ΔΙΕΘΝΗ

Space Adventures: Στην εποχή του διαστημικού τουρισμού η ανθρωπότητα – «Καταπληκτική χρονιά το 2021»

Ο κόσμος εισέρχεται στην εποχή του διαστημικού τουρισμού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Space Adventures που δραστηριοποιείται σε έναν τομέα όπου ανταγωνίζονται τρεις Δυτικοί δισεκατομμυριούχοι και η ρωσική υπηρεσία διαστήματος.

Η αμερικανική εταιρία υπό τη διεύθυνση του Τομ Σέλι και η ρωσική υπηρεσία Roscosmos θα στείλουν στις αρχές Δεκεμβρίου και για 12 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα και τον βοηθό του Γιόζο Χιράνο.

Η Roscosmos και η Space Adventures είχαν συνεργαστεί ήδη από το 2001 έως το 2009 προκειμένου να στείλουν επτά βαθύπλουτους επιχειρηματίες στο διάστημα. Επαναλαμβάνουν τη συνεργασία αυτή, την ώρα που οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος, καθώς και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον, ξεκίνησαν φέτος τις δικές τους ιδιωτικές πτήσεις στο διάστημα.

“Το 2021 είναι πραγματικά μια καταπληκτική χρονιά για τη βιομηχανία των ιδιωτικών πτήσεων στο διάστημα”, λέει σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της Space Adventures Τομ Σέλι. “Είναι περίεργο που όλο αυτό γίνεται την ίδια ώρα”.

Όπως είπε, το κοινό έχει στο εξής “μεγαλύτερη συνείδηση” αυτής της δυναμικής.

“Δεν είναι πια απλώς ένα πράγμα για το οποίο μιλάμε σαν να ήταν κάτι που θα συνέβαινε στο μέλλον: συμβαίνει τώρα”, συνεχίζει.

Αν η Space Adventures επανέλαβε τη συνεργασία της με τη Roscosmos, είναι γιατί η ρωσική υπηρεσία έχασε το μονοπώλιο στις πτήσεις προς τον ISS, αφότου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστροναύτες μπορούν να φθάσουν στον διαστημικό σταθμό με τις κάψουλες της SpaceX του Ίλον Μασκ.

Η απώλεια των συμβολαίων αυτών στέρησε από τη Roscosmos δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θέση.

Σύμφωνα με τον Σέλι, μια θέση στον διαστημικό πύραυλο Σογιούζ κοστίζει 50-60 εκατ. δολάρια.

“Είναι πραγματικά μια πολύ συναρπαστική περίοδος για εμάς”, λέει, για το θέμα της επερχόμενης πτήσης του Μαεζάβα, ο οποίος έκανε μια περιουσία με τη δημιουργία ενός διαδικτυακού ιστοτόπου μόδας, και για τον συνεργάτη του.

“Οι Ρώσοι εταίροι μας ήταν πραγματικά πολύ εξυπηρετικοί προκειμένου να γίνει αυτό”, είπε ακόμη.

Ο διαστημικός τομέας ζει μια επανάσταση, κατ΄αρχάς με την SpaceX που εκτοξεύει πυραύλους για τη NASA, ετοιμάζει την κατάκτηση του Άρη και πραγματοποιεί πολιτικές πτήσεις. Έτσι μια ομάδα ερασιτεχνών αστροναυτών εκτοξεύθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Γη, μια πρωτιά.

Όσον αφορά τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον ιδρυτή της Amazon Τζον Μπέζος, συνέστησαν εταιρίες που προτείνουν πτήσεις μερικών λεπτών στο διάστημα.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ