12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στράτος Καρίκης: “Τη Ρόδο τη θέλουμε ψηλά, εκεί που ανήκει”

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Ρόδου, Στράτος Καρίκης, μίλησε στο Βήμα της Δωδεκανήσου, για όσα έκανε, όσα κάνει αλλά και όσα αναμένεται να κάνει, σύντομα, η Δημοτική Αρχή. Δεν παρέλειψε βέβαια, να αναφερθεί και στο project Co-Lab, εξηγώντας μας την σημασία που έχει αυτό για την Ρόδο ως προορισμό, αλλά και ως τόπο μόνιμης διαμονής.

Αν κάνατε έναν απολογισμό, ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που επιλύθηκαν στην μέχρι τώρα θητεία σας;

Θα έλεγα ότι πολλά και σημαντικά θέματα έχουν και δρομολογηθεί και λυθεί και έχουν τρέξει. Θα ξεκινούσα με το Εθνικό Θέατρο, που επί δεκαετίες αποτελούσε την μεγάλη πληγή, και πλέον είναι δρομολογημένο και με τα ποσά δεσμευμένα, σε μία άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια. Έχουμε καταφέρει να είναι φέτος η χρονιά ολοκλήρωσης μελετών και ουσιαστικά διαγωνισμού και ένταξης του έργου. Πολύ σημαντικό θέμα. Επίσης, για τη Νέα Αγορά: έχουν βρεθεί και διασφαλιστεί πόροι, προκειμένου να τρέξει η συγκεκριμένη διαδικασία και να επισκευαστεί η Νέα Αγορά, να ανανεωθούν οι συμβάσεις όσων έχουν μέσα μια μίσθωση και βέβαια με ατομικούς διαγωνισμούς στη συνέχεια, ένα-ένα τα καταστήματα να μπορέσει κάθε Ροδίτης να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι, είναι ότι ήδη βγήκε η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού καθημερινότητας-καθαριότητας. Ενός πολύ μεγάλου διαγωνισμού που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα του νησιού στο θέμα καθαριότητα-καθημερινότητα. Συνεπώς και εκεί είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, μία σύμβαση που θα αποτελέσει την βάση για την συνέχεια.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ο τουρισμός. Η Ρόδος ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρώτη στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά. Όποιος νομίζει ότι ο Αντώνης Καμπουράκης και η δημοτική αρχή, σε πολλά θέματα και συνεργαζόμενη και με την Περιφέρεια, δεν κάνει αυτά που πρέπει, τα κάνει καλύτερα και πολύ διαφορετικά από προηγούμενους. Πέρυσι, καταγράψαμε αριθμό ρεκόρ ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες και φέτος πάμε σε πολύ μεγαλύτερο ρεκόρ. Πάμε να ξεπεράσουμε και το 2019, ενώ η πανδημία ήδη υπάρχει. Νομίζω ότι είναι μια τεράστια δουλειά που γίνεται στον τουρισμό σε όλα τα επίπεδα και αναδεικνύει τη Ρόδο παγκόσμια.

Όσον αφορά τον πολιτισμό και τον αθλητισμό: Πολύ σημαντικές εκδηλώσεις. Στον αθλητισμό δε, δεκάδες γήπεδα αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται, επισκευάζονται κι αποτελούν μια νέα μορφή πολύ διαφορετική και πολύ πιο λειτουργική. Σχεδόν καινούρια γήπεδα σε πολλές περιοχές του νησιού μας.

Στην Παιδεία, που είναι και ο τομέας μου, έχουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, σε όλα τα επίπεδα. Να θυμίσω τον τεχνολογικό εξοπλισμό που δόθηκε και δίνεται στα παιδιά μας, στα σχολεία, στους δασκάλους. Το επίπεδο καθαριότητας των σχολείων της Ρόδου που είναι πρώτο πανελλαδικά. Να θυμίσω, τα έργα που γίνονται και τους πόρους που δίνουμε στα σχολεία μας. Τα σχολεία είναι ο πρώτος στόχος μας και ένα πολύ επιτυχές έργο όπως ξέρουν όλοι και οι μαθητές μας, οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι καθηγητές. Όλοι μαζί είμαστε παρόντες για το καλύτερο.

Στη Μεσαιωνική πόλη, ολοκληρώνεται αυτή τη στιγμή η προγραμματική σύμβαση και θα τρέξει μέσα στο 2022. Πόροι για τη Μεσαιωνική Πόλη σημαντικοί. Και η ΔΕΥΑΡ, που επιτέλους έπιασε όλα τα σημαντικά θέματα του νησιού. Έναν βιολογικό ο οποίος ήταν προς τη λήξη του, εντελώς απαρχαιωμένος. Πάμε σε διαδικασίες που θα αποτελέσουν πλέον μια πλήρη αναβάθμισή του. Για έχουμε σχεδόν έναν νέο βιολογικό. Να θυμίσω το βιολογικό Αφάντου-Αρχάγγελος. Τις υδρεύσεις που προχωράνε σε όλη τη Νότια Ρόδο και σε σύνδεση με το φράγμα. Συνεπώς κι εκεί μεγάλη προτεραιότητα.

Στο ΡΟΔΑ, βλέπουμε ότι έρχονται τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Έχουνε γίνει τεράστια βήματα. Δεν μπορώ να αφήσω τομέα που να πω ότι δεν υπήρχε ένα πολύ σημαντικό έργο. Όλοι οι τομείς, όλοι οι συνάδελφοι -και θα αδικήσω αυτή τη στιγμή αναφέροντας μόνο ορισμένους- έχουν κάνει μια τεράστια και πολύ σημαντική δουλειά, με πρώτο το Δήμαρχο ο οποίος δίνει την καθοδήγηση και όλοι εμείς ακολουθούμε. Και ταυτόχρονα, βέβαια δίνουμε πολύ σημαντικές μάχες. Το ΦΠΑ αυτή τη στιγμή είναι μια τεράστια μάχη που ελπίζουμε να την κερδίσουμε. Και πρωτοπόρος ο Δήμαρχος Ρόδου αγωνίζεται για τη μείωση των συντελεστών.

Δεκάδες θέματα, δεκάδες χρηματοδοτήσεις. Κλείσαμε όλες τις παλιές πληγές που αφορούσαν τα χρέη των εταιριών του Δήμου -όλων των 10 παλιών δήμων- και ότι πληρώνουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Τα οικονομικά μας είναι άριστα αυτή τη στιγμή. Εν μέσω πανδημίας τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ακόμη, οι ενότητες και οι κοινότητες, οι πρόεδροι, σε μια άριστη συνεργασία, παίρνουν αυτά που δικαιούνται και γίνονται μικρά και σημαντικά έργα σε κάθε κοινότητα και ενότητα.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω και το μεγάλο έργο του πλήρους εκσυγχρονισμού του δήμου, ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Δήμο Τρικκαίων. Καθημερινά βλέπουμε, σε επίπεδο πληροφορικής, να υπάρχει ένας πλήρης εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις ενότητες. Σίγουρα θα δούμε μια πολύ λειτουργική εικόνα, πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2022 και σε ποια θέματα πρόκειται να δώσετε την προσοχή σας στο άμεσο μέλλον;

Όλα τα παραπάνω αποτελούν και στόχους για την επόμενη χρονιά. Οι πολίτες θα δουν να υλοποιούνται όσα ξεκινήσαμε. Είναι ένας τεράστιος προγραμματισμός στη διετία που τρέχει. Συνεπώς θα υπάρχει εξέλιξη σε όλους τους τομείς.

Θα δούμε δηλαδή να υλοποιείται το Εθνικό, η Νέα Αγορά, τα έργα στην Μεσαιωνική Πόλη. Θα δούμε να προχωράει το πρόγραμμα στο ΡΟΔΑ, τα έργα της ΔΕΥΑΡ, να προχωρούμε ακόμη περισσότερο στον τουρισμό. Στην κρουαζιέρα για παράδειγμα το έργο και ο προγραμματισμός που έχουν γίνει στέφονται με μεγάλη επιτυχία. Ξεπεράσαμε τις 490 προσεγγίσεις, αριθμός ρεκόρ φέτος. Και θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Συνεπώς εκεί γίνεται ένα τεράστιο έργο.

Και βέβαια, η σύμβαση της καθαριότητας-καθημερινότητας. Στους επόμενους μήνες θα δούμε τους σηματοδότες σε όλο το νησί να αλλάζουν. Πρώτα στην πόλη και μετά και στο υπόλοιπο νησί. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της καθημερινότητας θα δούμε μια τεράστια προσπάθεια στο συγκεκριμένο σημείο. Πράγματα πολύ σημαντικά τα οποία προγραμματίστηκαν, άρχισαν να υλοποιούνται και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πριν λίγες ημέρες, δηλώσατε πως γίνονται σκέψεις σχετικά με την λύση στο πρόβλημα του πάρκινγκ στη Ρόδο. Σε ποια κατεύθυνση κινείται η Δημοτική Αρχή; Τι να περιμένουμε ότι θα αλλάξει;

Και εκεί έγινε η πρώτη σύσκεψη, όπου συζητήθηκε και το θέμα της στάθμευσης, το οποίο είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Και μια και με ρωτάτε, θα δείτε μέσα στο 2022 την έναρξη των διαδικασιών, για να εντοπίσουμε ποια σημεία είναι λειτουργικά και ποια μπορούν να γίνουν. Θα εκμεταλλευτούμε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν γίνει για το θέμα και γενικότερα για την υπόγεια στάθμευση στην πόλη της Ρόδου. Θα δούμε έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί με ιδιώτες. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε θέσεις υπόγειας στάθμευσης, σύγχρονες, γιατί ξέρουμε ότι ειδικά το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης και στη Μεσαιωνική Πόλη είναι πολύ δύσκολη. Μετά από τα έργα που ανέφερα, τώρα ξεκινάμε και τη στάθμευση. Είμαστε στα πρώτα βήματα, όμως δε θα αφήσουμε τίποτα σημαντικό χωρίς να το ξεκινήσουμε.

Τι έχετε να πείτε σχετικά με την πρόσφατη συνεργασία Co-Lab με την TUI;

Είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία που δείχνει ότι δε θέλουμε μέτρια τη Ρόδο. Τη Ρόδο τη θέλουμε ψηλά, εκεί που ανήκει: πρώτη. Και πρώτη είναι και πρώτη θα είναι. Όπως προεκλογικά είπαμε, και ο κύριος Καμπουράκης και εγώ, η Ρόδος θα λάμψει και θα είναι πρωτοπόρος και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη η TUI ανακοίνωσε διπλασιασμό του αριθμού των αφίξεων για τη Ρόδο φέτος σε σχέση με το 2019. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μιλάμε για πολύ μεγάλα νούμερα, με μεγάλη επιτυχία. Θα αναφερθώ και στο ΦΟΔΣΑ και στο θέμα της καθαριότητας, όπου κλείνουνε ζητήματα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Μαζί δημιουργούμε την πράσινη Ρόδο, σε όλα τα επίπεδα. Όλος αυτός ο προγραμματισμός ωφελεί και τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Και θέλουμε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βήμα και ο κάτοικος και ο επισκέπτης να δει ένα σύγχρονο νησί. Ένα νησί που εκμεταλλεύεται πλήρως τον εκσυγχρονισμό, τις δυνατότητες του νησιού. Και βέβαια, ο παγκόσμιος επισκέπτης να ξέρει την αξία και τη λειτουργικότητα της Ρόδου. Είναι μια πολύ μεγάλη συμφωνία που μόνο ωφελεί το νησί μας.

Κλείνοντας, θέλω να πω στους συμπολίτες μας να νιώσουν τη σιγουριά πως υπάρχει σωστή διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που βλέπει στο Δήμο το μέλλον. Βλέπει μια Ρόδο διαφορετική από ότι βλέπαμε σήμερα, και δε θα αφήσει κανένα πρόβλημα, από όσο παλιά και να έρχεται, που να μην προσπαθήσει να λύσει. Έτσι, ο πολίτης θα βλέπει καθημερινά τη διαφορά και την θετική εξέλιξη.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ