ΔΙΕΘΝΗ

Στα μανταλάκια κρεμάει τον Ερντογάν η Figaro – «Θέλει να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;»

 

Πρωτοσέλιδο στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγινε ο Ερντογάν και τα κατορθώματά του στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αφιέρωμα περιγράφει τις κινήσεις της Γαλλίας και ξεχειλίζει η ειρωνία για το νεοσουλτάνο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα καμώματά του στην Ανατολική Μεσόγειο κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο και εκτενές αφιέρωμα στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro και όχι μόνο. Στο αφιέρωμα της εφημερίδας με την ειρωνεία να ξεχειλίζει ο αρθρογράφος διερωτάται: «Μη ικανοποιημένος με την ανάκτηση της Αγίας Σοφίας για να τη μετατρέψει σε τζαμί, ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει τώρα να εκδικηθεί τη ναυμαχία της Ναυπάκτου;»

Και συνεχίζει: «Το ναυτικό του παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο κανονιοβολώντας, σε μια εποχή που οι εντάσεις με την Ελλάδα βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Οι δύο γειτονικές χώρες, ιστορικοί αντίπαλοι, αγωνίζονται για την εκμετάλλευση πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναζωπυρώνοντας μια αρχαία διαμάχη, για την έκταση των αντίστοιχων ηπειρωτικών εδαφών τους. Στα ανοιχτά της Κύπρου, οικονομικά οφέλη και θέματα κυριαρχίας δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται επίσης αν πρόκειται να γίνουμε μάρτυρες του πρώτου πολέμου, μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Στο άρθρο αναφέρεται στην στοχοποίηση τόσο της Ελλάδας όσο και της Γαλλίας από τον Ερντογάν καθώς ο ίδιος μίλησε για άπληστους και ανίκανους ηγέτες και αναφέρεται στις λάθος κινήσεις του Τούρκου προέδρου απαριθμώντας τις.

Σε αυτόν ανήκουν γράφει η Le Figaro:

– ο μεταναστευτικός εκβιασμός εναντίον της Ευρώπης,

– η κατοχή της βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων,

– η ένοπλη παρέμβαση στη Λιβύη

– η αγορά ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, «κάτω από τη μύτη» των Αμερικανών καθώς και

– η εσωτερική καταστολή, η οποία οδήγησε χιλιάδες Τούρκους στη φυλακή και κόστισε τη ζωή της  δικηγόρου, Ebru Timtik, μετά από απεργία πείνας 238 ημερών.

Αναφέρεται επίσης στην στάση του ίδιου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είναι εξοργισμένος με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και με το ΝΑΤΟ. Εξηγεί τους ρόλους που έχει μοιράσει ο Μακρόν με την Μέρκελ με τον πρώτο να «παίζει το χαρτί ενός επιδεικτικού μιλιταρισμού, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ένα νηφάλιο διάλογο».

«Το σχέδιό τους για έξοδο από μία επικίνδυνη κλιμάκωση είναι τερματισμός χωρίς καθυστέρηση των στρατιωτικών προκλήσεων και θέσπιση ενός μορατόριουμ για την εξερεύνηση σε αμφισβητούμενα ύδατα. Κανείς δεν τα έχει πει καλύτερα μέχρι τώρα», γράφει η Figaro.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ