ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο 44 άτομα για το κύκλωμα που έσβηνε πρόστιμα -Στην υπόθεση εμπλέκονται και πολλοί δήμοι, με χαρακτηριστική την περίπτωση σε νησί των Δωδεκανήσων

 

Η «βιομηχανία» διαγραφής προστίμων μεγάλων επιχειρήσεων, που είχε στηθεί από στελέχη της Οικονομικής Επιθεώρησης με όχημα τις εντολές επανελέγχου, περιγράφεται στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα με ημερομηνία 9-3-2021 που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός δείχνει το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών σε συνολικά 44 εμπλεκομένους από τους οποίους οι 33 είναι υπάλληλοι και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε νευραλγικά πόστα της Οικονομικής Επιθεώρησης, ενώ οι υπόλοιποι 11 είναι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που ευνοήθηκαν με διαγραφή των προστίμων.

Επτά χρόνια μετά

Η εισαγγελική πρόταση έρχεται επτά ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το 2014, με την εμπλοκή αρχικά 16 οικονομικών επιθεωρητών. Η έρευνα είχε ξεκινήσει με αφορμή καταγγελίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη διενέργεια διαχειριστικών επανελέγχων σε περισσότερους από 10 δήμους της χώρας αλλά και φορολογικών επανελέγχων σε επιτηδευματίες και Ανώνυμες Εταιρίες με τους οποίους, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «τεχνηέντως δρομολογούνταν η μη είσπραξη ή διαγραφή καταλογισμών και προστίμων που είχαν καταλογιστεί ή επιβληθεί κατά τους αρχικούς ελέγχους…». Τότε σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία στη συνέχεια συσχετίστηκαν άλλες τέσσερις δικογραφίες. Κατά των εμπλεκομένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού και κατά μόνας στρεφόμενη κατά του Δημοσίου και κατά άλλων Νομικών Προσώπων, ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή από κοινού και συμπληρωματική δίωξη ως προς το αντικείμενο μεγάλης αξίας και για απιστία στην υπηρεσία εις βάρος του Δημοσίου.

Με το αζημίωτο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επιθεωρητές σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις έδιναν εντολή να επανελεγχθούν υποθέσεις με βαριά πρόστιμα, ώστε οι εμπλεκόμενοι να βγουν… λάδι με την παρέμβαση των επίορκων υπαλλήλων. Για μία από τους κατηγορουμένους αναφέρεται συγκεκριμένα: «Με την ιδιότητα της υπαλλήλου που στα καθήκοντά της ανάγονταν η έκδοση ή σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων, με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αδικήματος, τέλεσε το έγκλημα της ψευδούς βεβαιώσεως στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και κατά των Νομικών Προσώπων… με ενότητα δόλου, καθόσον με πρόθεση βεβαίωσε ψευδώς σε τέτοια έγγραφα περιστατικά που μπορεί να έχουν έννομες συνέπειες, με σκοπό να βλάψει παράνομα αυτά και το Δημόσιο και να προσπορίσει στον εαυτό της και σε άλλους αθέμιτο όφελος…». Αλλοι υπάλληλοι την πίεζαν, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, να παραποιήσει τα στοιχεία, φυσικά με το αζημίωτο. «Χρησιμοποιώντας πειθώ, φορτικότητα, παραινέσεις, συμβουλές και χρηματικά ανταλλάγματα προς τη συγκατηγορουμένη τους… να προκαλέσουν σ’ αυτήν την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που διέπραξε…». Οι υπάλληλοι εγκαλούνται, καθώς «διενήργησαν φορολογικό επανέλεγχο χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, με πρόθεση να ανατρέψουν το αποτέλεσμα του πρώτου ελέγχου που είχε διενεργηθεί νομίμως από ελεγκτές συναδέλφους τους. Κατά τη σύνταξη της εκθέσεώς τους στο πλαίσιο του “επανελέγχου” με πρόθεση βεβαίωσαν ψευδώς σε αυτήν περιστατικά που αφορούν στη γένεση, αλλοίωση και απώλεια των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου…».

Εσβησαν 65 εκατ. ευρώ

Η εισαγγελική πρόταση αναφέρεται εκτενώς σε επιχειρηματία της Βορείου Ελλάδος που εμπλέκεται στην υπόθεση και είναι μεταξύ αυτών που παραπέμπονται σε δίκη, καθώς φέρεται να πίεσε τους επιθεωρητές να προχωρήσουν σε επανέλεγχο, ώστε να διαγραφούν πρόστιμα ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ και πέτυχε, τελικά, την έκδοση απαλλακτικής έκθεσης.

Την κούρσα της διαγραφής προστίμων, ωστόσο, οδηγεί εταιρία που έκλεισε την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτελώντας ένα από τα πιο ηχηρά «κανόνια» στην αγορά εκείνη την εποχή. Η εταιρία είχε ελεγχθεί για εικονικά τιμολόγια με την εμπλοκή δύο offshore στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με αποτέλεσμα να δεχθεί βαριά πρόστιμα. Με τη διαδικασία του επανελέγχου, ωστόσο, και την κοινοποίηση των πορισμάτων η αρμόδια ΔΟΥ διέγραψε τα οφειλόμενα ποσά. Τα στελέχη της εταιρίας κατηγορούνται για ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος και με σκοπό βλάβης του Ελληνικού Δημοσίου από την οποία προσπόρισαν οφέλη για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις «που συνίστανται στην απαλλαγή τους από τα επιβληθέντα σε αυτές πρόστιμα, προκαλώντας και απειλώντας την πρόκληση αντίστοιχης ιδιαιτέρως μεγάλης ζημίας στο Ελληνικό Δημόσιο ανερχόμενης συνολικά στο ποσό των 65.622.694,42 ευρώ».

Οι ελεγχόμενες υποθέσεις αφορούν, κυρίως, στη δεκαετία του 2000 και χαρακτηριστικό του αργού βηματισμού της Θέμιδος είναι ότι υπήρχαν άλλοι πέντε εμπλεκόμενοι που στο μεταξύ έφυγαν από τη ζωή.

«Μου το έδωσε ο γενικός»

Στην υπόθεση εμπλέκονται και πολλοί δήμοι, με χαρακτηριστική την περίπτωση σε νησί των Δωδεκανήσων όπου ο δήμος εμφανιζόταν να δίνει χρήματα σε εκκλησίες με τη μορφή επιχορηγήσεων, αλλά αυτά λοξοδρομούσαν και χάνονταν. Τα ποσά δίνονταν «ενίοτε με πλαστά πρακτικά του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τα δε χρήματα δεν εισάγονταν στα ταμεία των εκκλησιών αλλά επέστρεφαν στον δήμο, όπου διετίθεντο για να καλύψουν γενικές και αόριστες ανάγκες του» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση. Προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά στον δήμο, οι υπόλογοι κατέφυγαν στη μέθοδο του επανελέγχου και, όπως περιγράφεται, συντάχθηκε νέα έκθεση από επίορκη υπάλληλο με… μπούσουλα σχέδιο έκθεσης που της δόθηκε και είχε τη σημείωση «μου το έδωσε ο γενικός».



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ