ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σε άσκηση του ΝΑΤΟ κοντά στην Κάρπαθο – Μαχητικά παρενόχλησαν επικίνδυνα ελληνικά F-16

 

Μόνο απόδειξη καλής θέλησης στη λογική οικοδόμησης «θεμελίων εμπιστοσύνης» δεν αποτέλεσε ο χθεσινός επικίνδυνος και αντισυμμαχικός Τουρκικός «τσαμπουκάς» νότια της Καρπάθου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost η πρόκληση των γειτόνων συνέβη κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης-συνεκπαίδευσης(ΑDEX) μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας με Συμμαχικά πλοία τα οποία ανήκουν στην μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης (SNMG2).

Τα Ελληνικά γεράκια είχαν φτάσει στην θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου εντός του Ελληνικού FIR Αθηνών προκειμένου να προχωρήσουν στην ADEX με τέσσερα πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία έπλεαν στην περιοχή σε διεθνή ύδατα. Πρόκειται για την Ισπανική φρεγάτα Blas De Lezo, την Ιταλική Carlo Margottini, το Βρετανικό αντιτορπιλικό Diamond και την Καναδική φρεγάτα Montreal. Στην ευρύτερη περιοχή έπλεε και Τουρκική φρεγάτα η οποία δεν συμμετείχε στην αρμάδα της SNMG2 αλλά διέθετε προφανώς την επιχειρησιακή εικόνα. Η άσκηση είχε μόλις ξεκινήσει όταν στην περιοχή εμφανίστηκε ζεύγος Τουρκικών μαχητικών τα οποία είχαν απογειωθεί από το Dalaman. Tα F-16 της ΤuAF με προκλητικούς ελιγμούς πέταξαν στην δεσμευμένη για την άσκηση περιοχή με επικίνδυνο τρόπο τόσο για την ασφάλεια των Ελληνικών μαχητικών όσο και των Συμμαχικών πλοίων. Μπροστά στον κίνδυνο για τα χειρότερα ο Δκτης της άσκησης κυβερνήτης της Ισπανικής φρεγάτας Blas De Lezo αναγκάστηκε για λόγους ασφαλείας να διακόψει την ΑDEX. Με τα Ελληνικά γεράκια να επιστρέφουν πίσω στη βάση τους στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ