ΔΙΑΦΟΡΑ

Συμπτώματα AstraZeneca: Τι σημαίνει αν δεν ανεβάσεις πυρετό μετά το εμβόλιο

Στις μέρες μας έχει βγει (ακόμη πιο έντονα σε σχέση με το παρελθόν) η τάση των ανθρώπων να βγάζουν την «στολή» της δικής τους εργασίας και να «ντύνονται» γιατροί. Επιπλέον αυτοί οι… ειδικοί συνήθως προωθούν τις δικές τους… συνταγές ή προτάσεις υγείας που συνήθως δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις γνώμες εκείνων που πέρασαν κάποια χρόνια σπουδάζοντας και στη συνέχεια ερευνώντας το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Συχνά αυτή η… περίφημη «λαϊκή σοφία» πλησιάζει ή ακόμη και ταυτίζεται με την επιστημονική άποψη, αλλά αυτό αποτελεί κανόνα. Δηλαδή, η εμπειρική παρατήρηση ίσως αρκεί για ένα βιαστικό συμπέρασμα ορισμένες φορές, μα δεν αρκεί για να εξηγήσει τα πάντα.

Και για να μπούμε στο κλίμα των ημερών, ας περάσουμε στο… ψητό. Στον «χαλασμό Κυρίου» που γίνεται με αφορμή τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Εμβόλια τα οποία ζητούσαμε μετ’ επιτάσεως να αναπτύξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι εταιρείες, αλλά όταν αυτό συνέβη σε χρόνο ρεκόρ, αρχίσαμε να διατυπώνουμε ενστάσεις σχετικά με την επικινδυνότητα ή την αποτελεσματικότητά τους, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να συντασσόμαστε με το κίνημα των αντιεμβολιαστών παρά με την κοινή λογική.

Συμπτώματα AstraZeneca: Τι σημαίνει αν δεν ανεβάσεις πυρετό μετά το εμβόλιο

Κι ενώ όλοι λίγο-πολύ έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας το ενδεχόμενο κάποιο εμβόλιο να εμφανίζει παρενέργειες που ενδεχομένως θα απειλήσουν την υγεία μας, θέλουμε να παρουσιαστούν κάποιες από αυτές θεωρώντας τες απόδειξη ότι το εμβόλιο λειτουργεί!

Έτσι, λίγος πυρετός (ακόμη και παραπάνω από απλά δέκατα), μια αδυναμία και άλλες τέτοιου τύπου καταστάσεις αντιμετωπίζονται χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία και αποδίδονται στο γεγονός ότι εμβόλιο κάνει κανονικά την δουλειά του. Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται στην αρχιτεκτονική των εμβολίων, ειδικά αυτών που δεν βασίζονται στο mrna, που εισάγουν στον οργανισμό μια εξασθενημένη εκδοχή του ίδιου του ιού. Με αυτήν την τεχνική στο ανθρώπινο σώμα πυροδοτείται μια αλυσιδωτή αντίδραση, καθώς τα κύτταρα που ευθύνονται για αυτό αντιλαμβάνονται τις πρωτεΐνες που δημιουργεί η «μόλυνση», συνειδητοποιούν την «επίθεση» και αντιδρούν.

Από αυτήν την αλληλουχία γεγονότων είναι πιθανό όντως ο οργανισμός να συμπεριφερθεί σαν να δέχεται πραγματική επίθεση και πράγματι να υπάρξουν συμπτώματα, όπως αυτά του πυρετού για μια-δυο μέρες. Προσέξατε όμως την «μαγική» λέξη; Είναι «πιθανό», αλλά όχι νομοτελειακό και βέβαιο ότι θα συμβεί.

Συμπτώματα AstraZeneca: Τι σημαίνει αν δεν ανεβάσεις πυρετό μετά το εμβόλιο

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η διαδικασία δημιουργίας αντισωμάτων δεν σχετίζεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ με τις παρενέργειες. Και ότι είναι ουσιαστικά μύθος η αντίληψη ότι εάν παρουσιάσουμε τέτοια συμπτώματα είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλους που δεν ανεβάζουν ούτε απλά δέκατα μετά την λήψη της μιας ή και των δύο δόσεων του εμβολίου, αφού ας μην γελιόμαστε, η συζήτηση γίνεται με αφορμή όσα διαβάζουμε δεξιά και αριστερά για τα «όπλα» στη μάχη κατά της πανδημίας του Covid 19.

Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι περίπου οι μισοί από εκείνους που θα εμβολιαστούν δεν θα νιώσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το τσίμπημα της βελόνας, πράγμα που μεταφράζεται ότι η… εμπειρία τους θα σχετιστεί αποκλειστικά με το… ελαφρύ ή όχι χέρι της νοσοκόμας και τίποτα παραπάνω. Ανεξάρτητα με το αν θα υπάρξει άλλο σύμπτωμα, ο οργανισμός θα προχωρήσει σε αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένα τα εμβόλια έτσι κι αλλιώς. Δηλαδή στην δημιουργία αντισωμάτων τα οποία στο μέλλον θα είναι σε θέση να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια «εισόδου» του ιού, τον οποίον και θα σπεύσουν να αντιμετωπίσουν έχοντας προηγουμένως αποκωδικοποιήσει την ταυτότητά του χάρις σε αυτό το μικρό τσιμπιματάκι με το οποίο θα περάσουν όλες οι σχετικές πληροφορίες σε αυτό το θαυμαστό «σύστημα» που λέγεται άνθρωπος.

Οπότε αν κάνετε το εμβόλιο της AstraZeneca και δεν ανεβάσετε πυρετό όπως η πλειονότητα του κόσμου μην ανησυχήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι ότι ο οργανισμός σας… δεν δέχτηκε το εμβόλιο και δεν θα θα φτιάξει αντισώματα!ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ