ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός! Τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων περιμένουν σήμερα στον ΕΟΔΥ

Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού περιμένουν σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

“Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα” τόνισε ο κ. Αρκουμανέας.

Οι εισηγήσεις των ειδικών

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του υπουργείου κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου και δεν αποκλείουν νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα, όπως του Μαρτίου, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η εμφάνιση κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε έχει ανησυχήσει την επιστημονική κοινότητα.

«Χρειάζεται σκληρή καραντίνα η Αττική»

«Καμπανάκια» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική κρούει ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, ο οποίος τονίζει ότι πρέπει να επιβληθεί σκληρό lockdown για να μην ολισθήσει η κατάσταση.

Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open TV και στην «Ώρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown» προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία».

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται η Αττική, η οποία σε ημερήσια βάση έχει τα μισά κρούσματα της επικράτειας και οι ειδικοί εκφράζουν φοβίες ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σκάσει» με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Παράλληλα ξεκαθάρισε για όσους πιστεύουν ότι φτάνουμε στο… τέλος της ανηφόρας ότι «ο ιός τώρα είναι χειρότερος και είναι παντού». Παρουσιάστηκε ωστόσο καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό και στην προστασία από τις μεταλλάξεις τονίζοντας πως «τα εμβόλια δουλεύουν για όλα τα στελέχη του ιού», αλλά επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνον στα εμβόλια».

Σε ό,τι αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και κυρίως σ’ αυτά που προκαλούν ανησυχία, της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής τόνισε πως «τα νέα στελέχη είναι σαν τις κατσαρίδες… Όπου βλέπετε μία υπάρχουν πολλές» και πρόσθεσε μετά βεβαιότητας ότι «θα επεκταθούν τα μεταλλαγμένα στελέχη»

Κινδυνέουμε με 2.000 κρούσματα στα μέσα Μαρτίου προειδοποιεί ο καθηγητής Σαρηγιάννης

«Λέω να δράσουμε τώρα» διεμήνυσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ με φόντο τα αυξημένα κρούσματα εκτιμώντας ότι τον Μάρτιο θα πιεστεί το σύστημα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν, εκτίμησε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου, είπε ο κ. Σαρηγιάννης στο ΣΚΑΪ και υπογράμμισε πως το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά.

«Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα» ανέφερε ο καθηγητής συνυπολογίζοντας τον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης τόνισε, τέλος, πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ