ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεδρίασε το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου υπό την Προεδρία του Δημάρχου Ρόδου Αντ. Καμπουράκη

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου υπό την Προεδρία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, μέσω τηλεδιάσκεψης και με σημαντικά θέματα στην Ημερήσια του Διάταξη.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, τα είκοσι ένα (21) μέλη (Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι) του Δ.Σ. και όλοι σχεδόν οι Δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Β. Καμπουράκης, στην ενημέρωση του, αναφέρθηκε στις δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο, στη πατρίδα μας αλλά ειδικά και στα νησιά μας με τη πανδημία covid19, και του σφοδρού κύματός της, που παρουσιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες, στην ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης όλων μας, για να συνεχιστεί ενισχυμένη η αντιμετώπισή της στα Νησιά μας, με παράλληλη όμως προετοιμασία όλων μας, για τη φετινή τουριστική περίοδο, που διαφαίνεται ως η πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών. Και που θα επηρεάσει καταλυτικά την κοινωνική, οικονομική, και αναπτυξιακή μας προοπτική. «Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά και η πρόθεση μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε, είναι ισχυρή», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΝΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα επίσπευσης και ολοκλήρωσης, κατά προτεραιότητα στα νησιά, του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της πανδημίας.

Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της νομικής γνωμοδότησης για τους δασικούς χάρτες στο Νότιο Αιγαίο, που με τη πληρότητα και τη νομική εγκυρότητά της, αποτελεί επαρκές όπλο για τη επιδίωξη θεσμικής βελτίωσης, τού σχετικού νόμου, ώστε αυτός να αποκαταστήσει, με ιστορικο-δικαιακά κριτήρια, τα με πολύ κόπο, μόχθο και αίμα κεκτημένα δικαιώματα, των Νησιωτών μας.

Στην άριστη συνεργασία και αποφασιστική συμπόρευση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, στο Νότιο Αιγαίο, για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα Νησιά μας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του. Για το δε φλέγον θέμα των δασικών χαρτών, ενημέρωσε ότι η ΠΕΔ ΝΑ έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη νομική στήριξη και τεκμηρίωση του παννησιωτικού αιτήματος, για τη αποκατάσταση των αδικιών

του σχετικού Νόμου. Η δε Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη τεχνική και πολιτική του υποστήριξη.

 

Τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην Συνεδρίαση και οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, είναι οι παρακάτω:

 

· Εγκρίθηκε και προωθείται προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας, η πρόταση–γνωμοδότηση που ολοκληρώθηκε από τον Διδάκτορα Μιχάλη Θεόδωρου Παπαγεωργίου για τους Δασικούς Χάρτες, το νομοθετικό τους καθεστώς στα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου και πρόταση για Νομοθετικές Τροπολογίες, για τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις σε αυτό.

· Αποφασίστηκε η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού του Ν.4674/2020, στον οποίο θα μετέχει η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, και προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτόν όσοι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου το επιθυμούν.

· Αποφασίστηκε η εκ νέου παραχώρηση των πυροσβεστικών οχημάτων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, στους Δήμους των Νησιών μας, για τις ανάγκες Πολιτικής Προστασίας τους, ενώ αυτή η απόφαση θα συμπληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, με την κατανομή και των 6 (έξι) νέων Πυροσβεστικών οχημάτων, ελαφριού τύπου, που έχει προμηθευτεί και θα παραλάβει η ΠΕΔ.

· Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τη Πολιτεία ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός του πληθυσμού των νησιών μας, με σειρά, ώστε να θωρακιστούν υγειονομικά και να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια την Τουριστική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε όσους μετακινούνται σε αυτά.

· Συζητήθηκε το κατατεθειμένο πλέον προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΣ, με θέμα « Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στο οποίο έγιναν αποδεκτές οι περισσότερες προτάσεις της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, και αποφασίστηκε η επιμονή μας, με επανυποβολή όσων προτάσεών μας δεν έχουν γίνει δεκτές.

 

Το Γραφείο ΤύπουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ