OIKONOMIA

Σπήλιος Λιβανός: Πάνω από 22 δισ. ευρώ για τους αγρότες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλάει στο «ΘΕΜΑ» για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και τις προκλήσεις από τα τουρκικά αλιευτικά

Την εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες του προγράμματος για τα τρόφιμα και τη διατροφή εξαγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι περισσότερα από 22 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ και άλλους πόρους θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων αγροτών στην επόμενη δεκαετία. Ο κ. Λιβανός χαρακτηρίζει προτεραιότητα την κατασκευή μεγάλων αρδευτικών έργων και μικρών φραγμάτων και δηλώνει ότι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων από τη δεκαετία του ’60. Σχετικά με τους αλιείς που διαμαρτύρονται για την αλίευση από τουρκικά αλιευτικά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ανακοινώνει ότι θα θέσει άμεσα το θέμα στους ομολόγους του της Ε.Ε., απαιτώντας να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για τα αλιεύματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Ο υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. μιλά τέλος για τη διαγραφή Μπογδάνου και απαντά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης.

– Εχετε προαναγγείλει ότι σύντομα θα ανακοινώσετε το πρόγραμμα για την Ελληνική Διατροφή. Μπορείτε να μας δώσετε μια πρόγευση του τι θα περιλαμβάνει; 

Μετά από εννέα μήνες εντατικής εργασίας πολυπληθούς ομάδας ειδικών, είμαστε έτοιμοι, για πρώτη φορά στη χώρα μας, να εξαγγείλουμε εθνική στρατηγική για τα τρόφιμα και τη διατροφή. Στη στρατηγική αυτή θα αποτυπώνεται η σύγχρονη ελληνική αντίληψη για τη διατροφή και τα τρόφιμα και ένα νέο εθνικό πρόγραμμα που στόχο έχει να οδηγήσει τα ελληνικά τρόφιμα ακόμα πιο ψηλά προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών. Ξεφεύγουμε από στερεότυπες, ξεπερασμένες ερμηνείες και επανακαθορίζουμε το τι σημαίνει ελληνική διατροφή, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις. Θα παρουσιάσουμε τα ουσιώδη χαρακτηριστικά που κατευθύνουν παραγωγούς και καταναλωτές στον κόσμο της σύγχρονης ελληνικής διατροφής, ο οποίος συνδυάζει το σήμερα με το χθες και το αύριο, το τοπικό με το διεθνές, τη μικρή με τη μεγάλη κλίμακα, την παράδοση με τον νεωτερισμό και την καινοτομία.

Για πρώτη φορά, ακόμα, ανακοινώνουμε ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για την εξέλιξη της πορείας ένταξης του κλάδου της αγροδιατροφής στο νέο στρατηγικό πλαίσιο.

– Λέτε συχνά ότι η ΚΑΠ αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα. Τι προσφέρει η ΚΑΠ στην οικονομία μας;

Η ΚΑΠ, η οποία έχει προϋπολογισμό 19,3 δισ. ευρώ, αποτελεί μια εθνική επιτυχία, στην οποία κρίσιμο ρόλο είχε και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το βασικό εργαλείο για να στηρίξουμε τον αγροδιατροφικό τομέα μας ως βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Εκτός από την ΚΑΠ θα αξιοποιήσουμε τα πλέον των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περίπου 400 εκατ. του Ταμείου για την Αλιεία. Συνολικά, περισσότερα από 22 δισ. θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων αγροτών στην επόμενη δεκαετία.

– Προτεραιότητά σας για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Προτεραιότητά μας είναι η κατασκευή μεγάλων αρδευτικών έργων και μικρών φραγμάτων. Χωρίς νερό δεν υπάρχει παραγωγή. Είναι ό,τι το αίμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη έργα 500 εκατ. ευρώ. Μέσω των ΣΔΙΤ αναμένεται να κατασκευαστούν έργα άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων από τη δεκαετία του ’60. Για τον αγροτικό κόσμο τα αρδευτικά έργα είναι ανάλογης σημασίας με τα μεγάλα οδικά έργα για το σύνολο της κοινωνίας.

– Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές των αλιέων μας που διαμαρτύρονται για την αλίευση από τουρκικά αλιευτικά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Μιλούν για ολιγωρία της κυβέρνησης και λένε ότι αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι. Τι απαντάτε;

Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία και διασφάλιση των συνόρων μας στην ξηρά και στη θάλασσα. Προς τον σκοπό αυτό τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, το Εθνικής Αμυνας και το Ναυτιλίας, λειτουργούν ως ακοίμητοι φρουροί των θαλάσσιων συνόρων μας. Δική μου προτεραιότητα, όμως, μαζί με τη διασφάλιση των συνόρων είναι και η προστασία και βελτίωση της θέσης των Ελλήνων αλιέων. Προς τον σκοπό αυτό, και έχοντας γίνει δέκτης και ο ίδιος των δικαιολογημένων παραπόνων των Ελλήνων αλιέων, πήρα την πρωτοβουλία να θέσω το θέμα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί θα απαιτήσω από τους ομολόγους μου αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για τα αλιεύματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε και το ιστορικό προηγούμενο που υπάρχει στην περίπτωση Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας, όπου αναφανδόν η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

– Πώς κρίνετε την υπόθεση που οδήγησε στη διαγραφή Μπογδάνου από την Κ.Ο της Ν.Δ.; Η έκφραση τέτοιων απόψεων θεωρείτε ότι αφορά μόνο τον συγκεκριμένο βουλευτή ή υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές του κόμματός σας που συμμερίζονται τις απόψεις του; Κι αν έχει βάση, ποιος είναι ο κατάλληλος χειρισμός;

Η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι στη μεγάλη, κεντροδεξιά παράταξη της Ν.Δ. χωρούν όλοι όσοι διαπνέονται από τις ιδέες που ο ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής διακήρυξε πριν από 47 χρόνια. Διαφορετικές απόψεις για δευτερεύοντα θέματα μπορεί να έχουμε ακόμα και μέσα στην παράταξή μας. Αλλωστε αυτή η ποικιλία απόψεων και η διαφορετικότητα στην προσέγγιση ζητημάτων είναι που δίνει ζωντάνια στην παράταξή μας και παραμένει πρωτοπόρα για 47 χρόνια. Ωστόσο, όλοι έχουμε σεβασμό σε αξίες που έχουν σχέση με την πατρίδα αλλά και τον σεβασμό των αντιπάλων μας. Δεν αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας ως εχθρούς της πατρίδας. Και σε κάθε περίπτωση, να θυμίσω ότι το ΚΚΕ το νομιμοποίησε ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και όσα ειπώθηκαν στο Κοινοβούλιο από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ουσιαστικά αντιστρατεύονται και αυτή την απόφαση. Οι γενικόλογοι αφορισμοί δεν βοηθούν. Αντίθετα, δημιουργούν προβλήματα και σε όσους τους επικαλούνται, αλλά και δίνουν τροφή και επιχειρήματα σε αντιπάλους.

– Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η στάση του κ. Δένδια καθόρισε και την απόφαση του κ. Μητσοτάκη…

Ο κ. Δένδιας είπε ό,τι θα έλεγε και ο κ. Μητσοτάκης αν την ώρα εκείνη ήταν στο Κοινοβούλιο. Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας και τον χαρακτήρα αυτό οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε. Και αυτό κάνουμε, όλοι μας.

protothema
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ