ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σεισμός στη Νίσυρο – Λέκκας: Καμία σχέση με το ηφαίστειο (vid)

Ένας ισχυρός σεισμός σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, 13.04.2021, στο Αιγαίο και συγκεκριμένα κοντά στην Κω και την Τήλο. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Ο σεισμός σημειώθηκε 16 χιλιόμετρα δυτικά της Τήλου, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε στα 5,2 Ρίχτερ. Το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα και σε συνδυασμό με τα 5,2 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των νησιών στην περιοχή τον «ένιωσαν» έντονα. Μάλιστα, τα επόμενα μόλις 22 λεπτά σημειώθηκαν ακόμη τέσσερις σεισμοί, έντασης από 3,3 έως και 3,6 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα ανοιχτά της Κω, της Νισύρου και της Χάλκης.

Την ίδια ώρα, η αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου έκανε λόγο για δόνηση της τάξης των 4,8 Ρίχτερ με την αναθεώρηση να «δίνει» τον σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ.

Για τον σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, 13.04.2021 στο Αιγαίο μίλησε στο MEGA το πρωί της Τετάρτης (14/4) ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έγινε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Νισύρου και Τήλου, σε βάθος 7 χιλιομέτρων. Είναι μια περιοχή που έδωσε πολλούς σεισμούς την τελευταία εβδομάδα. Ο 5,1 σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που έδωσε. Η περιοχή δεν έχει δυνατότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου» δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ηφαίστειο στη Νίσυρο, παρότι είναι ανενεργό μερικές χιλιάδες χρόνια, έχει μικρές δραστηριότητες, με μικρούς σεισμούς, αλλά δεν έδωσε έκρηξη μεγάλη ώστε να υπάρξουν θέματα.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από gein.noa.gr / emsc-csem.org και MEGAΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ