ΔΙΑΦΟΡΑ

«Στενό μαρκάρισμα» στους ανεμβολίαστους: Αυστηρότερος έλεγχος και νέα μέτρα στην εστίαση – Τι αλλάζει

Και πάλι σε επιφυλακή για την επιδημιολογική κατάσταση που χειροτερεύει φαίνονται να είναι οι ειδικοί που εξετάζουν νέα μέτρα στην εστίαση.

Νέους περιορισμούς για πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού σκέφτεται να επιβάλλει το υπουργείο Υγείας. Τα μέτρα θα εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της εστίασης όπου η πρόσβαση ανεμβολίαστων αναμένεται να περιοριστεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν θα πρόκειται για οριζόντια μέτρα καθώς θα αφορούν μόνο τις «κόκκινες» περιοχές και πιο συγκεκριμένα τους μεικτούς χώρους εστίασης, όπου μπορούν να βρίσκονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

-Να γίνουν μεγαλύτερες οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους (από 1,5 μέτρο που ισχύει τώρα στα 2), περιορίζοντας έτσι την πληρότητα.
-Να κάθονται λιγότερα άτομα σε κάθε τραπέζι (τα 10 άτομα να μειωθούν στα έξι).
-Να κάνουν ένα παραπάνω rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση, δηλαδή από δύο την εβδομάδα να γίνονται τρία.

Νέα μέτρα και έλεγχοι πιστοποιητικών

Οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν:

-το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
– ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής «Covid Free GR».

Η μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 7 έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής. Επίσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι για τη διαπίστωση συμμόρφωσης των επιχειρήσεων εστίασης με τις παραπάνω υποχρεώσεις διενεργούνται έλεγχοι με μεγάλη συχνότητα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, της ΔΙΜΕΑ, της ΕΑΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ