ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σε αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης ξενοδόχοι και πράκτορες

Να μην εγκλωβιστεί ο τουρισμός σε υγειονομικά γρανάζια  αλλά να υπάρχει ασφάλεια

 

Σε αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης είναι και  οι ξενοδόχοι του νησιού μας  προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις για το άνοιγμα των επιχειρήσεων τους.

Πρωτίστως περιμένουν να ενημερωθούν για  τα υγειονομικά πρωτόκολλα  αλλά και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα θέσει στη διάθεση τους  η κυβέρνηση.

Θέτουν όμως και ζήτημα στήριξης των εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι  φέτος ώστε να μπορέσουν  να επιβιώσουν μέχρι  να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τον Απρίλιο του 2021.

Όσο για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Κομισιόν εκτιμούν ότι είναι απλά προτάσεις  ενώ τις οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ένα άλλα θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματίες είναι οι αγορές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν πελάτες φέτος.

 Παράταση στην απαγόρευση πτήσεων

Με τις ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοινώνεται η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης όλων των πτήσεων, μεταφοράς επιβατών, από τις χώρες Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλιο, Τουρκία, Αλβανία, Β. Μακεδονία προς όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.

Πιο αναλυτικά:

Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020  και ώρα 23:59  η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59

Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59

Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς  εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

H προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών παρατείνεται με τις ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Shengen, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

 

Δήλωση του Γραμματέα Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ Γ. Νικητιάδη

 

Με αφορμή τις συστάσεις της Commission σε σχέση με τον τουρισμό στην Ε.Ε ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού και Γραμματέας του τομέα Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Νικητιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

« Αποτελεί ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ΕΕ ασχολήθηκε σε έκταση, για πρώτη φορά σε ανώτερο επίπεδο με τον τουρισμό της Ευρώπης.

Οι συστάσεις της Επιτροπής με τις γενικές κατευθύνσεις που δίδουν για τον τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού, ουσιαστικώς μεταφέρουν την ευθύνη στα κράτη μέλη που θα πρέπει να διαχειριστούν αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων τους, τον τρόπο που θα λειτουργήσει η τουριστική αγορά το 2020.

 

Συνιστά ωστόσο θετικό βήμα η απελευθέρωση που παρέχει η Επιτροπή με τις κατευθυντήριες γραμμές της, αφού ουσιαστικώς δεν θέτει απαγορεύσεις σε σχέση με τις πτήσεις που για την χώρα μας αποτελούν προϋπόθεση για τουριστική ανάπτυξη.

Το βάρος πλέον, πέφτει αποκλειστικώς στην Ελληνική Κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για τον τουρισμό.

Εμείς στο ΚΙΝΑΛ, συνεχίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο τις παρεμβάσεις μας. Πέρα από τις προτάσεις μας για ένα Εθνικό Σχέδιο για τον τουρισμό, καταθέσαμε στη Βουλή και συγκεκριμένο πρόγραμμα, απολύτως κοστολογημένο για τον εσωτερικό τουρισμό.  Ας προχωρήσει επιτέλους η Κυβέρνηση σε όσα, ήδη από καιρό θα έπρεπε να έχει πράξει και ας μην αφήνει άλλο στην αβεβαιότητα τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό και τους επιχειρηματίες του χώρου» .

 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ