ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σ. Καρίκης: “Αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε”

 

Ο κ. Καρίκης στην χθεσινή συνέντευξη τύπου μίλησε για όσα έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη από την Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον διαγωνισμό υπηρεσιών καθαριότητας είπε πως θα γίνει εκ νέου η προκύρηξή του.

«Τίποτε δεν μας σταματά. Άμεσα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τη Ρόδο θα τη φτιάξουμε όπως ακριβώς την έχουμε οραματιστεί. Ας μη χαίρονται και ας μη θέλουν κάποιοι να πανηγυρίζουν για την καθυστέρηση ενός έργου που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού μας» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σημείωσε πως ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης το 2016, αντί της άσκησης κριτικής, προτίμησε να ενώσει τις δυνάμεις του προς όφελος του νησιού. «Πριν τη λήξη της θητείας, θα φέρουμε ένα αποτέλεσμα όχι μόνο στην Καθαριότητα αλλά στην Καθημερινότητα και στο Πράσινο, κλάσεις ανώτερο από αυτό που ήταν πριν.»

Με αφορμή την συνάντηση που είχαν οι αντιδήμαρχοι για την προετοιμασία του νησιού για την θερινή σεζόν, ανέφερε:

«Είχαμε με την παρουσία του Δημάρχου μια εποικοδομητική σύσκεψη με την παρουσία των χωρικών, θεματικών αντιδημάρχων και εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων για την προετοιμασία ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που ανοίγει σε λίγες ημέρες. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θανάσης Βυρίνης, οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ αναμένονται στις 27 Μαρτίου. Είναι κύριο μέλημα μας το νησί να είναι έτοιμο για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών. Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα σε όλα τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως είναι η Καθημερινότητα.

» Η Δημοτική Αρχή έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα του νησιού. Παρόλα αυτά ο τομέας της καθημερινότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όλους εμάς, για τον επισκέπτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία καλή σεζόν πολύ κοντά στα δεδομένα του 2019. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα…, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του δημάρχου κ. Καμπουράκη. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές παρεμβάσεις στην πόλη και ευρύτερα. Μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθούν 30 σετ ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους θα προσπαθήσουμε να επεκταθεί η τοποθέτησή τους και στα υπόλοιπα σημεία. Επίσης θα φυτευτούν 7.500 πολύχρωμα καλλωπιστικά φυτά στις εισόδους της πόλης, στις νησίδες, επί του παραλιακού μετώπου, με τον αριθμό τους να ανανεώνεται κάθε μήνα»

Όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας δήλωσε τα εξής:

«Είναι πρώτιστο μέλημά μας και η πόλη, όλες οι τουριστικές περιοχές, αλλά και γενικότερα το νησί, με εντατικούς ρυθμούς να ετοιμαστούμε γιατί είχαμε ένα βαρύ χειμώνα με πολλές συνέπειες κυρίως σε οδοστρώματα, σε πεζοδρόμια και γενικότερα στην εικόνα της πόλης και του νησιού και δεν έχουμε περιθώρια χρονικά να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το νησί να είναι έτοιμο για να δεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες.»

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σημείωσε:

«Η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, άγγιξε όλες τις πληγές του παρελθόντος που απαιτούσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να κλείσουν. Να αναφέρω ενδεικτικά το Εθνικό Θέατρο που δημοπρατείται. Όσο για την Νέα Αγορά τις επόμενες μέρες εγκρίνονται οι μελέτες έπειτα από εμπεριστατωμένη δουλειά που έχει γίνει από τον αντιδήμαρχο κ. Δράκο και μέσα σε λίγους μήνες θα προκηρυχθεί το έργο. Τι είχαν κάνει όλοι όσοι προσπαθούν να μηδενίσουν τις προσπάθειές μας; Εμείς κάναμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, βρήκαμε τα χρήματα που δεν βρήκαν ή δεν διεκδίκησαν άλλοι δήμαρχοι. Μπορεί να ήθελαν αλλά να μη μπορούσαν. Εμείς αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε»

Ο κ. Καρίκης μίλησε ακόμη και για την ανάκαμψη του θαλάσσιου τουρισμού. Όπως είπε: «Φέτος ο θαλάσσιος τουρισμός θα ανακάμψει σημαντικά. Είναι σχεδόν 500 οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις μέχρι στιγμής. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς και κινήτρων. Εξετάζεται η μείωση των τιμολογίων για τον ανεφοδιασμό των κρουαζιερόπλοιων σε σημαντικό ποσοστό, έπειτα από σχετική εισήγηση του δημάρχου. Θα έχουμε το φθηνότερο νερό στη Μεσόγειο για τα κρουαζιερόπλοια. Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, στον Δήμο Ρόδου, λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις που δείχνουν διάθεση και πολιτική να βοηθηθεί στο μέγιστο βαθμό ο τουρισμός του νησιού.» και γνωστοποίησε επίσης πως αναμένεται έγκριση νέας τιμολογιακής πολιτικής από την ΔΕΥΑΡ, για φθηνότερο νερό σε όλες τις ΔΕ του νησιού.

Τέλος, μίλησε και για την διάσπαση των δήμων, λέγοντας τα εξής:

«Είμαι πάντα υπέρ της συζήτησης και του διαλόγου. Σωστό είναι να συζητούνται όλα τα θέματα. Θέλω όμως να επισημάνω ότι ενωμένος ο δήμος Ρόδου φέρνει λύσεις στα μεγάλα θέματα. Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα ήταν για τη Δημοτική Ενότητα Ροδίων να διασφαλίσει έργα εκατομμυρίων ευρώ όπως η Δημοτική Αρχή του Αντώνη Καμπουράκη. Να σας θυμίσω επίσης την εποχή των 10 καποδιστριακών δήμων και την ασυνεννοησία που υπήρχε σε διάφορα έργα όπως η χωροθέτηση βιολογικών, η συγκομιδή και εναπόθεση απορριμμάτων κοκ. Ένα τέτοιο σενάριο υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Προσωπικά είχα αναλάβει την συγχώνευση των 10 πρώην δήμων στον ενιαίο δήμο Ρόδου, που ξεπερνούσε τότε τους 2500 υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία ανερχόταν σε 45 εκατομμύρια ευρώ. Οι παλιές δημοτικές ενότητες είχαν εκατοντάδες υπαλλήλους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Από τότε αποχώρησαν 1400 υπάλληλοι και συνεπώς αν σπάσει ο δήμος δεν θα ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα διαμοιραστούν παντού.

Αν αυτή τη στιγμή ο δήμος είχε τους 2500 εργαζόμενους, δεν θα μπορούσε να τους πληρώσει. Βέβαια φτάσαμε στο άλλο άκρο. Έχουμε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και δεν λαμβάνουμε καμία έγκριση για νέες προσλήψεις. Συνεπώς θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε με το υπάρχουν προσωπικό σε συνεργασία με κάποιες συμβάσεις προκειμένου να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στους επιμέρους τομείς.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι 10 δήμοι άφησαν πολλές προβληματικές εταιρείες και πληρώνουμε για πρώτη φορά χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, προμηθευτές κοκ. Εν κατακλείδι, αυτό που έχω να πω είναι ότι με καλή διαχείριση μπορεί ο ενιαίος δήμος να λειτουργήσει σωστά, παραγωγικά και επωφελέστατα για τον τόπο. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση η διάσπαση του δήμου».



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ