ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση στα Ίμια: Σημαντική η ζημιά στο σκάφος του Λιμενικού

 

Ένα υπερσύγχρονο σκάφος το οποίο ξεκίνησε τις επιχειρησιακές του αποστολές το περασμένο καλοκαίρι, είναι το περιπολικό της ελληνικής ακτοφυλακής που συγκρούστηκε με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.

Πρόκειται για το ένα από τα 10 σκάφη τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της ισλανδικής RAFNAR που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, φέρει δύο εξωλέμβιους κινητήρες των 450 ίππων έκαστος και είναι εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληρώματος, καθώς ο θάλαμος διακυβέρνησης καλύπτεται από αντιβαλλιστική προστασία.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το Star, έσπασε το αριστερό μπαλόνι και η μία από τις δύο μηχανές, ενώ υπέστη ρήγμα ο πολυεστέρας που καλύπτει μέρος του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού, κατά το επεισόδιο στα Ίμια.

 

Τα σκάφη αυτού του τύπου είναι ισλανδικής σχεδίασης και ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ταχύπλοα ειδικών αποστολών που μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα ταχύπλοα, συνολικής ισχύος 900 ίππων, θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων. Η σχεδίαση του σκάφους το καθιστά παντός καιρού και αβύθιστο.

Τα πλωτά μέσα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, θερμικές κάμερες, ενώ το εσωτερικό τους μπορεί να διασκευαστεί για τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ