ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και 8 Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο του EU MED9

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα  της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα, και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης με οικοδεσπότη τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα λάβουν μέρος στην  8η Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην Αθήνα έρχεται και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν , η οποία θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου.

Στο επίκεντρο οι κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου οι ηγέτες θα επικεντρώσουν στις προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το βασικό θέμα της φετινής Συνόδου Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.

Η MED 7 θα γίνει για πρώτη φορά MED 9 καθώς έχουν κληθεί οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Κροατίας.

Όλο το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργο της Ιταλίας, Mario Draghi, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ