ΔΙΑΦΟΡΑ

Συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

 

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν σχεδιάσει και υλοποιούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων που απευθύνονται στους μαθητές τους. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει τα εξ αποστάσεως μαθήματα και θα συνεχιστούν όλη την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία θα είναι κλειστά για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα μαθήματα αυτά, στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος, αφορούν  σε μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’  τάξεων του δημοτικού σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Ήδη, την Πέμπτη 12/3/2020 οι μαθητές πραγματοποίησαν τα πρώτα δοκιμαστικά μαθήματα στα οποία η συμμετοχή τους άγγιξε το 100%. Από την Παρασκευή 13/3/2020 θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για κάθε τάξη. Τα εξ αποστάσεως μαθήματα πραγματοποιούνται κατά τις πρωινές ώρες.

Σε αυτά τα μαθήματα ο μαθητής μέσω της οθόνης ενός υπολογιστή ή ενός tablet παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη διδακτική διαδικασία σε μία εικονική τάξη. Ο εκπαιδευτικός μετατρέπει την οθόνη του σε ένα διαδραστικόπίνακα στον οποίο μπορεί να προβάλλει παρουσιάσεις, να τρέχει εκπαιδευτικά λογισμικά ή video και να πληκτρολογεί, να γράφει και να σχεδιάζει με μια ηλεκτρονική πένα όπως θα έγραφε σ’ ένα τετράδιο ή ένα «μαυροπίνακα». Επίσης, κάθε μαθητής μπορεί να παρεμβαίνει, να ρωτάει και να αναπτύσσει τις απόψεις του. Ήδη από τις προηγούμενες χρονιές μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας παρακολουθούν συστηματικά δικτυακά μαθήματα θετικών επιστημών.

Ένα μάθημα «σύγχρονης εκπαίδευσης» δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα μάθημα που πραγματοποιείται στη σχολική τάξη. Ο εκπαιδευτικός έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο ψηφιακό κόσμο από γραφήματα, πίνακες, εικονικά πειράματα, φωτογραφίες και video για να μετατρέψει τη διδασκαλία σε μια συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία. Αξιοποιεί τις εξελιγμένες πλατφόρμες, ώστε η οθόνη του να μετατραπεί σ’ ένα πίνακα στον οποίο γράφει και σχεδιάζει αξιοποιώντας ένα πλήθος από ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία.

Όλο το εκπαιδευτικό υλικό αποθηκεύεται και ταξινομείται οργανωμένα στο ψηφιακό τετράδιο του μαθητή στο οποίο έχει πρόσβαση κάθε στιγμή. Η δυνατότητα αυτή είναι σημαντική αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσες φορές θα ήθελε ένας μαθητής να ξαναέβλεπε τον πίνακα των παραδόσεων παλαιότερων μαθήματων. Αυτή η δυνατότητα είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο μαθητής από το γραφείο του σπιτιού του με ένα απλό κλικ εισέρχεται στη ψηφιακή αίθουσα διδασκαλίας μέσω ενός Η/Υ ή ενός tablet και αλληλεπιδρά με τον εκπαιδευτικό, όπως σε μια πραγματική αίθουσα.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», όπως έχουν πράξει κατά το παρελθόν αλλά και με αυτό το πρόγραμμα, αναλαμβάνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες πρωτοπορώνταςστο χώρο της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, με αυτό το πρόγραμμα των εξ αποστάσεως μαθημάτων, επιδιώκουν να διασφαλίσουν αφενός την προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους για όσο διάστημα τα σχολεία παραμένουν κλειστά.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ