12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη Δ. Τσίκκης: “Το 2023 δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα έντονης έλλειψης νερού, σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε το περασμένο καλοκαίρι”

 

Ο κ. Δημήτρης Τσίκκης μιλά στο Βήμα της Δωδεκανήσου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΡ αλλά και το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας μετά την ανακοίνωσή του σχετικά με την μείωση 60% στους λογαριασμούς ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ακόμη, κάνει μία αναφορά στα έργα που θα προετοιμάσουν το έδαφος, ώστε την θερινή σεζόν του 2023 να μην παρατηρηθούν τα προβλήματα υδροδότησης που απασχόλησαν φέτος τους επιχειρηματίες της Νότιας Ρόδου.

Κ. Τσίκκη, πρόσφατα ανακοινώσατε πως θα εισηγηθείτε την μείωση κατά 60% στους λογαριασμούς ατόμων με ειδικές ανάγκες στο επόμενο ΔΣ. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η ΔΕΥΑΡ πρέπει έμπρακτα να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να στηρίξει ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που έχουν επιπλέον ανάγκες.
Η εισήγηση για την μείωση του 60% έγινε δεκτή ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΥΑΡ.
Επιπλέον ανεβάσαμε τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο ειδικό τιμολόγιο, αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να ενταχθούν σ αυτό, αυξήσαμε επίσης σε 15% το ποσοστό έκπτωσης για όλους εάν ο λογαριασμός εξοφληθεί εμπρόθεσμα, έτσι επιβραβεύουμε τους συνεπείς συμπολίτες μας.

Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, η ΔΕΥΑΡ αντιμετωπίζει προκλήσεις και στο θέμα του εργατικού δυναμικού της. Κατά πόσο έχει επηρεάσει αυτό την λειτουργία της εταιρίας; Υπάρχει περίπτωση να δούμε να ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον;

Η ΔΕΥΑΡ όπως όλες οι επιχειρήσεις είτε βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα ή στον δημόσιο αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας τα προηγούμενα δύο έτη. Η κατάσταση καλυτέρευσε το 2022 όσον αφορά τις εισπράξεις, δυστυχώς η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους επηρέασε σοβαρά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αυτό είχε αντίκτυπο στην είσπραξη των λογαριασμών νερού.
Σχετικά με την μεγάλη έλλειψη του εργατικού και του επιστημονικού προσωπικού η ΔΕΥΑΡ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μόνο την περίοδο 2021-2022 συνταξιοδοτήθηκαν 30 εργαζόμενοι και το δυναμικό της επιχείρησης πλέον δεν καλύπτει ούτε το 60% του προσωπικού που η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται για να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες προς τους πολίτες όλου του νησιού. Με ενέργειες του δημάρχου περίπου στις 15 Δεκεμβρίου θα επισκεφθούμε τον υπουργό εσωτερικών κ Βορίδη για να του εκθέσουμε την αναγκαιότητα προσλήψεων στην επιχείρηση, άλλωστε η ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ είναι η μόνη επιχείρηση αυτού του είδους που δεν πήρε έγκριση για προσλήψεις όταν άλλες ΔΕΥΑ το κατάφεραν…

Θα υπάρχει επάρκεια νερού το 2023;

Υποσχέθηκα κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Σεπτέμβριο ότι, το 2023 δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα έντονης έλλειψης νερού, σαν αυτά που αντιμετωπίσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Η υπηρεσία υδάτων εργάζεται πυρετωδώς για την αξιοποίηση όσων γεωτρήσεων βρίσκονται στις περιοχές που η ζήτηση είναι αυξημένη και μέχρι τις αρχές της νέας τουριστικής περιόδου θα είμαστε πανέτοιμοι.

Πριν λίγες ημέρες αποστείλατε πρόσκληση σε φοιτητές που θέλουν να κάνουν την πρακτική τους στη ΔΕΥΑΡ. Είχατε ανταπόκριση;

Η ΔΕΥΑ ΡΟΔΟΥ απηύθυνε πρόσκληση σε φοιτητές όλων των κλάδων εφόσον το επιθυμούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ομολογώ ότι η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη αλλά είναι ικανοποιητική. Με την ευκαιρία προσκαλούμε μέσω της εφημερίδας σας όποια ή όποιον φοιτητή το επιθυμεί να κάνει αίτηση.

Θα θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Ναι και βέβαια επιθυμώ να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του δημάρχου Αντώνη Β Καμπουράκη εφόσον μου κάνει την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του.

Από την έντυπη έκδοση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ