ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στ. Ιατρίδης :Το προσωπικό του ΓΝΡ είναι κατάκοπο απελπισμένο και απογοητευμένο

Φωτογραφία αρχείου

Ο αγώνας για τη στελέχωση του νοσοκομείου Ρόδου θα είναι συνεχής

  

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού είναι οι νοσηλευτές του νοσοκομείου Ρόδου. Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρόδου κ. Στέφανος Ιατρίδης αναφέρεται στα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν.

«Από πλευράς προσωπικού παραμένει ελλιπέστατη.  Το προσωπικό  λόγω  των πολλών συνταξιοδοτήσεων  τα τελευταία 15 χρόνια χωρίς ανανέωση μη κρατώντας τα προσχήματα γερασμένο κατάκοπο απελπισμένο και απογοητευμένο.  Πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας σε πολλά τμήματα.. Απόδειξη αυτού πολλά μυοσκελετικά και άλλα  προβλήματα που έχουν οι νοσηλεύτριες . Υπήρξαν περίοδοι  που δούλευαν  χωρίς ρεπό μόνο με τη νυχτερινή ξεκούραση. Δεν είχαν τη πολυτέλεια να ασχοληθούν με τις οικογένειες τους», δήλωσε ο κ. Ιατρίδης.

Όπως τονίζει ο κ. Ιατρίδης οι   επόμενες κινήσει ς καθορίζονται από τις εξελίξεις οι οποίες προβλέπονται πως θα είναι ραγδαίες με την τουριστική αύξηση των επισκεπτών στο νησί «Θα έχουμε να παλέψουμε και με τα πιθανά κρούσματα αλλά και με τι ς άλλες παθήσεις που τρέχουν . Πρέπει να αναφέρουμε πως άλλες παθήσεις αφέθηκαν την περίοδο της καραντίνας στη μοίρα τους με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι ασθενείς  και με κόστος ζωής ακόμη. Μετρήσαμε τα θύματα του κορονοιού και όχι τα θύματα από τις άλλες παθήσεις που είχαμε.  Άρα λοιπόν θα είμαστε σε άμεση επαφή και μεταξύ μας για να πάρουμε προτάσεις και γνώμες από άλλα νοσοκομεία. Δίνουμε σημασία και στους άλλους κλάδους   για να οργανώσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας που θα αποφασιστούν εν καιρώ. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Ροδιακός και Δωδεκανησιακός λαός ότι η υγεία είναι πρωτίστως ζήτημα δικό του», τονισε.

Η συνέντευξη  του κ. Στέφανου Ιατρίδη αναλυτικά:

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο από  πλευράς προσωπικού;

Από πλευράς προσωπικού παραμένει ελλιπέστατη.  Το προσωπικό  λόγω  των πολλών συνταξιοδοτήσεων  τα τελευταία 15 χρόνια χωρίς ανανέωση μη κρατώντας τα προσχήματα γερασμένο κατάκοπο απελπισμένο και απογοητευμένο.  Πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας σε πολλά τμήματα.. Απόδειξη αυτού πολλά μυοσκελετικά και άλλα  προβλήματα που έχουν οι νοσηλεύτριες . Υπήρξαν περίοδοι  που δούλευαν  χωρίς ρεπό μόνο με τη νυχτερινή ξεκούραση. Δεν είχαν τη πολυτέλεια να ασχοληθούν με τις οικογένειες τους.

 

Τι προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου από προσωπικό και τι ισχύει τελικά ;

Με  βάση το ελλιπέστατο οργανόγραμμα του νοσοκομείου από τις 154 θέσεις γιατρών καλυμμένες είναι μόνο οι 77. Από το νοσηλευτικό προσωπικό καλυμμένες από τις 359 θέσεις είναι μόνο οι 195. Από τους τραυματιοφορείς- βοηθούς θαλάμου καλυμμένες από τις 107 θέσεις είναι οι 48. Στη ΜΕΘ συγκεκριμένα θα έπρεπε να έχουμε 36 νοσηλευτές -ριες για να δουλεύουν οχτώ κρεβάτια ΜΕΘ. Αντί αυτού έχουμε 13 νοσηλευτές και λειτουργούν τα έξι κρεβάτια, χάρη στην εντατική εργασία των συναδέλφων.  Έτσι υποχρεωνόμαστε όταν τα κρεβάτια γεμίζουν να διασωληνώνουμε περιστατικά που θα έπρεπε να είναι στη ΜΕΘ σε δωμάτια κλινικών ή αν ήμαστε τυχεροί να τα διακομίζουμε Αθήνα Κρήτη.Στο ακτινολογικό για να λειτουργεί κανονικά αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, μαστογράφος, ΜΟΠ, 2 αγγειογράφοι και κλασικό ακτινολογικό απαιτούνται  30 ραδιολόγοι ακτινολόγοι όμως αυτή την στιγμή λειτουργούμε με 15 εκ των οποίων οι τέσσερεις είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου. Τα χειρουργεία χρειάζονται 10 αναισθησιολόγους μαζί και το ανύπαρκτο νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργούν πέντε χειρουργικά κρεβάτια και σήμερα έχουμε 2 μόνιμους και 1 προσωρινό  που ήρθε λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί με το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων.Η νευρολογική κλινική λειτουργεί με ένα νευρολόγο και μία νοσηλεύτρια, ενώ θα έπρεπε να έχει 4 νευρολόγους και ανάλογο αριθμό νοσηλευτών-ριων», επεσήμαναν οι νοσηλευτές.

Δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις προσωπικού;

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει 60 συμβασιούχοι επικουρικοί που ανανεώνονται οι συμβάσεις τους. Μέχρι το Νοέμβριο του 2019 είχαμε τους νοσηλευτές του  ΚΕΛΠΝΟ που μπάλωναν καταστάσεις . Μετά καταργήθηκαν. Μείναμε από το Νοέμβριο του 2019 μέχρι τη λήξη της καραντίνας χωρίς τους ανθρώπους αυτούςπου οι αρμόδιοι δεν είχαν αποφασίσει τι θα τους κάνουν ενώ κάλυπταν πάγιες ανάγκες.  Τώρα ήρθαν 14 νοσηλευτές  ως προσωπικό λόγω εκτάκτων αναγκών εξαιτίας  της πανδημίας. Τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν.  Υπήρχαν και συμβασιούχοι από τον ΟΑΕΔ νοσηλευτές  και βοηθητικό προσωπικό. Έχουμε την πληροφορία ότι θα  χρηματοδοτούνται οι συμβάσεις αυτές από το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Τελευταία έχει αναφερθεί πως θα μπορούσαν να καλύψουν τα κενά και εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Ποια η άποψη σας;

Το μπλοκάκι είναι όπως αποδειχθεί πολύ επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους. Πρέπει  ένα μεγάλο ποσοστό των αποδοχών κάθε εργαζόμενου  να κρατηθεί για να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.  Τα έσοδα είναι μηδαμινά. Μπαίνουν και πλαφόν στον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζει.  Αυτό δεν είναι θετικό για κανένα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό.

Από τα λεγόμενα σας προκύπτει αδιέξοδο πως θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψη προσωπικού ;

Είναι μέσα στα αιτήματα του  πανελληνίου κινήματος των υγειονομικών άμεσες προσλήψεις μονίμου προσωπικού .  Ανθρώπινες αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας χωρίς διαχωρισμούς ΠΕ ΤΕ μπλοκάκια και συμβασιούχοι. Ζητάμε  μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουμε και των εργολαβικών όπως η υπηρεσία καθαρισμού.  Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και των ασθενών. Δεν υπάρχει  όμως πολιτική βούληση να γίνουν προσλήψεις λόγω των δημοσιονομικών κριτηρίων και την επιτήρηση από την ΕΕ.

Πως  θα καλυφθούν οι ανάγκες όμως;

Εμείς αυτό έχουμε σαν σημαία μας . Από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση.  Φρονούμε πως λύση είναι εδώ και τώρα να γίνουν οι προσλήψεις  και όσα χρειάζονται  ως τη προμήθεια των υλικών των μηχανημάτων που παρέχει η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η πρόβλεψη διάγνωση  και θεραπεία.

Ποια είναι  η επόμενη σας κίνηση ;

Οι  επόμενες κινήσει ς καθορίζονται από τις εξελίξεις οι οποίες προβλέπονται πως θα είναι ραγδαίες με την τουριστική αύξηση των επισκεπτών στο νησί που θα μας πιάσουν από το λαιμό. Θα έχουμε να παλέψουμε και με τα πιθανά κρούσματα αλλά και με τι ς άλλες παθήσεις που τρέχουν . Πρέπει να αναφέρουμε πως άλλες παθήσεις αφέθηκαν την περίοδο της καραντίνας στη μοίρα τους με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι ασθενείς  και με κόστος ζωής ακόμη. Μετρήσαμε τα θύματα του κορονοιού και όχι τα θύματα από τις άλλες παθήσεις που είχαμε.  Άρα λοιπόν θα είμαστε σε άμεση επαφή και μεταξύ μας για να πάρουμε προτάσεις και γνώμες από άλλα νοσοκομεία. Δίνουμε σημασία και στους άλλους κλάδους   για να οργανώσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας που θα αποφασιστούν εν καιρώ. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Ροδιακός και Δωδεκανησιακός λαός ότι η υγεία είναι πρωτίστως ζήτημα δικό του.

 

 

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ