ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ: “Ολες και όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργία-συγκέντρωση”

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 6 ΜΑΗ ΩΡΑ 17:30 ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ

«8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες για ότι θέλουμε να κάνουμε»

Αυτό ήταν το κεντρικό αίτημα των εργατών του Σικάγο στην μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση 1 Μάη το 1886.

Μέσα στον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα με πρωτοπόρο τμήμα της την εργατική τάξη κατέκτησε ένα επίπεδο πολιτισμού για τον άνθρωπο, ώστε να μπορεί να ζει με μια σχετική αξιοπρέπεια.

Κάποιες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις ήταν το οχτάωρο και η κοινωνική ασφάλιση, ώστε στα γεράματα ο άνθρωπος να μπορεί να απολαμβάνει τους καρπούς της δουλειάς του, αλλά και συνολικότερα κοινωνικές καταχτήσεις όπως το καθολικό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας για να μπορεί και το ποιο φτωχό παιδί να έχει μια ελπίδα να σπουδάσει και ο ποιο φτωχός άνθρωπος αν βρει περίθαλψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Αυτές οι καταχτήσεις δεν ήρθαν αναίμακτα άλλα μέσα από μια διαρκή ταξική σύγκρουση ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργάτες, που πότε οξυνόταν και πότε καταλάγιαζε ανάλογα με γενικότερες οικονομικές συνθήκες.

Σήμερα στις αρχές του 21ο αιώνα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες, θα περίμενε κανείς να διευρυνθούν οι καταχτήσεις της ανθρωπότητας, αλλά όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό αλλά επιστρέφουμε 136 χρόνια πίσω. Μέσα στην γενική κρίση του καπιταλισμού και εν μέσω πανδημίας τα δημόσια συστήματα υγείας με την συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων της ΕΕ διαλύονται, το ίδιο και τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα. Ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία προβλέπει μείωση 572 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στα νοσοκομεία είναι τεράστια. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι καλούνται να εργάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Όσοι ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποταθούν σε κάποια ιδιωτική δομή είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μήνες για μια απλή εξέταση ή για μια επείγουσα θεραπεία.

Μετά το Πάσχα η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα θωρακίζει με νόμο την κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών μέσω της θέσπισης της 10ωρης ημερήσιας εργασίας. Κοροϊδεύει χυδαία τους εργαζόμενους ότι αυτό θα είναι επιλογή των εργαζομένων και ότι οι επιπλέον ώρες θα δίνονται σε ρεπό από τον

εργοδότη. Στα δημόσια νοσοκομεία με την επίκληση της εκτάκτου κατάστασης και λόγω της έλλειψης προσωπικού, όλες οι διοικήσεις από το 2008 έχουν φορτώσει με χιλιάδες απλήρωτα ρεπό τους εργαζόμενους και ακόμα μας τα χρωστάνε, οι νοσηλεύτριες πολλές φορές για να παραδώσουν στην επόμενη βάρδια δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες. Ας αναλογιστούμε αν αυτό συμβαίνει σε ένα δημόσιο φορέα, τι θα συμβεί στον ιδιωτικό φορέα με τα ωφελούμενα ρεπό.

Γι’ αυτό η φετινή εργατική πρωτομαγιά αποκτά ξεχωριστό χαρακτήρα. Η πρωτομαγιά είναι συνδεδεμένη με το 8ωρο και τις θυσίες των εργατών. Η κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και διάλυσης των εργατικών οργανώσεων παίρνει την ρεβάνς μετά από 100 χρόνια για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, που κηρύσσουν την ταξική ειρήνη. Αυτές οι ηγεσίες φέτος όρισαν τον εορτασμό της πρωτομαγιάς κολλητά στο Πάσχα, για να μην κατέβει άνθρωπος στην εργατική συγκέντρωση.

Το σωματείο μας αντίθετα καλεί όλους τους έντιμους συνδικαλιστές, όλα τα εργατικά σωματεία, όλη την εργατική τάξη του νησιού να τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά όπως της αξίζει. Με καλή προετοιμασία της συγκέντρωσης-απεργίας, που αυτό σημαίνει ότι η 6 Μάη είναι η καταλληλότερη μέρα, ούτε πολύ μακριά από την 1 Μάη που φέτος συμπέφτει με το Μ. Σάββατο, ούτε όμως κολλητά με τον εορτασμό του Πάσχα, που θα σήμαινε μεγάλη δυσκολία να οργανωθεί η συγκέντρωση, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα επέλεγαν να συνεχίσουν τις πασχαλινές διακοπές.

Καλούμε όλο τον λαό της Ρόδου να δώσουν το παρόν τους στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 6 Μάη στην πλατεία Κύπρου 17:30 με σύνθημα: σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε

η κυβέρνηση

· να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση την 10ωρη ημερήσια εργασία

· να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση τον νόμο ψηφιακής λειτουργείας και ελέγχου από το κράτος των εργατικών σωματείων

· να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών

· να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους και εργολαβικούς εργαζομένων στα νοσοκομεία

· να εντάξει όλους τους υγειονομικούς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

· να αποκατασταθούν οι μισθοί μας στα προ μνημονίων επίπεδα με επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

ο πρόεδρος               η γραμματέας

Μπαρός Χαρίλαος       Αγγέλη ΕλένηΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ