ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ρόδος: Επιστολή – διαμαρτυρία των χειμερινών κολυμβητών για την απαγόρευση κολύμβησης

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατόπιν σχετικής διαταγής από τη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. που παρέχει οδηγίες με σκοπό την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, και την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του, στο πλαίσιο της εφαρμογής των: α) Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20009/20-03-2020 Κ.Υ.Α. (Β’ 944) και β) Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20036/22-03-2020 Κ.Υ.Α. (Β’ 986), το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου (όπως και όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας), ενημέρωσε το κοινό ότι:

Δραστηριότητες όπως λήψη θαλάσσιου λουτρού, χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής και υποβρύχια αλιεία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου της Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20036/22-03-2020 Κ.Υ.Α. (Β’986) και ως εκ τούτου ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ για το χρονικό διάστημα από 23-03-2020 και ώρα 06:00 έως και 06-04-2020 και ώρα 06:00.

Τυγχάνω χειμερινός κολυμβητής επί 10ετία, και σας γράφω ατομικά αλλά και εξ’ ονόματος του Συλλόγου χειμερινών κολυμβητών Ρόδου τους οποίους εκπροσωπώ υπό την ιδιότητά μου ως μέλος τους αλλά και ως δικηγόρος της Ρόδου.

Από το γράμμα του νόμου και δη της 20036/22-03-2020 Κ.Υ.Α. (Β’ 986), προκύπτει επί λέξει ότι:

«…ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης, στην τελευταία αυτή περίπτωση, της αναγκαίας απόστασης 1,5 μέτρου».

Δεδομένου ότι η ΚΥΑ την οποία ερμηνεύει απαγορεύοντας μεταξύ άλλων την κολύμβηση, η Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., έχει εκδοθεί από τα συναρμόδια επ’ αυτού Υπουργεία, Εσωτερικών, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, τα οποία και μόνον κατά την ταπεινή μας άποψη είναι αρμόδια, όπως ερμηνεύσουν την απόφασή τους ή διευκρινίσουν αυτή, εάν και εφόσον χρειάζεται διευκρίνιση.

Παρακαλούμε θερμά όπως μας ενημερώσετε εάν πράγματι η κολύμβηση ως «σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο», υπό την αυστηρή φυσικά προϋπόθεση της τηρούμενης απόστασης ασφαλείας και της απαγόρευσης συναθροίσεως, απαγορεύεται με την ως άνω ΚΥΑ των Υπουργείων σας, και εάν ναι, με ποιο σκεπτικό αντιμετωπίζεται η συγκεκριμένη σωματική άσκηση διαφορετικά από άλλες ασκήσεις όπως π.χ. το τρέξιμο ή το περπάτημα.

Παρακαλούμε θερμά, όπως λάβετε επίσης υπόψη σας επιπλέον τα εξής:

1) Η χειμερινή κολύμβηση ενισχύει όσο καμία άλλη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, κάτι που σύμφωνα με τον αξιότιμο και σεβαστό επιστήμονα κ. Τσιόδρα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και ασπίδα προστασίας έναντι του νέου ιού (πράγματι, οι χειμερινοί κολυμβητές σπανίως αρρωσταίνουμε).

2) Πολλοί (αν όχι όλοι) οι χειμερινοί κολυμβητές, το πράττουν μεταξύ άλλων για λόγους υγείας (π.χ. εαρινές ή ετήσιες αλλεργίες, ορθοπεδικά προβλήματα, αρθριτικά, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ).

3) Η κολύμβηση είναι μία μοναχική άσκηση, και οι κολυμβητές κολυμπούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (λόγω του κρύου νερού) και φεύγουν. Δεν κάθονται στις παραλίες όπως π.χ. στην παραλία της Θεσσαλονίκης ή του Φλοίσβου ή εν γένει οργανωμένες παραλίες.

4) Ακόμη και στην παραλία της Θεσσαλονίκης όμως, που στάθηκε αφορμή για την συγκεκριμένη γενικευμένη απαγόρευση, δόθηκε κατ’ εξαίρεση κάποια χρονική περίοδος εντός της ημέρας, που επιτρέπεται η βόλτα χωρίς συνωστισμό και με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Δεν ήταν καθολική η απαγόρευση. Μία τέτοια εξαίρεση με χρονικό περιορισμό, θα μπορούσε να δοθεί και σε εμάς τους χειμερινούς κολυμβητές, προκειμένου να μην στερηθούμε το πολύτιμο αυτό αγαθό της υγείας μας.

5) Οι νησιώτες, διατηρούμε άλλη σχέση με το υγρό στοιχείο, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, γι’ αυτό θεωρούμε άδικο τον σε βάρος μας διαχωρισμό. Δεν πάμε για ηλιοθεραπεία στην παραλία όπως έγινε στην Θεσσαλονίκη ή τον Φλοίσβο. Άλλωστε οι παραλίες των νησιών μας (όπως και της Ρόδου εν προκειμένω), είναι τεράστιες βάσει της ακτογραμμής μας, συνεπώς φαινόμενα συνωστισμού ή συναθροίσεως ουδέποτε παρουσιάστηκαν ούτε υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστούν. Οι χειμερινοί κολυμβητές, δεν κολυμπάμε την ίδια ώρα και στην ίδια παραλία.

6) Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να τεθεί περιορισμός χρήσης των παραλιών μόνο για κολύμβηση περιορισμένου χρόνου και όχι για ηλιοθεραπεία, ρακέτες, πηγαδάκια, πάρτι κλπ.

7) Ο χρονικός περιορισμός που τάσσει η απαγόρευση (έως 6/4/2020) γνωρίζουμε όλοι μας ότι είναι πλασματικός, και ότι θα δοθεί σίγουρα παράταση των μέτρων αυτών. Συνεπώς, εάν τελικά φτάσουμε Μάιο ή Ιούνιο (το πιθανότερο), θα ήταν παράλογο και άδικο για εμάς τους νησιώτες, που έχουμε την θάλασσα σε απόσταση αναπνοής από την οικία μας, να την στερηθούμε, εξαιτίας μίας καθ’ ομολογία εσφαλμένης συμπεριφοράς ορισμένων συμπατριωτών μας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μην αντιμετωπίζετε τα νησιά μας με τον ίδιο απόλυτο τρόπο όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα και μην γενικεύετε τις απαγορεύσεις σας. Προσβάλλετε άθελά σας, κάθε πολίτη που σέβεται και τηρεί ευλαβικά τις οδηγίες, χωρίς όμως να στερείται απλές – καθημερινές απολαύσεις, που μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην υγεία του και σε καμία περίπτωση το αντίθετο.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι αυτή την περιπέτεια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αξιοπρέπεια, σύνεση και υπευθυνότητα (ατομική και πολιτειακή), χωρίς πανικό και καθολικές γενικεύσεις που δεν έχουν έρεισμα στην λογική. Να εστιάζουμε στο πρόβλημα κάθε φορά (π.χ. στην παραλία της Θεσσαλονίκης ή στον Φλοίσβο) και όχι να τσουβαλιάζουμε όλους τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας κάποιων ελάχιστων ανεγκέφαλων. Τηρούσαμε και συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών, για την τήρηση των αποστάσεων (10-15 μέτρα τουλάχιστον στις τεράστιες παραλίες μας), την μη συνάθροιση και συνωστισμό, πάντα όμως με μέτρο και ψυχραιμία, χωρίς πανικό και κινδυνολογίες.

Ευχαριστούμε θερμά και ευελπιστούμε στην κατανόηση του δίκαιου αιτήματός μας, ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς, το πολύτιμο για την υγεία μας αγαθό της κολύμβησης στην θάλασσα.

Ρόδος, 2 Απριλίου 2020

Με τιμή

Σταύρος Α. Νικολένδρης (δικηγόρος)

Μαρία Τσιμέττα (εκπρόσωπος των χειμερινών κολυμβητών)

Ατομικά και εξ’ ονόματος του Συλλόγου Χειμερινών κολυμβητών Ρόδου, τα ονόματα των οποίων επισυνάπτω στο παρόν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ