρώην Πρωθυπουργού. Η σημερινή Κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Μπόνης, έχει την δυνατότητα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και ξεπεράσουμε την κρίση και τα απαγορευτικά μέτρα να βρει τρόπο να αποκαταστήσει το δίκαιο αίτημα των νησιών μας και δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία. Ας μην ξεχνάμε, δήλωσε ο κ. Μπόνης, ότι το οικονομικό θαύμα της Ρόδου και των άλλων νησιών αλλά και η ώθηση στον τουρισμό ξεκίνησε και από την απήχηση που είχαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μετέφερε στον κ. Φλεβάρη το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου για πάταξη του παραεμπορίου αφού η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας είναι επίπονη και εξαιρετικά δαπανηρή για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες που δεν πρέπει να δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από παρασιτικές δραστηριότητες.

Επίσης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δέον είναι να προβεί, ειδικά στα νησιά που υπάρχει πλήθος εμπορικών δραστηριοτήτων κάθε είδους, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, σε περιορισμό των πάσης φύσεως αδειών πλανόδιου εμπορίου και η έκδοσή τους από τους αρμόδιους φορείς πρέπει να περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια και κυρίως να μην θίγει παρεμφερείς μόνιμες εμπορικές δραστηριότητες. Όπου υπάρχουν εμπορικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν αδειοδοτήσεις ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων αυτής της μορφής.

Ο κ. Μπόνης ευχαρίστησε τον κ. Φλεβάρη για την συνάντηση και δήλωσε ότι υπάρχει αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου με την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη και την Διεύθυνση Εμπορίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος υποστηρίζει σθεναρά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και θέτει το δίκαιο αυτό αίτημα στην Κυβέρνηση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ