LIFESTYLE

Survivor: Το αδικαιολόγητο φάουλ του Γιώργου Λιανού…

Ναι, βλέπουμε ένα ριάλιτι. Ναι, η παραγωγή και ο Ατσούν επενδύουν στην πιο ακραία μορφή του ριάλιτι και, δυστυχώς, βγάζουν εκατομμύρια απ΄αυτό.

Επίσης ναι, ο Γιώργος Λιανός λογικό είναι να έχει την οδηγία να επιμένει επίτηδες σε πράγματα που φάνηκε ότι έχουν λήξει για να ανανεώνει τους τσακωμούς. Δεν μας είναι πρωτόγνωρα αυτά στα ριάλιτι, τα έχουμε δει πολλές ακόμα φορές και έχουμε συμβιβαστεί με το ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Αλλά αυτό που συμβαίνει στο φετινό Survivor με τις περιπτώσεις του Αλέξη Παππά και του Τριαντάφυλλου, είναι αδικαιολόγητο.

Δεν αναφερόμαστε προφανώς στις συμπεριφορές τους και τον χαρακτήρα που δείχνουν, που όλοι εκτός από τα 15χρονα μπορούν να κρίνουν την ποιότητα τους. Ούτως ή άλλως είναι παραπάνω από εμφανές ότι αυτοί οι 2, όπως και ο Κατσούλης, μπήκαν μέσα στο παιχνίδι με συγκεκριμένο ρόλο.

Κι είναι σωστή η επισήμανση από τον Γιώργο Λιανό που έκανε στη ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο Παππάς και ο κάθε Παππάς είναι μεγάλα παιδιά, ξέρουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και επί της ουσίας παραδέχτηκε ότι αφήνει κάθε παίχτη να δείξει στο κοινό ποιος είναι και να κριθεί γι΄αυτό.

Εδώ όμως δεν έχουμε μόνο αυτό. Έχουμε έναν διαρκή μονόλογο από τους 2 πιο «διάσημους» και πιο καλά αμειβόμενους παίχτες, οι οποίοι δεν σέβονται ποτέ τους συμπαίχτες τους όταν μιλάνε, τους διακόπτουν και όταν παίρνουν τον λόγο δεν αφήνουν κανέναν να τους απαντήσει μέχρι να τελειώσει το μανιφέστο τους με το πρόσχημα, όπως λέει συχνά ο Τριαντάφυλλος, ότι υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Λες και οι άλλοι διαγωνιζόμενοι δεν το έχουν αυτό το δικαίωμα, λες και ο τηλεοπτικός χρόνος φτιάχτηκε μόνο γι΄αυτούς.

Κάποιος θα γυρίσει να πει ότι καθόμαστε κι ασχολούμαστε με κάτι που φαίνεται και δεν ξέρουμε αν όντως έτσι είναι, υπό την έννοια ότι τα επεισόδια έχουν μοντάζ και μπορεί να έχουν κοπεί απλά όλα τα αποσπάσματα που μιλάνε οι άλλοι παίχτες. Κι αν ισχύει αυτό, το αποδεχόμαστε έτσι απλά; Απορρίπτουμε τόσο εύκολα τη συνθήκη της δικαιοσύνης και του ισότιμου, έστω και σε συνθήκες ζούγκλας;

Αυτή η υπόθεση βέβαια δεν επιβεβαιώνεται από τις αντιδράσεις των περισσοτέρων στα συμβούλια που βλέπουν τους δύο να πατάνε διαρκώς πάνω στο δικό τους χρόνο. Έχει ακούσει κανείς για παράδειγμα τον Παύλο, τη Χαμπέρη ή τη Νικολέττα να μιλάνε στα τελευταία συμβούλια; Εδώ μετά βίας πλέον ακούγονται πιο δυνατά ονόματα, όπως η Ελευθερία, ο Σάκης και ο Μπάρτζης. Τα 25-30 λεπτά του κάθε συμβουλίου διανέμονται ως εξής συνήθως: 20-25 λεπτά το ντουέτο, 5-10 οι υπόλοιποι 13!

Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του Λιανού; Δεν υποτίθεται ότι διαιτητεύει και εποπτεύει το παιχνίδι ώστε να παίζεται επί ίσοις όροις; Δεν πρέπει να σταματά όποιον κλέβει ετσιθελικά χρόνο από κάποιον παίχτη; Δε βρίσκεται εκεί για να μοιράζει το λόγο; Ας τον δίνει περισσότερο εκεί που τον κατευθύνει η παραγωγή. Αλλά όχι και να κάθεται να κοιτάζει απλώς και να προβαίνει σε χλιαρές παραινέσεις όπως στο επεισόδιο της Κυριακής που ο Παππάς με τον Μπόγδανο πήγαν να πιαστούν στα χέρια και τον ακούγαμε να λέει ένα νερόβραστο «εντάξει παιδιά, σταματήστε το».

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα έχει ίσο χρόνο για να ακουστεί η Χαμπέρη με τον Παππά. Η πρώτη είναι μια ήρεμη φυσιογνωμία που δεν ποντάρει στην υποχθόνια δράση. Αλλά τουλάχιστον μη βλέπουμε ένα μονότερμα. Γιατί και στον αθλητισμό αν βλέπεις ένα μονότερμα και μια ομάδα να κερδίζει συνεχώς, σύντομα βαριέσαι και περιμένεις κάτι να αλλάξει!

Τουλάχιστον, φοράει ωραία πουκάμισα και έχουμε ένα παραπάνω ενδιαφέρον για την παρουσία του στο Survivor.