ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρωσικός τουρισμός: Η κατάσταση στην Ελλάδα επιτρέπει αισιοδοξία για άνοιγμα των αφίξεων

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα, υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας της Ένωσης Ρώσων Τουρ Οπερέιτορ ATOR.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπων τουρ οπερέιτορ με προγράμματα στη χώρα μας, που αναλύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Χαριτίδης, διευθυντής της TEZ TOUR Ελλάδας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έλαβε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και γι αυτό, όπως αναφέρει, για περισσότερες από 3 εβδομάδες δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα ασθενούς με τον κορωνοϊό στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Πελοπόννησο και σε σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Τον Μάιο, τονίζει, ξεκινά η απομάκρυνση της καραντίνας, ανοίγουν καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις. Τα ξενοδοχεία είναι έτοιμα για την έναρξη της σεζόν, αλλά όλα εξαρτώνται από το πώς οι χώρες που στέλνουν τουρίστες στην Ελλάδα θα άρουν τους περιορισμούς τους, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών πτήσεων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Mouzenidis Travel, Αλέξανδρου Τσαντικίδη, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις θα αποφασίσουν την επαναλειτουργία τους με βάση τα δικά τους οικονομικά δεδομένα. Είναι πιθανό, λέει, ότι ένα ορισμένο ποσοστό ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει καθόλου το 2020. Όμως, τα περισσότερα αυτά που συνεργάζονται με τη ρωσική αγορά θα ανοίξουν.

«Η συμβολή της ρωσικής αγοράς στην τουριστική περίοδο 2020 θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι Ρώσοι επισκέπτες είναι πολύ ευπρόσδεκτοι», υπογραμμίζει ο κ. Τσαντεκίδης.

ΤΟ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ»

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η πρόθεση των ελληνικών Αρχών να εισαγάγουν ένα «διαβατήριο» υγείας, ένα τεστ για την COVID-19, το οποίο θα κάνουν οι ταξιδιώτες στη χώρα διαμονής τους, πριν πετάξουν στην Ελλάδα.

Τώρα, επισημαίνεται, οι ελληνικές Αρχές συζητούν με τις ευρωπαϊκές Αρχές τέτοια πρωτόκολλα σύμφωνα με τη μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», τα οποία θα εφαρμοστούν σε όλους όσοι έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς και θαλασσίως, καθώς και με αυτοκίνητο. Ενδέχεται επίσης να υπάρξουν γρήγορα τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι απίθανο η ΕΕ να επιτρέψει την καθιέρωση ενός τόσο απλουστευμένου καθεστώτος: αλλιώς η ΕΕ θα πρέπει να «αναπαράγει» αυτό το σύστημα και σε άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να ελαχιστοποιήσουν τις διαδικασίες θεώρησης για την ταχεία αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαντικίδη, οι ελληνικές προξενικές υπηρεσίες στη Ρωσία θα εκδίδουν σε 3-4 εργάσιμες ημέρες visa και είναι πιθανό να εκδίδονται και πάλι μακράς διάρκειας βίζες για 2-3 χρόνια για να τονωθούν οι ροές Ρώσων τουριστών, μια πρακτική που ακολουθήθηκε και το 2016, όταν το ποσοστό πολλαπλών θεωρήσεων ήταν 75-80%.

Τέλος, αναφέρονται οι εκτιμήσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη ότι ο ελληνικός τουρισμός θα χάσει το 2020 από 50% έως 75% των εσόδων που είχε πέρυσι.

Πληροφορίες από  tornosnews.gr


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ