ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Νέες καταρρεύσεις κτιρίων στο Αρκαλοχώρι μετά τον μετασεισμό των 5,3R

Όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, το χωριό που βρίσκεται πάνω στο ρήγμα που «έδωσε» τον σεισμό που αναστάτωσε χθες (28.09.2021) την Κρήτη και στοίχισε τη ζωή σε έναν 62χρονο άνδρα.

Ο νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε κι άλλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, καθώς κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον κύριο σεισμό στην Κρήτη, κατέρρευσαν!

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Μινωα Πεδιάδος, Όλγα Δραμουντάνη, σε αρκετά κτίσματα που είχαν υποστεί ζημιές εμφανίζονται νέες καταρρεύσεις. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος ο νέος σεισμός προκάλεσε εκ νέου αναστάτωση, ενώ σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Κρήτης που έγινε αισθητός ο σεισμός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους.

Από χθες στις 09:17 το πρωί, όταν σημειώθηκε ο κύριος σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, στην Κρήτη έχουν γίνει εκατοντάδες μετασεισμοί. Μόνο μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 5,3 Ρίχτερ, ακολούθησαν περισσότερες από πέντε σεισμικές δονήσεις, μικρότερης διάρκειας.

Ο νέος σεισμός, που σημειώθηκε στις 07:48 το πρωί της Τρίτης (28.09.2021) ήταν αναμενόμενος, όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως «το είχα πει εχθές ότι οι μετασεισμοί θα προσεγγίσουν και ίσως ξεπεράσουν τα 5 ρίχτερ. Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτός ο μετασεισμός μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην εκτίμηση ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος».

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σεισμοί με μέγεθος 6 έχουν μια μετασεισμική ακολουθία τουλάχιστον ενός μηνός για την κύρια φάση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μπορεί να γίνουν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι και πολύ περισσότερο οι αρχές θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους.

Ο σεισμός έφερε καταστροφή: Εικόνες από drone

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν πολλά χωριά του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, αφού ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες (27.09.2022) το πρωί, προκάλεσε σοβαρές ζημιές ακόμη και σε κτίρια που είχαν χριστεί πριν από μερικά χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της προέδρου της κοινότητας Αρκαλοχωρίου, η οποία έχτισε το σπίτι της το 1988 και επειδή ήταν στο επάγγελμα με δικά της λεφτά αλλά, όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, τώρα εξαιτίας του σεισμού δεν είναι κατοικήσιμο.

Ένα βίντεο drone αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής

Εκτός όμως από τις εικόνες του drone, το μέγεθος της καταστροφής αποκαλύπτουν και οι άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο, που πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα σε σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους και δεν έχουν ούτε ένα ποτήρι να πιουν νερό γιατί ο Εγκέλαδος τα… έσπασε όλα!

«Τρέμει η γης από χθες. Πέσανε πάλι σπίτια σήμερα. Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Φοβόμαστε για πλιάτσικο αλλά δεν μπαίνουμε στα σπίτια μας», περιέγραψε στην ΕΡΤ ο πατήρ Κίμωνας του οποίου το σπίτι καταστράφηκε. Άλλος κάτοικος που τόλμησε να μπει περιγράφει πως έφυγε τρέχοντας καθώς άρχισαν να πέφτουν σοβάδες και πάλι από μια νέα δόνηση.

«O Θεός με βοήθησε και βρήκα κουράγιο και βγήκα, το σπίτι μου είναι τελείως ακατάλληλο», πρόσθεσε από την πλευρά της μια κάτοικος. Για μεγάλο πανικό, μεγάλη βουή και τρόμο μιλά από την πλευρά της μια άλλη γυναίκα που πέρασε το βράδυ σε σκηνή καθώς το σπίτι της έχει παρουσιάσει ρωγμές.

Βίντεο – Στις σκηνές πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

«Χθες 2 μεγάλοι μετασεισμοί γκρέμισαν μπροστά στα μάτια μας κατασκευές. Η σύσταση είναι να μην πλησιάζουν τα κτίσματα με βλάβες οι κάτοικοι» τόνισε από την πλευρά του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Συμπλήρωσε ότι, δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός σύμφωνα και με την απόφαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ωστόσο θα υπάρχει μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία η οποία ενδεχομένως να είναι επιβλαβής, για τις κατασκευές που έχουν βλάβες ή παρέμειναν όρθιες.

Βίντεο – Οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν ακόμη και σπίτια με μικρές βλάβες

Οδηγίες στους πολίτες

Ο σεισμός της Δευτέρας (27.09.2021) στην Κρήτη, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου ήταν, όπως όλα δείχνουν, ο κύριος σεισμόςμ σύμφωνα με τη Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, έπειτα από τη συνεδρίαση που είχε χθες το βράδυ προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής, να αποφεύγουν τις κατασκευές που έχουν υποστεί βλάβη και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της ΓΓΠΠ.

Σε ανακοίνωση προς τους πολίτες αναφέρεται: «Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής:

-Να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.

-Να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη παραμένουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Σήμερα (28.09.2021) θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλη η Κρήτη μια γροθιά

Συγκινητική είναι η προσφορά απλών πολιτών και εθελοντών έφυγαν από άλλες περιοχές της Κρήτης για να βρεθούν στο Αρκαλοχώρι και άλλες περιοχές που υπέστησαν ζημιές από τον μεγάλο σεισμό.

Από την πρώτη στιγμή, στην περιοχή βρέθηκε ο Ερυθρός Σταυρός ο οποίος εκτός από πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένα άτομα βοήθησε ακόμα και στο στήσιμο των σκηνών σε χωριά του Δήμου Μίνωα προκειμένου να διανυκτερεύσει εκεί ο κόσμος.

Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, σύμφωνα με το cretapost.gr,  από τις πρώτες ώρες βρέθηκαν στην περιοχή και ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων μέσα στα χαλάσματα. Μαζί τους και η Άντυ, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος έρευνας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης-Παράρτημα Ηρακλείου.

Επίσης, δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης έστειλαν γεύματα στους πυρόπληκτους ενώ μεγάλες εταιρίες και σούπερ μάρκετ πρόσφεραν δωρεάν νερά και τρόφιμα.

Παράλληλα, πολίτες καλούν στο δήμο και προθυμοποιούνται να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από το σεισμό.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ