ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συγχαρητήρια Β. Υψηλάντη για την εγγραφή στο μητρώο ΠΓΕ της Ε.E των Φασολιών Κατταβιάς

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση για την καταχώριση των προϊόντων «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου» / «Λόπια Κατταβιάς Ρόδου» από την Ελλάδα και «Podpiwek kujawski» από την Πολωνία στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Τα «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου / Λόπια Κατταβιάς Ρόδου» είναι σπέρματα ξηρών λευκών φασολιών που καλλιεργούνται στο δημοτικό διαμέρισμα Κατταβιάς της Ρόδου. Οι τοπικοί παραγωγοί εφαρμόζουν παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Στην Κατταβιά κάθε χρόνο διοργανώνεται η περίφημης γιορτή της φασολάδας.

Οι νέες αυτές ονομασίες έρχονται να προστεθούν στα πάνω από 1 450 προϊόντα που ήδη προστατεύονται και ο κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης με την ευκαιρία αυτή προέβη στην ακόλουθη δήλωση: « Επιθυμώ να συγχαρώ τους αγρότες της Κατταβιάς και της Νότιας Ρόδου γενικότερα για την καταχώριση του προϊόντος «Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου» / «Λόπια Κατταβιάς Ρόδου» στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Επίσης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζανεττίδη , για την επιμέλεια και τις προσπάθειες για να φτάσουμε στο υψηλό αυτό σημείο για τον πρωτογενή τομέα του νομού μας . Η πολυεπίπεδη στόχευση και η συλλογική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση ισχυροποιεί τον τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας μας.»ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ