StyleNews

Σάλος με την ταπείνωση στο σεξ! Τι συμβαίνει με την ανώμαλη πρακτική και τι πρέπει να γνωρίζεις;

Ο στιγματισμός της kinky ευχαρίστησης είναι τόσο παλιός όσο και η ίδια η πρακτική. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία έχουν περάσει από μία αρκετά επίπονη διαδικασία και έχουν ζήσει την απόρριψη από την ίδια την κοινωνία. Μία κοινωνία που ήθελε να τους απομακρύνει από τις σεξουαλικές τους πρακτικές και να τους βάλει να απαρνηθούν την σεξουαλική τους ταυτότητα, ταυτίζοντας την ευχαρίστησή τους ως «διαστροφή» ή δυσλειτουργία. Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που το BDSM έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ανθρώπων σε υποθέσεις διαζυγίου, στην επιμέλεια των παιδιών ή ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μετά από μία μακρά ανηφορική μάχη, η  5η έκδοση του DSM (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών που εκδόθηκε το 2013) διευκρινίζει ότι το kinky δεν είναι ένδειξη ψυχικής ασθένειας. Ήταν καιρός να συμβεί ώστε να υπάρξει δικαίωση και ισότητα προς όλους. Πολυάριθμες μελέτες έχουν συγκεντρώσει συντριπτικές αποδείξεις ότι το kinky είναι, αν μη τι άλλο, μια κανονική διακύμανση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και μάλιστα μπορεί να επιβεβαιώσει την καλή ψυχική υγεία κάποιου.

Οι kinksters σημειώνουν υψηλότερη «βαθμολογία» σε σύγκριση με άλλους αναφορικά με την σεξουαλική ικανοποίηση, την σεξουαλική ευχαρίστηση, το πόσο openminded είναι στην εμπειρία, τη συνείδηση, την ευτυχία και την ελευθερία στις σχέσεις τους. Ταυτόχρονα οι οπαδοί του BDSM δεν έχουν παρουσιάσει υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, προδιάθεσης βίας, παράνοιας, χαμηλής αυτοεκτίμησης, δυσφορίας ή μετατραυματικού στρες από τον γενικό πληθυσμό.

Η ψυχολόγος Asha Grey, η οποία έχει εργαστεί εκτεταμένα με άτομα που ψάχνουν  τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, τονίζει ότι μία από τις πρωταρχικές παρανοήσεις σχετικά με το BDSM είναι συνδέεται αναπόσπαστα με το τραύμα. «Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν λανθασμένα ότι αν κάποιος είναι kinkster, κάτι άσχημο του έχει συμβεί στο παρελθόν και ότι έχει κακοποιηθεί κατά κάποιον τρόπο. Οι υποθέσεις συχνά αναπαράγονται από τα δημοφιλή social media και από ταινίες όπως “Οι Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι” όπου ο πρωταγωνιστής αναπτύσσει τα σεξουαλικά του ενδιαφέρονται μετά από μακροχρόνια σεξουαλική κακοποίηση από μία ηλικιωμένη γυναίκα. Η ντροπή που πολλοί αισθάνονται σχετικά με το BDSM μπορεί να προέρχεται από τους ίδιους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Μία έρευνα του 2008, έδειξε ότι σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων έχουν υποστεί προκατάληψη από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας σχετικά με τις σεξουαλικές πρακτικές τους. Οι άνθρωποι λανθασμένα υποθέτουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθώσεις».

Μερικοί μελετητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η «ταπείνωση» και το «χτύπημα» μπορεί να αποτελέσουν το μονοπάτι για μία πλήρη ψυχολογικά αποκατάσταση. Άλλοι το έχουν συλλάβει ως σοβαρή δραστηριότητα αναψυχής ή ως πηγή συντροφικότητας σε μία απομονωμένη κοινωνία. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο είναι ο ισχυρισμός που έκαναν ορισμένοι BDSMers που θεωρούν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μετά από σεξουαλικό τραύμα.  Παρότι στο μυαλό των περισσοτέρων όταν ακούνε τη λέξη «BDSM» σκέφτονται μαστίγια, χειροπέδες και αλυσίδες, πρόκειται για μία από τις πιο ασφαλής σεξουαλική δραστηριότητα. Απαιτεί τη ρητή συγκατάθεση από όλους και μία μεγάλη ποικιλία δεξιοτήτων.

Με απλά λόγια: Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τα βάσανα της ντροπής καθώς όπως και σε κάθε άλλη σεξουαλική δραστηριότητα, το BDSM μπορεί να είναι υγιές ή ανθυγιεινό, τοξικό ή θεραπευτικό. Εξαρτάται από το ποιος το κάνει και πώς.

loading…