ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στο πάρκο Θέρμαι από τις 10 Δεκεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο χωριό – Άγνωστο αν θα είναι “ημιφωτισμένα” Χριστούγεννα, λόγω της ενεργειακής κρίσης

 

Με γρίφο μοιάζει η προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας ενόψει του χειμώνα και των Χριστουγέννων για το διάκοσμο με τα χιλιάδες λαμπόνια και το φωτισμό στα κτίρια και τους δρόμους, αφού αναμένονται οδηγίες στους Δήμους από το υπουργείο για το πως θα κινηθούν. Στον Real Voice 99.5 και στους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή μίλησε ο Αλέξανδρος Κολιάδης Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ και της ΔΕΡΜΑΕ του Δήμου Ρόδου, για το σχεδιασμό ενόψει Χριστουγέννων.

Ο κ. Κολιάδης ερωτήθηκε αν π.χ. θα περιοριστεί ο χρόνος φωτισμού, αν δηλαδή θα υπάρχει ωράριο που θα κατεβαίνουν οι διακόπτες ή αν θα γίνει αντικατάσταση στις λάμπες με φωτισμό led και όπως είπε, ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου στολισμού, αλλά και τον προγραμματισμό για τις εκδηλώσεις “γιατί τα Χριστούγεννα αποπνέουν αισιοδοξία”, αναμένοντας τις οδηγίες του υπουργείου που επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως.  Υπάρχει δε το ενδεχόμενο, το χριστουγεννιάτικο χωριό να λειτουργεί μόνο κάποιες ημέρες, αφού και αυτό δεν έχει διευκρινισθεί, εν αναμονή της εγκυκλίου.

«Τα Χριστούγεννα χωρίς φως δεν υπάρχουν» πρόσθεσε ο κ. Κολιάδης επισημαίνοντας ότι “o φωτισμός στις πόλεις είναι και θέμα ψυχολογίας και ειδικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας που δεν έγιναν εκδηλώσεις και ο κόσμος αναζητά λίγες ημέρες χαράς στο πνεύμα των ημερών”.

Φέτος το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην πόλη της Ρόδου θα στηθεί στο πάρκο του Θέρμαι και όχι στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ θα υπάρχουν εκδηλώσεις για ένα οκταήμερο και από τη ΔΕΡΜΑΕ στις Πηγές Καλλιθέας.

“Περιμένουμε και εμείς να μας δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες κεντρικά από το υπουργείο γιατί έχουμε ακούσει πολλά, αλλά δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, δηλ. ένα πλαίσιο για να γνωρίζουμε και πώς να κινηθούμε. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε Χριστούγεννα και τα Χριστούγεννα κυρίως συνδυάζονται με τα παιδιά, τα οποία εδώ και δύο χρόνια έχασαν τα Χριστούγεννα από πλευράς εκδηλώσεων από την άλλη εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να συμβαδίσουμε με τις όποιες οδηγίες πρέπει να παρθούν. Ο προγραμματισμός για τον ηλεκτροφωτισμό με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια έχει πάρα πολύ δουλειά, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες και είναι πολύ διαφορετικό το να γνωρίζεις ότι είναι για κάποιες συγκεκριμένες ώρες ή θα κλείνει το βράδυ. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν για το καλό όλων, αλλά να μη ξεχνάμε ότι πρέπει να δώσουμε χαρά στον κόσμο.

Περιμένοντας και εμεις τις οδηγίες καταλαβαίνετε ότι δεν ξέρουμε πως να κινηθούμε. Γιατί είναι πολύ διαφορετικό το να στήσεις ένα χριστουγεννιάτικο χωριό το οποίο θα είναι αυτό φωταγωγημένο και είναι διαφορετικό το να μην είναι. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι μία περιοχή όπως είναι το πάρκο “Θέρμαι”, όπου εκεί θα το κάνουμε φέτος επιλέξαμε το μέρος γιατί είναι και μία καλή ευκαιρία, ώστε να φωτιστεί και το πάρκο και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε και μετά τα Χριστούγεννα να μπορεί να αξιοποιηθεί το μέρος μες στην καρδιά της πόλης και να είναι κοντά στην αγορά, άρα η επιλογή θα είναι εκεί. Χωρίς φως δεν είναι το ίδιο, γιατί είναι μέσα στα δέντρα, μέσα σε ένα μικρό δάσος μέσα στην πόλη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 10 Δεκεμβρίουαλλά και σε αυτό παίζει ρόλο το ότι οδηγίες θα πάρουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι τελείως διαφορετική η κατανάλωση (σε ήχο-φωτισμό) που θα έχουμε, αν γίνουν 15 μέρες οι εκδηλώσεις, και τελείως διαφορετική αν ξεκινήσουμε από τις 10/12 και πάμε μέχρι τις 7-Γενάρη. Δηλαδή είμαστε λίγο στον αέρα. Γιατί μπορεί να μας πουν ότι στις 11 θα σβήνετε τα φώτα!…ή να μας πούνε να λειτουργεί μόνο κάποιες ημέρες ή Σαββατοκύριακα. Πολύ φοβάμαι ότι μπορεί να μας πουν Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΝΑΙ και όχι τις καθημερινές”, ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς ο κ. Κολιάδης και με την ιδιότητα του Προέδρου της ΔΕΡΜΑΕ αν προγραμματίζεται να στηθεί κάτι και στις Πηγές Καλλιθέας με χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ότι “θα γίνουν και φέτος με ένα θεματικό χωριό για τα μικρά παιδιά και έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε εμπορικό να μπορεί ο κόσμος να φέρει τα παιδιά του και να διασκεδάσουν χωρίς να πληρώνουν για είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί πάρα πολύ. Η ενεργειακή κρίση είναι πολύ σημαντική, αλλά και την οικονομική κρίση δεν την έχουμε ξεπεράσει, ξέρουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν για αυτό θέλουμε τα παιδιά να έρχονται και να μπορούν να διασκεδάσουν με δράσεις χριστουγεννιάτικες που είναι πολλές και διάφορες.

Το πρόγραμμα της Καλλιθέας θα βγει την επόμενη εβδομάδα, του Θέρμαι μπορεί να καθυστερήσουμε 10 μέρες, αλλά θα είμαστε έτοιμοι από τις 10 Δεκεμβρίου. Στην Καλλιθέα θα είναι συγκεκριμένες μέρες που έχουν επιλεχθεί και στο Θέρμαι θα είναι συνεχόμενο για περίπου 20-25 μέρες, είπε καταλήγοντας.

Πηγή: realvoice995.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ