ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σαντορίνη ο Μητσοτάκης – Ο τουρισμός στο επίκεντρο

 

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαντορίνη έχει αποφασιστεί εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr. Η χρονική συγκυρία, ωστόσο, της διεξαγωγής του διόλου τυχαία είναι, καθώς συμπίπτει με το «άνοιγμα» των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τις διεθνείς πτήσεις και γενικότερα την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν που έχει ήδη πληγεί από τον κορονοϊό.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει αργά το απόγευμα συνέντευξη Τύπου με φόντο το αιγαιοπελαγίτικο νησί, αλλά αυτή θα έχει μια ιδιομορφία: αφορά μόνον ξένους δημοσιογράφους που έχουν έρθει επί τούτου στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι προφανής: ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει σε κάθε μέρος της γης το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες της, ύστερα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ένας προορισμός που σε κάθε περίπτωση εγγράφει υποθήκες και για την επόμενη τουριστική σεζόν, ούτως ώστε να ισοσκελίσει στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες από το β’ τρίμηνο του έτους (Απρίλιος-Ιούνιος), αλλά και από τις ακυρώσεις στο επόμενο διάστημα λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει μήνυμα και στο εσωτερικό και συγκεκριμένα μήνυμα στήριξης στους επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, ζητώντας από την πλευρά του και εκείνοι να διαφυλάξουν με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή άλλες βοήθειες από το κράτος τις θέσεις εργασίας. Ήδη, οι διευκολύνσεις που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής για την αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστών οφειλών της περιόδου του lockdown αφορούν ασφαλώς και τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Σημειώνεται, επίσης, ότι με την άφιξή του στο νησί το πρωί θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Την ίδια στιγμή, χθες ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά, με έμφαση στα δειγματοληπτικά τεστ, καθώς και το σχέδιο δράσης για πιθανά κρούσματα σε τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, αίρεται η απαγόρευση πτήσεων από αεροδρόμια της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας, ενώ παραμένει για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία. Τούτο αφορά την Αθήνα, καθώς για τη Θεσσαλονίκη οι απαγορεύσεις αφορούν Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Η προοπτική είναι από την 1η Ιουλίου να επανεκκινήσουν οι πτήσεις εξωτερικού από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα λιμάνια.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ