ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη – Ιωάννης Καμπούρης: “Αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε σε επάρκεια, ούτε και στην ποιότητα του νερού”

 

Ο Ιωάννης Καμπούρης, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, έδωσε στο Βήμα της Δωδεκανήσου μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μας μίλησε για τα προβλήματα αλλά και για τις λύσεις που βρέθηκαν και δρομολογήθηκαν στην ΔΕΥΑΡ, για τα σχέδια της εταιρίας στο μέλλον, αλλά και για την βελτίωση των ενδοδημοτικών υπηρεσιών.

Κύριε Καμπούρη, σήμερα, τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ ποιες αλλαγές πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν για την καλύτερη λειτουργία της εταιρίας;

Το πρώτο πράγμα που έκανα, αναλαμβάνοντας την προεδρία στην ΔΕΥΑΡ ήταν να συγκαλέσω μία σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές, όπου είτε εμφανίζεται λειψυδρία, είτε υπάρχουν πολλές βλάβες με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές διακοπές στην υδροδότηση. Έχουμε προβεί σε διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις σε κάποιες περιοχές όπως στην Γλίστρα όπου υπήρχε σοβαρή έλλειψη νερού σε μία γεώτρηση, καθώς και στον Αρχάγγελο όπου περιμένουμε τις εξελίξεις σχετικά με τις περιοχές στην δημοτική κοινότητα που παρουσιάζουν συνεχή προβλήματα με επαρκή υδροδότηση.
Ακόμη, ενισχύουμε τις δημοτικές κοινότητες με παρεμβάσεις σε αντλιοστάσια –όπου χρειάζεται. Επιθυμία μας είναι να προχωράμε σε αντικατάσταση δικτύων ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Θα τοποθετήσουμε και τρεις δεξαμενές σε χωριά της ανατολικής πλευράς, για να καλύψουμε τις ανάγκες.

Ποιες κινήσεις περιλαμβάνουν τα σχέδιά σας για τη ΔΕΥΑΡ στο μέλλον;

Στα σχέδιά μας, περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός επιχειρησιακού κέντρου, όπου εκεί θα αποτυπώνεται όλη η λειτουργία της επιχείρησης –με δορυφορικό σκανάρισμα όλων των δικτύων πάνω στο νησί ώστε να ελέγχεται με άρτιο τρόπο η λειτουργία. Αυτή την στιγμή, η ΔΕΥΑΡ παράγει 28εκ. κυβικά από τα οποία τιμολογεί τα 13 εκ. κυβικά (τον χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαρροές ή παράνομες συνδέσεις, οι οποίες δεν έχουν εντοπιστεί και δεν τις γνωρίζουμε. Εάν ελεγχθούν όλα αυτά, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε παραπάνω νερό –το οποίο χάνεται- και φυσικά, θα μπορέσει να ορθοποδήσει η επιχείρηση και οικονομικά. Ήδη έχω προχωρήσει στην δημιουργία δύο κλιμακίων, ένα για την ανατολική κι ένα για την δυτική πλευρά, ώστε να εισπράττονται οι λογαριασμοί σε χωριά που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας αλλά και να ελέγχουν τις εισπράξεις. Δεν μπορεί να επιβιώσει η ΔΕΥΑΡ με τις εισπράξεις μόνον από την Ρόδο και την Ιαλυσό. Πρέπει και οι άλλες ενότητες να ελέγχονται τόσο για την ύδρευση όσο και για την άρδευση.
Μια από τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν η μείωση των τιμολογίων στα κρουαζιερόπλοια με οριζόντιο τρόπο. Αυτό ήταν επιθυμία και του ιδίου του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και στόχο είχε να δώσουμε κίνητρα στις εταιρείες κρουαζιέρας που προσεγγίζουν το λιμάνι μας και να αυξηθεί, με αυτό τον τρόπο, η επισκεψιμότητα. Σε συνάντηση που είχα με τους εκπροσώπους και πράκτορες των εταιρειών που προσεγγίζουν το λιμάνι μας, συζητήσαμε το θέμα και τόνισα ότι θα μπορέσουν να έχουν ακόμη καλύτερη τιμή εάν επιθυμούν, να υδροδοτούνται μετά τα μεσάνυχτα.
Σχετικά με τα έργα, προχωράμε στην πλήρη ανακατασκευή του κεντρικού Βιολογικού στο Βόδι το οποίο θα δημοπρατηθεί, θα ανακατασκευαστεί με ταυτόχρονη λειτουργία του από τον ανάδοχο και θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια.
Ένας ακόμη στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΔΕΥΑΡ ώστε να έχουμε ψηφιακά τον απόλυτο έλεγχο του βιολογικού, των δεξαμενών, των δικτύων σε ένα επιχειρησιακό κέντρο στην ΔΕΥΑΡ. Να ξέρουμε που βρίσκονται τα αυτοκίνητα μας ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσω GPS.

Υπάρχει επάρκεια νερού για το καλοκαίρι λόγω αυξημένης ζήτησης;

Όπως προανέφερα είμαι αισιόδοξος. Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και αυτό το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε σε επάρκεια, ούτε και στην ποιότητα του νερού που δίνει η ΔΕΥΑΡ. Οι προσλήψεις των υδρονομέων έχουν γίνει και θα βοηθήσουν στις δημοτικές ενότητες που έχουν ανάγκες στην γεωργική άρδευση.
Επόμενο βήμα είναι να ελεγχθούν οι συνδέσεις σε όλο το νησί για να δούμε ποιες είναι παράνομες και σε ποια σημεία υπάρχουν διαρροές.
Επαναλαμβάνω, ότι η ΔΕΥΑΡ αλλά και ο Δήμος Ρόδου, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίνουμε μεγάλη σημασία στην β’ φάση του Φράγματος Γαδουρά, αφού όταν προχωρήσει, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης στη Νότια Ρόδο, στη Λίνδο, στον Αρχάγγελο και στ’ Αφάντου. Όταν γίνει αυτό, σίγουρα θα αλλάξουν όλα στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Εκτός από Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είστε και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών. Τι νεότερο υπάρχει σε αυτόν τον τομέα;

Αναφορικά με τις αρμοδιότητές μου στη θέση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα όπως λέγεται στο κομμάτι του Ανθρώπινου Δυναμικού θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: έχουν απλουστευτεί οι διαδικασίες στο Γραφείο Πρωτοκόλλου. Και με τις διαδικασίες και με την ηλεκτρονική ροή κι έτσι η εξυπηρέτηση του κόσμου να γίνεται ευκολότερα. Πλέον είναι συνδεδεμένες όλες οι λειτουργίες του Πρωτοκόλλου και με το Γραφείο Μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να έχουμε από τη μία καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και από την άλλη να έχει βελτιωθεί η ενδο-υπηρεσιακή λειτουργία.

από την έντυπη έκδοση



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ