ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στο επίκεντρο για τον Δεκαπενταύγουστο η Νίσυρος – Χιλιάδες κόσμου συρρέουν για προσκύνημα στην Παναγία Σπηλιανή

 

Κατάμεστη από κόσμο είναι το φετινό καλοκαίρι η Νίσυρος. Σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Χριστοφής Κορωναίος στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα”, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τη δημοτική αρχή ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ύδρευση και την αποχέτευση, καθώς το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και έχει ενταχθεί η αντικατάστασή του στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αναμένοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη του έργου.

“Είμαστε γεμάτοι και προσπαθούμε να μην έχουμε προβλήματα και με την ύδρευση και αποχέτευση, με την καθαριότητα είμαστε Ok. Είναι μία περίοδος που έχει πάρα πολύ κόσμο και θέλει μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν όλα. Το μεγάλο πρόβλημα που έχει το νησί είναι το δίκτυο γιατί είναι πεπαλαιωμένο. Έχει γίνει μελέτη και το δίκτυο έχει ενταχθεί στο “Αντώνης Τρίτσης”. Έχει χρηματοδοτηθεί με 1.200.0000 ευρώ, έχουμε κάνει μία μελέτη και το στείλαμε στο Α. Τρίτσης για την αποχέτευση και περιμένουμε την ένταξη του δικτύου αποχέτευσης εκατομμύρια για να μπορέσουμε να αλλάξουμε όλα τα δίκτυα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε μόνο την ύδρευση τώρα γιατί θα πρέπει να σκάψουμε δύο φορές. Άρα είμαστε σε αναμονή από το ΥΠΕΣ”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κορωναίος.

Ο Δήμαρχος Νισύρου πρόσθεσε επίσης ότι με πολλά δρομολόγια κυρίως από την Καρδάμαινα της Κω θα εξυπηρετηθούν τον Δεκαπενταύγουστο οι επισκέπτες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν προς το νησί για προσκύνημα στην Παναγία Σπηλιανή, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς από όλα τα νησιά.

“Κάθε χρόνο γίνεται πύκνωση των δρομολογίων και έχουμε αρκετά από την Καρδάμαινα κάθε μία ώρα, οπότε μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε στο νησί και συνήθως η Νίσυρος γεμίζει κόσμο από την παραμονή της Παναγίας, όπου έρχονται όλοι για να προσκυνήσουν και πιστεύω και φέτος θα συμβεί το ίδιο και φέτος”.

Παράλληλα ο κ. Χριστοφής αναφέρθηκε στο δίκτυο των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO που ετοιμάζεται να ενταχθεί η Νίσυρος και οι γύρω νησίδες και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει αρκετά βήματα, ενώ αναμένονται τον Οκτώβριο στο νησί και οι κριτές της UNESCO για την απόφαση τους.

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και εντός του Αυγούστου όπως τονίζει ο κ. Κορωναίος θα ξεκινήσει την λειτουργία του, στο λιμάνι του νησιού, ειδικό γραφείο πληροφοριών για το γεωπάρκο του Λακκιού, που εκτός από το νησί της Νισύρου (με επίκεντρο το ηφαίστειο) περιλαμβάνει τις γύρω νησίδες Στρογγύλη, Περγούσα, Παχειά και Κανδηλούσα. Από την πλευρά του δήμου Νισύρου δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια αυτή και αναμένονται θετικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο όπως δηλώνει ο κ. Κορωναίος εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

“Θεωρώ ότι η ένταξη της Νισύρου θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το νησί διότι αναδεικνύεται παγκοσμίως η Νίσυρος και ταυτόχρονα αποτελεί μία βάση για την προστασία του περιβάλλοντος και είναι πολύ σημαντικό για μας, διότι η Νίσυρος αυτή τη στιγμή ζει από το ηφαίστειο, εννοώ τουριστικά και πρέπει να το προστατεύσουμε και είμαι σίγουρος ότι η ένταξη στα γεωπάρκα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος και αναφέρομαι στο θέμα της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προετοιμασίας ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού. Πρόκειται για ένα mobile application συμβατό με Android και iOS, που συνδυάζει ξενάγηση και διαδραστικότητα με τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά του ενεργού ηφαιστειακού πεδίου, και που είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο στους εκατοντάδες επισκέπτες που δέχεται το Γεωπάρκο ημερησίως, αλλά και στο ενδιαφερόμενο ευρύ κοινό.  Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, ταυτόχρονα ή μη με την ξενάγησή τους, στους κρατήρες μέσα από εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό (υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, πανοράματα 360o, λήψεις drone, 2D & 3D ψηφιακούς – διαδραστικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης) συνοδευόμενο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εξέλιξη και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Νισύρου.

Η εφαρμογή διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε Google Play Store και App Store στους ακόλουθους συνδέσμους αντίστοιχα: https://apps.apple.com/gr/app/nisyros-volcano/

realvoice995.gr



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ