ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΣΑΛΟΣ με την σεξιστική ανάρτηση του αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου-Σωρεία καταγγελιών

Στην καθαίρεση του Τάσου Ψαρομπά από τη θέση του αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, μετά τη χυδαία ανάρτησή του για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, προχωρά η διοίκηση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Σταμούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, καταδίκασε την ανάρτηση, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το σωματείο.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος σε ανάρτησή του στο facebook καταφέρεται με άκρως χυδαίους χαρακτηρισμούς εναντίον της δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Θέση για τη χυδαία ανάρτηση του αντιπροέδρου πήρε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γιώργος Χότζογλου.

«Είναι εμετικού περιεχομένου η ανάρτηση. Την καταδικάζουμε απερίφραστα» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου και κάλεσε τον αντιπρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να ανασκευάσει και να ζητήσει συγγνώμη από όλες τις γυναίκες.

Το θέμα ανέδειξαν με ανακοίνωσή τους τα μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.κ. Μιχάλης Τσουρούτης και Τσαμπίκα Παττελάκη.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Τάσος Ψαρομπάς, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, χλευάζει χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά εμετικές, αποκρουστικές εκφράσεις, την καταγγελία δημοσιογράφου ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από πρώην υπουργό.

Ιδιαίτερα στο νησί μας, που είχαμε το βιασμό και τη στυγνή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και άλλων περιπτώσεων που έχουν καταγγελθεί, είναι ανεπίτρεπτο να εκφράζονται τέτοιες χυδαιότητες από οποιονδήποτε.

Πολύ περισσότερο όταν εκφράζονται από κάποιον που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ως μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων τις σκληρά εργαζόμενες γυναίκες που είναι πάνω από το 50% στον κλάδο μας. Ειδικά από τη στιγμή που μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλειάς σε ξενοδοχεία και επισιτισμό οι γυναίκες συνάδελφοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με τέτοια φαινόμενα.

Το λιγότερο που έχει να κάνει η Διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι να καταδικάσει απερίφραστα αυτή τη στάση και να απαιτήσει την παραίτηση του συγκεκριμένου.

-Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Miramare

-Τσαμπίκα Παττελάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο Sheraton

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΓΣΕΕ

Επιπλέον, η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη σεξιστική, χυδαία, αντισυνδικαλιστική και πάνω από όλα απάνθρωπη τοποθέτηση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ο οποίος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χλευάζει καταγγελία γυναίκας δημοσιογράφου για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην Υπουργό.

Η Συνομοσπονδία έχει ξεκάθαρη θέση η οποία είναι διαχρονικά αδιαπραγμάτευτη. “Τα συνδικάτα είναι δίπλα στα θύματα βίας στους χώρους εργασίας – Καμία ανοχή στην παρενόχληση και τη βία στην εργασία”.

Την ώρα που η Συνομοσπονδία και με πρόσφατη ανακοίνωσή της ζητά από όλους επαγρύπνηση για τα περιστατικά βίας, διακρίσεων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων με κάθε είδους μέσο και τρόπο, τέτοιες δηλώσεις και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στους κόλπους μας.

Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής μπορεί να καθαιρέθηκε άμεσα από το σωματείο του, δεν φτάνει όμως μόνον αυτό. Οφείλει δημόσια συγνώμη και μεταμέλεια για μία συμπεριφορά που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται.

Για τη ΓΣΕΕ, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας όλων στην εργασία και στην κοινωνία, ήταν, είναι και θα παραμείνει προτεραιότητα.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Στο συνδικαλισμό δεν χωράει ο κάθε μορφής φασισμός»

Καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τον μέχρι χτες αντιπρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Αναστάσιο Ψαρομπά, για τα ανατριχιαστικά σχόλια του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με καταγγελλόμενη σεξουαλική επίθεση σε δημοσιογράφο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Είναι προφανές πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι αξιολύπητο και δεν θα είχε νόημα να ασχοληθεί κανείς, αν δεν ήταν αιρετό μέλος και μάλιστα αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων στην περιοχή μας!

Καταγγελία και από την Ομάδα Γυναικών Ρόδου

«Χυδαία και εμετική χαρακτηρίζουμε την ανάρτηση του αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τον ειδεχθή σχολιασμό του απέναντι σε καταγγελία δημοσιογράφου για σεξουαλική παρενόχληση από πρώην Υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, τη δεκαετία του ’90.

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησή της από παράγοντα της ΕΙΟ πριν 22 χρόνια, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, δεκάδες γυναίκες βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Περιστατικά που εντάσσονται στο μακρύ κατάλογο των περιστατικών βίας ενάντια στις γυναίκες είτε είναι εργαζόμενες, αθλήτριες, φοιτήτριες.

Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα έρχονται αντιμέτωπες με τη βία της δυσκολίας της επιβίωσης, την αγωνία του να βρουν δουλειά, να μπορέσουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τους προσφέρουν όσα έχουν ανάγκη.

Χιλιάδες γυναίκες στη Ρόδο, στις συνθήκες της πανδημίας σήμερα, έρχονται αντιμέτωπες με τη βία του να μην έχουν το παραμικρό εισόδημα, ούτε επίδομα ανεργίας γιατί ανήκουν στην κατηγορία αυτή των εποχιακά εργαζομένων που δεν έκαναν μεροκάματο. Γυναίκες που και αυτές πολλές φορές έχουν έρθει αντιμέτωπες και με φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και με το φόβο να μη χάσουν τη δουλειά τους μπορεί και να μην τα καταγγέλλουν.

Γυναίκες που υποτίθεται ο αντιπρόεδρος του σωματείου ξ/υ εκπροσωπεί.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο τόσο σοβαρές καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, πολύ περισσότερο ένας εκλεγμένος συνδικαλιστής  εργατικού σωματείου, ενός κλάδου που η πλειοψηφία του είναι γυναίκες. Άνθρωποι με τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση σε πολιτισμένη κοινωνία πόσο δε στο εργατικό κίνημα αυτής.

Καταδικάζουμε με  τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους απόψεις και καλούμε  τη διοίκηση του σωματείου να πάρει άμεσα θέση  παραδειγματική απέναντι στο ποιόν του μέλους και «εξέχοντος» στελέχους  του.»

Απορίας άξιο πως τέτοια πρόσωπα αναρριχώνται σε θέσεις ευθύνης και εκπροσωπούν μάλιστα εργαζομένους. Ποιοί επιτρέπουν ή και μεθοδεύουν τέτοιες καταστάσεις και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Τεράστιες ευθύνες έχουν συνδικαλιστικά στελέχη που με τη στάση τους ανέχονται ή αξιοποιούν ή ακόμα χειρότερα μεθοδεύουν την παρουσία τέτοιων ανεγκέφαλων στοιχείων με φασιστικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες απόψεις στα συνδικάτα.

Οι σκληρά εργαζόμενοι συμπολίτες μας στα ξενοδοχεία, οφείλουν να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοιους υπανθρώπους και να εξυγιάνουν το σωματείο τους. Δεν αξίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου μια τέτοια άθλια εκπροσώπηση.

Η απομάκρυνση του Ψαρομπά από το Διοικητικό Συμβούλιο δεν αρκεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκβάλλει οχετός φασιστικός, ρατσιστικός, σεξιστικός, μισαλλόδοξος, διχαστικός. Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου οφείλει να διαφυλάξει το κύρος του από τέτοιες καταστάσεις βάζοντας βαθειά το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είναι προφανές πως αυτές οι καταστάσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας γενικότερης σήψης που μαστίζει – όχι τυχαία – το συνδικαλιστικό κίνημα. Τέτοιας ποιότητας πρόσωπα τοποθετούνται επίτηδες σε θέσεις συνδικαλιστικής ευθύνης προκειμένου να βλάψουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Η εξυγίανση των συνδικαλιστικών ενώσεων είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και κάθε υγιούς και δημοκρατικής συλλογικότητας, κάθε δημοκρατικού πολίτη.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ