ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς εφ’ όλης της ύλης στον «Φιλελεύθερο»: «Είμαι ενεργός, δεν διαπραγματεύομαι τις θέσεις μου γι’ αξιώματα, στηρίζω τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη στα δύσκολα»

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» που από σήμερα θα κυκλοφορεί πλέον κάθε Σάββατο, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζει με γλαφυρό τρόπο ότι «δεν υπάρχει ‘κακός λύκος’ και πως «κάποιοι αναζητούν ‘κοκκινοσκουφίτσες’ για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης». Προσθέτει ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι στήριξε την παράταξη στα δύσκολα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στις τρεις νικηφόρες για τη ΝΔ εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.

Επίσης, καταφέρεται με σκληρά λόγια κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την τριετία 2012-15, τον θεωρούσα πάντα αδίστακτο και ανεύθυνο. Αποδείχθηκε αυτό ακριβώς… Ως πρωθυπουργό την πενταετία 2015-19, τον θεωρώ καταστροφικό. Θα πασχίζουμε για καιρό να διορθώσουμε τα τεράστια δεινά που επέφερε. Και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τελευταίο εξάμηνο, τον θεωρώ ασυνάρτητο και αναξιόπιστο».

Για την ένταση στα ελληνοτουρκικά και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ουσιαστικά αντίθετος: «Όταν ακούγονται πρόθυμες φωνές από την Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τα δικά μας, ενθαρρύνουμε τους άλλους να μας ζητήσουν κι άλλα. Όταν ακούγεται για προσφυγή στη Χάγη υπό τις τωρινές συνθήκες, δηλαδή εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας σε συνυποσχετικό που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας όπως ζητάει η Τουρκία, δεν αποτρέπουμε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς. Την ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερο», δηλώνει χαρακτηριστικά και αντίστοιχη είναι η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, λέγοντας πως όποιος δείχνει δημόσια ότι το φοβάται, το ενθαρρύνει και το φέρνει πιο κοντά.

Ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις θέσεις του για κάποιοι αξίωμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δηλώνει έτσι πως «παραμένω ενεργός στην πολιτική, να υπερασπίζομαι την πατρίδα μου, την παράταξή μου και τις αρχές μου – ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές σαν κι αυτές που ζούμε, σαν κι αυτές που έρχονται».

Στη λογική αυτή, για το μεταναστευτικό εμμένει σε όσα είχε πει από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ το Δεκέμβριο, προχωρώντας και σε κριτική κατά της κυβέρνησης με το… γάντι: «Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες ροές αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, το λέει με κάθε τρόπο, οι εταίροι μας το ξέρουν, ενώ εδώ κάποιοι μιλάνε ακόμα για ‘προσφυγικό-μεταναστευτικό’» Επίσης, εκτιμά πως «η Τουρκία έχει εξαπολύσει ανορθόδοξο πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών» και ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πάγια θέση του περί ακύρωσής της: «Η συμφωνία αυτή δεν πάει πουθενά. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να απεμπλακεί απ’ αυτήν χωρίς να πληρώσει κόστος. Κι όπως πάνε τα πράγματα, αυτό δεν είναι αδύνατο. Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή τη συμφωνία ήδη αποδυναμώνονται ταχύτατα», επισημαίνει.

Για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καλά με τις μειώσεις φόρων, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει ενίσχυσης της ανάπτυξης, η οποία με τη σειρά της θα φέρει ακόμη καλύτερες επιδόσεις και θα έλθει, όπως λέει, με «μεταρρυθμίσεις κι αποκρατικοποιήσεις χωρίς προηγούμενο».

Εμμέσως δε αφήνει αιχμές για τα ανοίγματα που κάνει στο μεταρρυθμιστικό χώρο ο κ. Μητσοτάκης: «Τα στελέχη θα κριθούν από το έργο τους, όχι από την προέλευσή τους. Τα πολιτικά ανοίγματα είναι χρήσιμα, φτάνει να γίνονται με κριτήρια ουσιαστικής αξιοκρατίας κι όχι με κριτήρια απλώς συμβολισμού και επικοινωνίας», λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παίρνει με διακριτικό τρόπο αποστάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τη γνωρίζει και πως ήταν επιλογή του πρωθυπουργού. Ενώ επιβεβαιώνει ότι θα είναι απών από την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ. «Αν ήμουν παρών, θα υπερψήφιζα την πρόταση του κόμματός μου», προσθέτει πάντως.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει την υπόθεση Novartis ως «βλακώδη σκευωρία» σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του ονόματός του και προειδοποιεί ότι έρχονται αποκαλύψεις από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ