ΔΙΕΘΝΗ

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κύπρο: «Ταρακουνήθηκε» όλη η Ανατολική Μεσόγειος – Δεν αποκλείουν μετασεισμό 5 Ρίχτερ

 

Μεγάλος σεισμός, πάνω από 6 Ρίχτερ, ταρακούνησε τα ξημερώματα της Τρίτης (11.01.2022) την Κύπρο. Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ακολούθησαν και μετασεισμοί που δεν ξεπέρασαν τα 3.1 Ρίχτερ.

Ο σεισμός των 6.1 Ρίχτερ στην Κύπρο, όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, σημειώθηκε στις 03:08 τα ξημερώματα της Τρίτης, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά  της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου. Έγινε επίσης αισθητός/αντιληπτός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τις 05:30 έχει σημειωθεί σειρά μη-αισθητών μετασεισμών, με μέγιστο μέγεθος 3.1 στην κλίμακα Ρίχτερ», σημειώνει.

Κυπριακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που αναφέρουν ότι πέρα από την ισχυρή δόνηση, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Τουρκία. Αυτό αποτυπώνεται και σε ορισμένα από τα βίντεο που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα social media και δείχνουν το μεγάλο «ταρακούνημα» που ένιωσε ο κόσμος.

Δείτε βίντεο:

Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 Ρίχτερ

Μετά τα 6,1 Ρίχτερ, πάντως σεισμολόγοι – σύμφωνα πάντα με κυπριακά ΜΜΕ – δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέος σεισμός έως και 5 Ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου, μπορεί να διαρκέσει για μερικούς μήνες, ενώ ήδη υπάρχουν μετασεισμοί με δόνηση 3.1 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται μετασεισμός 5 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκαιρης ενημέρωση, ενώ στη συνέχεια ακυρώθηκε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν κινδυνεύει από τσουνάμι», σημείωσε.

Δείτε βίντεο:

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης σημείωσε ότι «στατιστικά στη συγκεκριμένη ζώνη σημειώνεται σεισμός κάθε χρόνο και σε μία τέτοια ζώνη αναμένεις τέτοιου μεγέθους σεισμούς». Σημείωσε επίσης ότι παρόμοιας κλίμακας σεισμός είχε σημειωθεί το 1995 και πάλι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς, με αποτέλεσμα να καταγραφούν αρκετές καταστροφές στην Πάφο καθώς επίσης και δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Αφορούσε το ίδιο είδος σεισμού, όπως και το σημερινό, απλά ήταν πιο κοντά στις ακτές εξού και είχαμε καταστροφές», εξήγησε ο κ.Χατζηγεωργίου.

Δείτε βίντεο:

Στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων η Κύπρος

Για τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στην Κύπρο τοποθετήθηκε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ανάρτησή του στα social media. «Η Κύπρος βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων, μέσα στην οποία εκδηλώνεται το 15% των σεισμών παγκοσμίως. Η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο “Κυπριακό Τόξο”, που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», γράφει στην ανάρτησή του στο Facebook.

Και προσθέτει: «[…] Ιστορικές αναφορές και αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι την Κύπρο έπληξαν στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί, που σε αρκετές περιπτώσεις κατέστρεψαν τις πόλεις της. Ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι 20 καταστροφικοί σεισμοί, με ένταση μεγαλύτερη από V στην τροποποιημένη κλίμακα Μερκάλλι, έγιναν μεταξύ 26 π.Χ. και 1900 μ.Χ».

Δείτε την ανάρτηση:

newsit



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ