12vima ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολεία: Οι ειδικοί εισηγήθηκαν – Ο Μητσοτάκης αποφασίζει! Όλο το παρασκήνιο

 

Ο κύβος… ερρίφθη μεταξύ των ειδικών, αν και όχι χωρίς διαφωνίες και πλέον ο πρωθυπουργός αποφασίζει τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία. Γιατί όλα δείχνουν “λουκέτο” παντού από το πρωί της Δευτέρας. Το Σάββατο οι ανακοινώσεις από την Νίκη Κεραμέως.

Το βράδυ της Παρασκευής, 13.11.2020 και μετά από αρκετές ώρες, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, στην οποία βασικό θέμα συζήτησης ήταν τα σχολεία.

Μιλάμε για τα σχολεία που ακόμη είναι ανοιχτά, δηλαδή τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Και μόνο το γεγονός ότι η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων διήρκεσε τόσες ώρες δείχνει ότι εκφράστηκαν πολλές απόψεις και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, οι ειδικοί κατέληξαν κατά πλειοψηφία να εισηγηθούν το καθολικό κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Η εισήγηση αυτή αφορά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το παρασκήνιο για τα σχολεία

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην οποία ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες η “ετυμηγορία” τους. Η υπουργός επρόκειτο να βρεθεί στο πλάι του Νίκου Χαρδαλιά στην ενημέρωση των 18:00, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε στο ξεκίνημά της, δεν έδωσε τελικά το παρών λόγω του ότι η συνεδρίαση των ειδικών δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Έτσι, η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα σχολεία το Σάββατο, 14.11.2020.

Να μείνουμε λίγο όμως στο “κατά πλειοψηφία” που προαναφέραμε: Η απόφαση αυτή των ειδικών δεν ήταν ομόφωνη. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μπει “λουκέτο” σε σχολεία μόνο στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή στην Θεσσαλονίκη -όπου έμοιαζε εδώ και ώρες δεδομένο- αλλά και σε άλλες… κατακόκκινες περιοχές ειδικά στην βόρεια Ελλάδα.

Αυτή ήταν μια άποψη που σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr προτιμούσε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έχει δείξει κατά την διάρκεια της πανδημίας ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του την γνώμη των ειδικών κι έτσι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποφασίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που εισηγήθηκε η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων κι αυτό παρά την πολιτική “φόρτιση” που χαρακτήρισε την συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη, κάτι λογικό καθώς οι στιγμές στην χώρα είναι κρισιμότατες, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι σφοδρότερο από ό, τι στην πρώτη φάση.

Η απόφαση πια είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και όπως όλα δείχνουν, από Δευτέρα, 16.11.2020, το “λουκέτο” θα είναι γεγονός, ως ακόμη ένα βήμα αυστηροποίησης του δεύτερου αυτού lockdown, το οποίο βήμα – βήμα δείχνει να έρχεται ολοένα και περισσότερο στα πρότυπα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου.

Λοιμωξιολόγοι: “Τα παιδιά δεν μεταδίδουν – Θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό των γονιών στα σχολεία”

Το κλείσιμο των σχολείων, δεν σχετίζεται με πιθανή αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού ανάμεσα στους μικρούς μαθητές, καθώς είναι γνωστό από σειρά μελετών -οι οποίες θεωρούνται πλέον επαρκώς ασφαλείς και αξιόπιστες- ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν μολύνονται εύκολα και δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέτρο θα βοηθήσει στον περαιτέρω περιορισμό της κινητικότητας, καθώς οι γονείς θα σταματήσουν να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού, για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή να συνωστίζονται έξω από τα σχολεία περιμένοντας να τα παραλάβουν.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εισηγούνται να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, με επέκταση της τηλεργασίας και κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και του πρωτογενούς τομέα παραγωγικότητας.

Η χώρα βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε γενικό lockdown ενώ από σήμερα Παρασκευή ξεκίνησε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 05:00 το πρωί σε όλη τη χώρα.

Στόχος της απαγόρευσης και του lockdown είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις, στις απολύτως αναγκαίες ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού που και σήμερα μέτρησε πάνω από 3.000 κρούσματα.

Αν στείλετε μήνυμα στο 13033 θα σας… απαντήσει θετικά για όλα, αλλά μην ξεγελαστείτε γιατί δεν θα ισχύει.

Πλέον οι μετακινήσεις τις ώρες της απαγόρευσης επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για τους κάτωθι συγκεκριμένους λόγους.

1. Για λόγους εργασίας με την ανάλογη βεβαίωση εργοδότη ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.

2. Με τον αριθμό 1 στο 13033 για σοβαρές περιπτώσεις υγείας όπως η μετάβαση σε γιατρό ή φαρμακείο.

3. Με τον αριθμό 6 στο 13033 για μικρή βόλτα κατοικίδιου και αυτο κοντά στην οικία.

Πως θα δουλέψουν σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και περίπτερα

Από σήμερα Παρασκευή 13 Νοεμβρίου τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα κλείνουν στις 20:30. Το ίδιο ισχύει και για τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ. Και οι δυο κατηγοριες πάντως μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες delivery και μετά τις 20:30 και έως τη 01:00 τα μεσάνυχτα. Επισης τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Τι ισχύει με τα delivery και τα take away

Τα delivery επιτρέπονται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο του εκάστωτε καταστήματος. Ακόμη επιτρέπεται το take away, δηλαδή η παραλαβή από το κατάστημα αλλά στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Δηλαδή επιτρέπεται για όσους βρίσκονται νόμιμα και τηρώντας τις προϋποθέσεις στον δρόμο ή γι’ αυτούς που πραγματοποιούν μετάβαση από και προς την εργασία τους.

Τι ισχύει για τους επιβάτες των πλοίων

Οι επιβάτες των πλοίων που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας μπορούν να μεταβαίνουν στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων προκειμένου να μπορούν να μετακινηθούν προς τους προορισμούς τους κατά τις ώρες απαγόρευσης.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ