ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Άλλη μια νύχτα που η γη «έτρεμε» από μετασεισμούς – 89 σχολεία έχουν πρόβλημα

Στο έλεος των Ρίχτερ βρίσκεται τα τελευταία δύο 24ωρα το Αρκαλοχώρι, μετά το σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη με ένταση 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ.

Χτες ήταν το δεύτερο βράδυ που κάτοικοι σε χωριά του νομού Ηρακλείου κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο, αφού είτε έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους, είτε φοβούνται λόγω των διαρκών μετασεισμών.

Ήδη οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει τους 130 με τους περισσότερους να έχουν αρκετή ένταση και διάρκεια προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο τρόμο τόσο στους κατοίκους όσο και στην ευρύτερη περιοχή καθώς οι σεισμοί γίνονται αισθητοί και στην πόλη του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την καταγραφή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, από τις 9.17 το πρωί της Δευτέρας έως και αυτήν την ώρα έχουν σημειωθεί 135 συνολικά σεισμούς με το 30% να είναι άνω των 4 Ρίχτερ και το 50% να είναι άνω των 3 Ρίχτερ.

Αποκαρδιωτική εικόνα στα σχολεία

Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τα σχολεία που ισοπεδώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού έντασης 5,8 ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Πεσμένοι τοίχοι και σοβάδες, σπασμένα τζάμια, σκάλες ετοιμόρροπες και τρομακτικές ρωγμές αντικρίζουν οι μηχανικοί που πραγματοποιούν από χθες αυτοψία στα σχολικά συγκροτήματα.

Μέσα στα σχολεία παραμένουν ακόμα οι ζακετούλες των παιδιών, τα βιβλία τους ανοιχτά στο θρανίο καθώς μόλις έγινε ο σεισμός όλοι οι εκπαιδευτικοί με απίστευτη ψυχραιμία καθοδήγησαν τα παιδιά να βγουν με ασφάλεια από τα κτίρια.

Όλοι βγήκαν έξω χωρίς να πάρουν τίποτε από την τάξη τους ενώ όπως φαίνεται σε κάποια από τα σχολεία δεν πρόκειται να επιστρέψουν και ποτέ.

«Υπάρχουν σχολεία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί ο σκελετός να μην έχει επηρεαστεί αλλά χρειάζονται αναστύλωση», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης.

Ο κ. Καρτσωνάκης βρέθηκε χθες στο Αρκαλοχώρι και το Καστέλι όπου συμμετείχε στην αυτοψία που έκανε το ειδικό κλιμάκιο των μηχανικών από την Αθήνα στα σχολικά συγκροτήματα.

«Αυτό που ζήσαμε δεν το έχουμε ξαναδεί.Στο Αρκαλοχώρι μόνο τα νηπιαγωγεία γλίτωσαν. Γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ και δημοτικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Το ίδιο και στο Καστέλι όπου γυμνάσιο και λύκειο έχουν σοβαρά προβλήματα. Μόνο το δημοτικό είναι εντάξει», επεσήμανε σχετικά ο κ. Καρτσωνάκης.

40 λυόμενα μόνο για την πρωτοβάθμια σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό

Σύμφωνα με το cretapost.gr, μόνο για την στέγαση των παιδιών που φοιτούν σε Αρκαλοχώρι και Θραψανό θα χρειαστούν δεκάδες λουόμενες αίθουσες.

«Στο δήμο Μινώα Πεδιάδος θα χρειαστούμε περίπου 40 λυόμενες αίθουσες μόνο για τα τρία σχολεία και συγκεκριμένα τα δύο στο Αρκαλοχώρι και το ένα στο Θραψανό», τόνισε μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Καρτσωνάκης τονίζει πως θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός λυόμενων ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουν πόσες.

«Η αυτοψία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να ολοκληρωθεί για να γνωρίζουμε πόσα κτίρια ακριβώς είναι ακατάλληλα για να στείλω το σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείου και να προχωρήσουν οι ενέργειες για την απόκτησή τους», επεσήμανε ο κ. Καρτσωνάκης.

Βρέθηκε λύση για το νηπιαγωγείο στις Αγιές Παρασκιές

Όπως αναφέρει το cretapost.gr, αυτοψία έγινε σήμερα και στις Αγιές Παρασκιές όπου διαπιστώθηκε πως το νηπιαγωγείο είναι ακατάλληλο προς χρήση.

«Στις Αγιές Παρασκιές υπάρχει ένα νηπιαγωγείο με πολύ σοβαρά προβλήματα ωστόσο βρέθηκε αμέσως ένα άλλο κτίριο που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, όπως είπαν οι μηχανικοί, και έτσι μπορεί το σχολείο να μεταφερθεί εκεί», τόνισε σχετικά ο κ. Μπελαδάκης.

Σε πόσα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει δηλωθεί πως υπάρχει πρόβλημα

Η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έχει 380 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από την πρώτη στιγμή η διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας ενημέρωσε όλους τους διευθυντές να επισκεφθούν το σχολείο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μετά το φονικό σεισμό.

Από τους 380 απάντησαν 187 διευθυντές με τους υπόλοιπους να μην έχουν ακόμα ελέγξει το χώρο.

«Από τα 187 σχολεία διαπιστώθηκε πως στα 89 υπάρχουν προβλήματα, σε άλλα σοβαρότερα σε άλλα μικρότερα», επεσήμανε ο κ. Μπελαδάκης.

Η κατανομή των σχολείων με προβλήματα έχει ως εξής:

Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων: 10 σχολεία

Δήμος Βιάννου: 1 σχολείο (νηπιαγωγείο Ψαρής Φοράδας).

Δήμος Γόρτυνας: 5 σχολεία

Δήμος Ηρακλείου: 52

Δήμος Μαλεβιζίου: 4

Δήμος Μινώα Πεδιάδος: 4

Δήμος Φαιστού: 3

Δήμος Χερσονήσου: 9

Τι έδειξε η πρώτη αυτοψία στα σπίτια – Πόσα κρίνονται ακατάλληλα

Χθες, ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Έως το τέλος της Τρίτης είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

 

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ