ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Πάνω από 1.000 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της μερικής επιστράτευσης του Πούτιν

Πάνω από 1.000 συλλήψεις καταγράφηκαν σήμερα (21.9.2022) στη Ρωσία εν μέσω διαδηλώσεων του κόσμου κατά της μερικής επιστράτευσης που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, καταγγέλλει η ΜΚΟ, OVD-Info.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 38 πόλεις της Ρωσίας, καταγράφηκαν 1.026 συλλήψεις. Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα είδαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις σε μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ενώ στην Αγία Πετρούπολη, ένα λεωφορείο της αστυνομίας μετέφερε συλληφθέντες.

«Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!» ήταν τα συνθήματα των διαδηλώσεων. «Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη λύπη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις.

«Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη πιάσει όλο τον κόσμο», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει την θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».

«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.

«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;».

Σε μια ομιλία προς το έθνος το πρωί της Τετάρτης, ο Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση Ρώσων εφέδρων για την εισβολή στην Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» στο οπλοστάσιό του κατά της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: ReutersΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ