ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει ο Πρόεδρος του Κ.Υ. Πάτμου Ν. Τσαμπαλάκης για τις καταγγελίες προς το πρόσωπό του

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τρεις γιατροί του Κ.Υ. Πάτμου και όπως αναφέρει σε καταγγελία της η Ένωση Ιατρών Λέρου-Πάτμου- Λειψών- Αγαθονησίου, “αποτέλεσμα είναι το Κέντρο Υγείας να μένει χωρίς αγροτικό ιατρό μετά από πολλά χρόνια και να παραιτηθεί η γενική γιατρός πού υπηρετούσε με μετακίνηση από το Νοσοκομείο Ρόδου”.

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ καταγγέλλει παράλληλα απαράδεκτες συμπεριφορές εκ μέρους της διοίκησης “που θα μπορούσαν να απασχολήσουν την Δικαιοσύνη”, προσθέτοντας πως παράλληλα “έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στο Νοσοκομείο Λέρου από τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη της Πάτμου”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΥ Πάτμου, Νικήτας Τσαμπαλάκης, μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες της ΕΙΘΕΛ γίνονται για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους και απείλησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για ψεύδη και ανακρίβειες, ενώ όπως επισήμανε οι μετακινήσεις των δύο αγροτικών γιατρών έγιναν γιατί άνοιξαν οι θέσεις για τις ειδικότητες τους στη Λέρο και η γενική ιατρός αποφάσισε να παραιτηθεί για να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο κ. Τσαμπαλάκης, “πριν από 10 μέρες είχαμε τρεις παραιτήσεις απανωτές από τους γιατρούς, η μία ήταν αναμενόμενη του Αγροτικού γιατρού, όπως μας έχει ενημερώσει κιόλας ότι θα παραιτηθεί λόγω ότι έχει ανοίξει θέση του στη Λέρο, άνοιξε και η άλλη θέση του Αγροτικού και φύγανε μαζί. Αν δεν ανοίξουν οι θέσεις, δεν μπορεί να φύγουν οι αγροτικοί γιατροί. Άνοιξαν και οι δύο θέσεις στο Νοσοκομείο της Λέρου για ειδικότητα οπότε έφυγαν και οι δύο με αποτέλεσμα η λειτουργία του ΚΥ Πάτμου, λόγω των υπηρεσιακών αναγκών να είναι λιγοστή και είχαμε και την παραίτηση της κυρίας Μητρογιάννη, η οποία ήταν αποσπασμένη γιατρός από το Νοσοκομείο της Ρόδου ως γνωστόν στο Κέντρο Υγείας Πάτμου και περιμέναμε τη μετάθεση της και μας δήλωσε ότι θέλει να παραιτηθεί για να ιδιωτεύσει στη Ρόδο πλέον.

Αυτά που γράφονται και λέγονται από την ΕΙΘΕΛ φυσικά και δεν ισχύουν ότι υπάρχει τοξικό κλίμα με τους αγροτικούς και τα σχετικά. Να ξέρετε ότι πλέον θα πάρουν και τη νομική οδό όλες αυτές οι καταγγελίες που στρέφονται προς το πρόσωπό μου, γιατί πρέπει κάποια στιγμή αυτό να σταματήσει. Κάποιοι άλλοι λόγοι υπάρχουν που γράφονται και λέγονται αυτά τα πράγματα και ο κόσμος δεν είναι χαζός, γνωρίζει… Είναι συνδικαλιστικοί οι λόγοι ξεκάθαρα.

Αυτή τη στιγμή πιέζουμε για να φέρουμε αποσπάσεις μέχρι να ανοίξουν οι θέσεις των αγροτικών γιατί είναι χρονοβόρα η διαδικασία, δεν έχουμε αγροτικούς ότι ώρα θέλουμε, ευελπιστώ στο δίμηνο στην καλύτερη περίπτωση αυτή τη στιγμή να έχουμε αγροτικούς στο κέντρο υγείας Πάτμου, μέχρι τότε θα βρω τρόπο να φέρουμε αποσπσμένους γιατρούς από τα γειτονικά νησιά όπου υπάρχει διάθεση.

Την Πέμπτη θα έχω συνάντηση με τον ΔΥΠΕάρχη για να δούμε πώς θα λύσουμε το θέμα αυτό.

Αναλάβαμε πριν από 7 μήνες ένα παθολόγο αποσπασμένο από το Νοσοκομείο της Λέρου, με έναν αγροτικό και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνιμο προσωπικό ένα μικροβιολόγο, έναν καρδιολόγο, έναν παιδίατρο, μία γενική γιατρό και φέρνουμε από τις 2 μέχρι τις 12 του μήνα δύο αγροτικούς συγχρόνως από το ΚΥ Λέρου”.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ & ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ εδώ και μήνες από τον Μάρτιο έχει επισημάνει την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο υγείας Πάτμου , λόγω υποστελέχωσης της μονάδας, αλλά και των απαράδεκτων συμπεριφορών εκ μέρους της διοίκησης της μονάδας υγείας.

Πράγματι δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε με τίς αναφορές πού έρχονται από εργαζόμενους τής μονάδας υγείας,  κατοίκους τού νησιού και επισκέπτες.

Συνεχείς καταγγελίες πού αφορούν πρωτίστως την υποστελέχωση τής μονάδας υγείας, αλλά και συμπεριφορές πού θα μπορούσαν να απασχολήσουν την δικαιοσύνη εκ μέρους της διοίκησης τής μονάδας. Συμπεριφορές πού εξανάγκασαν σέ παραίτηση τρείς γιατρούς. Αποτέλεσμα το Κ.Υ να μείνει χωρίς αγροτικό ιατρό μετά από πολλά χρόνια και να παραιτηθεί η γενική γιατρός πού υπηρετούσε με μετακίνηση από το Γ.Ν. Ρόδου.

Εκτός των ανωτέρω έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στο νοσοκομείο Λέρου από τίς μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού για την στοιχειώδη κάλυψη τής λειτουργείας τού Κ.Υ Πάτμου.

Αποφάσεις, συμπεριφορές, πειθαρχικά και ποινικά ελεγκτέες σέ βάρος γιατρών και λοιπού προσωπικού.

Ψυχολογική ακόμη και σωματική βία, συνεχείς  απειλές αναφορών σε βάρος νέων γιατρών, με απειλές για απόλυση ή μετακίνηση σέ μικρότερα νησιά ( τύπου εξορίας) .

“Εντέλλεσθε” να παραμείνουν οι αγροτικοί ιατροί στο νησί ενώ βρίσκονται σε κανονική άδεια για να χρησιμοποιηθούν σε τυχόν διακομιδές και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Υποτίμηση τής αξιοπρέπειας νέων γιατρών πού τώρα αρχίζουν την προσφορά τούς στην κοινωνία.

Αναφορά σε δημοτικό συμβούλιο ( 6/10/2022)  από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του κέντρου υγείας, μάλιστα χωρίς την παρουσία του γιατρού με λόγια  όπως  “αποτελεί την ντροπή της ιατρικής” και ότι” εγώ κόβω τα πόδια σε όποιον μιλάει άσχημα για τους Πατμίους ” και μετα από λίγο ανακάλεσε αποδεικνύοντας το ψεύδος των προηγουμένων .  Είναι προσφιλής μέθοδος για κάποιους να «ρίχνουν λάσπη» και μετά να αφήνουν το ανεμιστήρα να κάνει τη δουλειά του. Πρακτική, η οποία αποτελεί   χαρακτηριστικό γνώρισμα, που σηματοδοτείται  και εκφράζεται μέσα από ένα   συγκεκριμένο ιδεολογικό προφίλ. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από την διοίκηση του κέντρου υγείας.

Οι γιατροί χωρίς καμία ενημέρωση μαθαίνουν από μηνύματα ότι εφημερεύουν την ίδια ή την επομένη, πρόγραμμα ανύπαρκτο εφημεριών ή εβδομαδιαίο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος ή έστω στοιχειώδη συνεργασία, αποτέλεσμα να είναι αδύνατο ο παραμικρός προγραμματισμός σέ οικογενειακό ή προσωπικό επίπεδο.

Να προσθέσουμε ότι σχεδόν το σύνολο των γιατρών πού μετακινήθηκαν το καλοκαίρι στο Κ.Υ. έχουν δηλώσει, ότι δεν θα επιθυμούσαν λόγω τής τοξικότητας τού κλίματος να επιστρέψουν.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για παρεμβολή εκ μέρους της διοίκησης σέ θέματα πού αφορούν καθαρά ιατρικές αρμοδιότητες.

Από τά στοιχεία που μας έχουν γνωστοποιηθεί θα μπορούσαμε να γράφουμε αρκετές σελίδες με συγκεκριμένα περιστατικά, όμως ο σκοπός τής ανακοίνωσης όπως συμφωνήθηκε από τά μέλη τού Δ.Σ τής Ένωσης είναι, αρχικά η προειδοποίηση αλλαγής πορείας από την διοίκηση τής μονάδας υγείας και εάν δεν συμβεί , αντικατάσταση της από την προϊσταμένη αρχή,  κατά δεύτερο εξίσου αν όχι περισσότερο ουσιώδες η στελέχωση τού Κέντρου Υγείας σέ ιατρικό , νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό .

Η Ένωση  είναι στο πλευρό των εργαζομένων και καλούμε όλους μαζί με τούς κατοίκους να αγωνιστούμε για δωρεάν, ποιοτικές, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Να αγωνιστούμε για ένα Κέντρο Υγείας πού να προσφέρει υπηρεσίες καλύπτοντας όλο  το φάσμα των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών. Επίσης καλούμε τους κατοίκους να μην ανεχθούν άλλο τέτοιου είδους συμπεριφορές, ξένες ως προς τα ήθη και τα έθιμα τους, της φιλοξενίας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο.

Το παρόν ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δ.Σ και αποφασίστηκε  να κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια,  στο Υπουργείο Υγείας και στα Μ.Μ.Ε.

 

Για το  ΔΣ

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                                 Η Γ. Γραμματέας

Γ. Τσουκαλάς                                                                                                                Ε. Χατζηδάκη

 

realvoice995.gr

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ