ΔΙΑΦΟΡΑ

Σκληρές αποφάσεις: Τα 2 μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς

Η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων έφτασε.

Σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Άκης Σκέρτσος με τον Νίκο Χαρδαλιά. Όπως σημειώθηκε σχετικά, η κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κόπωση των πολιτών πήρε αυτή την απόφαση.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε προσδοκίες ότι το lockdown θα αρθεί σταδιακά. Στο κάδρο μπήκε και το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης με αυστηρούς περιορισμούς και τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 700, γεγονός που δείχνει και την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας. Κάπως έτσι αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά το απόγευμα της Παρασκευής.

Όλα στα στοιχεία συνηγορούν ότι οδηγούμαστε σε παράταση του lockdown. Ακόμη, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δε θα γίνει στις 29 Μαρτίου ενώ τοποθετείται στις  14 Απριλίου. Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου είναι πιθανό να ανοίξει και η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους βέβαια.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά σαφώς το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου δρομολογείται για τις 9 ή 14 Απριλίου. Οι υπόλοιπες βαθμίδες θα επιστρέψουν σταδιακά, ενώ δεν είναι αποκλείεται παράταση της σχολικής χρονιάς.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου θα κριθεί και πώς θα είναι το φετινό Πάσχα. Εάν αρχίσει η πτωτική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και διαφανεί πως μπορεί μέχρι το τέλος Απριλίου να φθάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό μειωμένων κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό να ανοίξει η εστίαση ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και να δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού. Για τη μετακίνηση εκτός νομού βέβαια θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις πριν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για να πάμε στα χωριά μας.

“Eπίσημη” παράταση του lockdown μέχρι 9 Απριλίου – Το… ανακοίνωσε και το υπουργείο Εργασίας

Εμμέσως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα για ακόμη δύο εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Πριοστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να στείλει ενημέρωση για τις βεβαιώσεις μετακίνησεις με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9/4/2021.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων – επιτηδευματιών και μελών οργάνων διοίκησης, με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9/4/2021.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα ισχύσουν για το μήνα Απρίλιο 2021, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις βεβαιώσεις κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια,

οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικά, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ