12vima ΝΕΑ Νότιο Αιγαίο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Στον αέρα» η τουριστική σεζόν στη Ρόδο!

Σε πλήρη αβεβαιότητα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό στην Ρόδο. Καμία πλευρά δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος φέτος.

Οι κρατήσεις είναι ανύπαρκτες αφού δεν αγγίζουν ούτε το 10% ενώ σε πιο φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν ξεκινήσει μετά τα Χριστούγεννα με προ-κρατήσεις και ‘Early Bookings’.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λένε ότι όχι μόνον δεν καταγράφονται κρατήσεις αλλά δεν ξέρει κανένας πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία αφού όλες οι χώρες στην Ευρώπη που είναι οι παραδοσιακές αγορές της Ρόδου, είναι κλειστές

«Οι άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν θα το κάνουν μόνον την τελευταία στιγμή. Εφόσον ανοίξουν οι χώρες, μετά τους εμβολιασμούς και ξεκινήσουν τα ταξίδια με τις αεροπορικές εταιρείες, οι κρατήσεις θα είναι Last – Last Minute (κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή)» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, για τα μηνύματα σχετικά με την φετινή τουριστική σεζόν.

Μπορεί οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η πρώτη προγραμματισμένη πτήση είναι από το Ισραήλ προς την Ρόδο για τις 23 Μαρτίου ενώ από την Αγγλία είναι στις 28 Μαρτίου αλλά κι αυτό, δεν είναι ακόμη σίγουρο.

Όλα είναι ακόμη ρευστά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες περιμένουν την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Είναι όλοι έτοιμοι για την επανεκκίνηση στον Τουρισμό. Κανείς όμως δεν ξέρει ακριβείς λεπτομέρειες.

Ένα ακόμη στοιχείο που ανησυχεί έντονα τους παράγοντες αλλά δεν το εκφράζουν ακόμη είναι ότι ακόμη και κάποιες κρατήσεις που έχουν γίνει, ακυρώνονται.

Αυτό συμβαίνει γιατί ούτε οι αεροπορικές εταιρείες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Αλλάζουν πολιτική κάθε μέρα, δεν μπορούν να κλείσουν αεροπορικές θέσεις και όταν ακυρώνονται τα ταξίδια, δεν είναι σίγουρο αν θα επιστέψουν πίσω τα χρήματα και με ποια διαδικασία!!!

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί την αγορά είναι η εστίαση. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Μιχαλάκης: «Η δική μου θέση είναι σαφής: δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ανοίξουμε την σεζόν με την εστίαση κλειστή. Οι πελάτες θα έρθουν αλλά πρέπει να βρουν ανοιχτά τα καταστήματα και της εστίαση.

Επίσης, πρέπει να ‘αποσυνδεθούν’ οι εμβολιασμοί από τον Τουρισμό. πρέπει η κυβέρνηση να δώσει στις περιοχές που έχουν θετικά επιδημιολογικά δεδομένα την ευκαιρία να ανοίξει την εστίαση (υπό αυστηρά πρωτόκολλα). Δεν είναι όλη η χώρα το ίδιο. Δεν μπορεί μία ‘κόκκινη’ περιοχή να επηρεάζει τα νησιά που δεν έχουν το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτά πρέπει να τα αποσυνδέσουμε».

Μέχρι και το τέλος Απριλίου κανένας δεν ξέρει πώς θα ξεκινήσει η σεζόν.

Μπορεί το Ισραήλ να έχει κλείσει ήδη συμφωνία με την Ελλάδα για να είναι η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει τις πτήσεις με τουρίστες αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Από την άλλη, η βασική μας αγορά που είναι η Αγγλία ακόμη είναι κλειστή. Μόλις πριν δύο μέρες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών  για την ανεύρεση τρόπων επανέναρξης των ταξιδιών, εκφράζοντας παράλληλα τις ελπίδες του για ένα «ημι-κανονικό» καλοκαίρι.

Όπως γράφουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι «τεχνικές συζητήσεις» έχουν ξεκινήσει, με τα διαβατήρια εμβολιασμού να θεωρείται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των υπό συζήτηση θεμάτων. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, ενώ οι συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο, ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πώς μπορεί να ξαναρχίσουν τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σίγουρα ελπίζουμε ότι μέχρι το Καλοκαίρι, με το πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μία από τις κορυφαίες χώρες από αυτή την άποψη, η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη από τώρα», συμπλήρωσε.

 

Για τις άλλες αγορές, θα πρέπει να περιμένουμε μετά τον Απρίλιο. Από τις εκτιμήσεις ξέρουμε ότι εικόνα για την φετινή σεζόν θα έχουμε τον Μάιο. Αν είμαστε τυχεροί η σεζόν θα ξεκινήσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Και αν η επιδημιολογική κατάσταση και οι εμβολιασμοί κυλήσουν έστω ομαλά, οι τουρίστες θα ξεκινήσουν να έρχονται από τον Ιούλιο.

Μοναδικές ελπίδες παραμένουν να έχουμε φέτος, περισσότερους τουρίστες και μια μεγαλύτερη επιμήκυνση μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Οι ελπίδες είναι βάσιμες αφού όπως λένε όλοι:

«Από τη στιγμή που κάναμε Τουρισμό πέρσι εν μέσω πανδημίας και χωρίς εμβόλια, φέτος θα πάμε καλύτερα. Θα ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα, θα κλείσουν συμφωνίες και συμβόλαια, θα γίνουν προσφορές. Όλα είναι ακόμη ανοιχτά, αλλά περιμένουμε!»

#pressgreece

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ