ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα τρομοκρατική οργάνωση το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Reuters που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το Τάγμα Αζόφ, που στην αφετηρία του είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές ρίζες, είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους ουκρανικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει πολλές φορές επικαλεστεί το Τάγμα Αζόφ για να στηρίξει τον ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία ελέγχεται από «φασίστες».

Η κρατική ρωσική προπαγάνδα έχει συγκρίνει τους μαχητές του Τάγματος με τους ναζιστές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ήττα των οποίων από την Σοβιετική Ένωση παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της ρωσικής εθνικής ταυτότητας.

Αναλυτές στην Ουκρανία βλέπουν πίσω από την απόφαση την πρόθεση να μετατραπεί σε σώου η επικείμενη δίκη των αιχμαλώτων υπερασπιστών της Μαριούπολης, πολλοί εκ των οποίων – και ιδίως αυτοί που έμειναν μέχρι τέλους στην χαλυβουργία Αζοφστάλ – είναι μέλη του Τάγματος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ίδιου του Τάγματος. Συγκεκριμένα, λογαριασμός στο Twitter που απηχεί τις απόψεις του Αζόφ, συσχετίζει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την «δημόσια εκτέλεση» – όπως αναφέρει – των αιχμαλώτων πολέμου μελών του τάγματος, που κρατούνταν σε φυλακή της Ολενίβκα στο Ντονέτσκ, σημειώνοντας πως η Ρωσία αναζητά δικαιολογίες για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει.

«Καλούμε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και τα αρμόδια όργανα των κρατών που θεωρούνται πολιτισμένα να ανακηρύξουν τη Ρωσική Ομοσπονδία ως κράτος τρομοκράτη», προσθέτει το Τάγμα Αζόφ.

 

Με τη βάση τους αρχικά στην Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, πολλά μέλη του Τάγματος αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όταν έπεσε η πόλη σε ρωσικά χέρια τον Μάιο έπειτα από σχεδόν τρίμηνη πολιορκία.

Αξιωματούχοι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ (ΛΔΝ), της υποστηριζόμενης από την Ρωσία οντότητας που διεκδικεί την Μαριούπολη ως τμήμα των εδαφών της, ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι οι αιχμάλωτοι μαχητές του Αζόφ θα αντιμετωπίσουν την ποινή του θανάτου με βάση τους ισχύοντες νόμους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ