12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου

Την ικανοποίησή του για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εξέφρασε ο κ. Χατζημάρκος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στους δημοσιογράφους , ο οποίος ανέφερε ότι ο φετινός Οκτώβριος θα είναι καλύτερος και από αυτόν του 2019 για τη Ρόδο «Η σεζόν συνεχίζεται, ο Οκτώβριος είναι ήδη καλύτερος από το 2019. Αυτό σημαίνει πώς από τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο Οκτώβριος του 2021 θα είναι καλύτερος από τον Οκτώβριο του 2019. Είναι ζήτημα ημερών να υπερβούμε στη Ρόδο τον αριθμό των επισκεπτών σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, κάτι που ήδη έχει γίνει στη Σαντορίνη», δήλωσε ο περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το Νότιο Αιγαίο υπερέβη ήδη τα τρία εκατομμύρια διεθνών επιβατών στα διεθνή αεροδρόμια του και τις 20.000 διεθνείς πτήσεις.
Επεσήμανε ότι στο τέλος της σεζόν, θα προστεθούν στον αριθμό των επιβατών των πτήσεων τσάρτερ οι επιβάτες των πλοίων και όσοι ταξίδεψαν με πτήσεις εσωτερικού. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, το 50% των επιβατών των πτήσεων εσωτερικού, ήταν μετεπιβιβαζόμενοι από πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο των Αθηνών με προορισμό τα νησιά του Ν. Αιγαίου.
Το 2021, σύμφωνα με τον κ. Γ. Χατζημάρκο, τα αποτελέσματα στον τουρισμό των μικρών νησιών, ήταν καλύτερα και από αυτά του 2019! Παράλληλα, μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, τείνουν να φθάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 παρόλο που ο αριθμός των επισκεπτών είναι μικρότερος, πράγμα που σημαίνει, ότι αυξήθηκε η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη και κατά συνέπεια παρουσιάζει βελτίωση η «ποιότητα» των επισκεπτών. «Στα μικρά νησιά το 2021 έχει γίνει ήδη η χρονιά αναφοράς. Είναι για πολλά νησιά η καλύτερη σεζόν στην ιστορία η φετινή. Στα μεγάλα νησιά δεν έχουμε υπερβεί τον αριθμό των επισκεπτών σε σύγκριση με το 2019. Παρόλα αυτά, από την επεξεργασία των πρώτων στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ένα οικονομικό αποτύπωμα στα τέσσερα μεγάλα νησιά, το οποίο πλησιάζει αυτό του 2019. Αυτό σημαίνει πώς με λιγότερους επισκέπτες, είχαμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και πολύ υψηλότερη δαπάνη ανά πελάτη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία για την στρατηγική τουριστικής προβολής της ΠΝΑΙ το 2022.
«Στην ομάδα της πρωτοβουλίας για τον τουρισμό, οι φορείς που συμμετέχουν μας έκαναν κοινωνούς στοιχείων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δεκαοκτώ χώρες έχουν λ.χ. καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2019. Και όλα αυτά τα στοιχεία τα επεξεργαζόμαστε για να χτιστεί το πλάνο του 2022», είπε ο κ. Χατζημάρκος και συμπλήρωσε ότι η συνδιαφήμιση της ΠΝΑι με μεγάλους τουρ οπερέιτορς και τουριστικούς οργανισμούς είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ανέφερε επίσης ότι οι μεγαλύτερες τουριστικές πλατφόρμες Tripadvisor και Expedia ζήτησαν την άδεια να παρουσιάσουν στοιχεία της καμπάνιας τουριστικής προβολής της ΠΝΑΙ (η απήχησή της ξεπερνά τις 300 εκατ. θεάσεις) ως μελέτη περίπτωσης στις σελίδες τους και στους πελάτες τους.

Ήδη η ΠΝΑΙ και η πρωτοβουλία για τον τουρισμό έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για το 2022! Η απόφαση, όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, είναι ειλημμένη. Η στροφή στο διαδίκτυο είναι πλέον μονόδρομος. «Αυτή είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης και που επηρεάζει τη λήψη της απόφασης. Εκεί δώσαμε τη μάχη το ’20 και το ’21. Πλέον ιεραρχούμε τις αγορές στόχους τις οποίες θα προσεγγίσουμε μέσα από ψηφιακά κανάλια κυρίως», είπε ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη σεζόν του 2022 και λέγοντας ότι στη Ρόδο η επόμενη τουριστική περίοδος θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.
«Είμαστε αισιόδοξοι για το 2022. Η Ρόδος ανοίγει παραδοσιακά τη σεζόν, πρώτη από όλα τα νησιά μας. Ήδη έχουμε τις πρώτες συμφωνίες για τα τέλη Μαρτίου του 2022 και ευχόμαστε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να μην υπάρξουν ανατροπές και ανεπιθύμητες εξελίξεις», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Η αυλαία της φετινής σεζόν, όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή, αναμένεται να πέσει γύρω στα τέλη Νοεμβρίου.
Επιπλέον ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι η ΠΝΑΙ ολοκλήρωσε την αποτύπωση όλων των έργων που πρέπει να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή των Πεταλούδων που καταστράφηκε (γύρω στα 11.000 στρέμματα) από τη μεγάλη πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αυτοψίες από τους μηχανικούς της ΠΝΑΙ και έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες των έργων ενώ έχουν σταλεί αιτήματα για χρηματοδότηση στο υπουργείο ανάπτυξης. Το συνολικό κόστος των έργων που απαιτείται να εκτελεστούν ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ