12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη | Ν. Φλοσκάκης: “Tα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα ήταν παραμελημένα τα τελευταία χρόνια”

Ο κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Ατταβύρου, μίλησε στο Βήμα της Δωδεκανήσου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να δώσει λύσεις στα πιο καίρια προβλήματα.

Κύριε Φλοσκάκη, αναλάβατε για τρίτη συνεχή χρονιά Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου. Σαν αντιδήμαρχος «δύσκολων» ορεινών δημοτικών διαμερισμάτων, ποιες είναι οι προκλήσεις και τα προβλήματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

Όντως, τα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα είναι αρκετά δύσκολα ειδικά τη στιγμή που ήταν παραμελημένα τα τελευταία χρόνια από διάφορες απόψεις. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι αυτό της άρδευσης, όπως καταλαβαίνετε, αφού μιλάμε για εξ ολοκλήρου αγροτικές περιοχές. Συμπληρωματικά σε αυτό είναι και η αγροτική οδοποιία. Τα περισσότερα προβλήματα και προκλήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων και δημοτικής περιουσίας, οι δρόμοι εντός των οικισμών και άλλα πολλά με τη λίστα να μην τελειώνει. Επίσης, μεγάλη πρόκληση αποτελούν τα σχολεία μας τα οποία εξυπηρετούν ένα μεγάλο αριθμό μαθητών από τα χωριά της ενότητας.

Πως σκοπεύετε να προχωρήσετε ως προς την επίλυση των σημαντικότερων από αυτά;

Από τη πρώτη στιγμή και σε συνεργασία με τους εκάστοτε αρμόδιους, είμαι σε θέση να πω ότι πολλά από αυτά έχουν λυθεί και συνεχίζουμε να δουλεύουμε διαρκώς για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν. Ενδεικτικά κάποια έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί είναι τα εκατοντάδες μέτρα ασφάλτου που έχουν στρωθεί εντός των οικισμών της ενότητας, το 2021 και ήδη έχουν δημοπρατηθεί εκατοντάδες μέτρα επιπλέον για να καλυφθεί μέχρι και ο τελευταίος δρόμος που έχει πρόβλημα. Επίσης, έχει δημοπρατηθεί το έργο για την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων στις κοινότητες Αγίου Ισιδώρου, Σιανών και Μονολίθου. Στο θέμα των σχολείων που βρίσκονται στον Έμπωνα τα οποία αποτελούν και τα μοναδικά στην ενότητα, ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο, το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις έχουν ολοκληρώσει τις συντηρήσεις τους από σειρά εργασιών όπως ελαιοχρωματισμούς, μονώσεις κλπ. Επίσης τοποθετήθηκαν νέες παιδικές χαρές στου προαύλιους χώρους του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου. Σχετικά με το Δημοτικό σχολείο, έχει δημοπρατηθεί το έργο συντήρησης του το οποίο θα ξεκινήσει στο προσεχές διάστημα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές από τις παραπάνω εργασίες έγιναν με προμήθειες που ο Δήμος φρόντισε να παρέχει στις ενότητες για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα με το ελάχιστο προσωπικό που έχουμε στην ενότητα να κάνουμε δεκάδες παρεμβάσεις σε όλα τα χωριά. Τέλος προχωράμε στην επίλυση του θέματος της ύδρευσης της Κρητηνίας που αυτή τη στιγμή καλύπτεται από τον Έμπωνα και έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε σημεία που μας έχουν υποδείξει οι αρμόδιοι. Αντίστοιχα το ίδιο θα γίνει και για κάποιες γεωτρήσεις άρδευσης.

Πολιτική Προστασία. Μια υπηρεσία που φέτος έγινε ο πρωταγωνιστής του νησιού και το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα. Είστε προετοιμασμένοι για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο;

Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας είναι από τους πλέον σημαντικούς τα τελευταία χρόνια, μιας και η κλιματική αλλαγή μας έχει δείξει ότι είναι εδώ. Έχουμε δοκιμαστεί σε καταστάσεις όπως πλημμύρες και πυρκαγιές από τη πρώτη κιόλας στιγμή το Σεπτέμβριο του 2019. Χάρη στην άριστη συνεργασία με τη Πολιτική Προστασία της ΠΝΑΙ, την Πυροσβεστική υπηρεσία, τις εθελοντικές ομάδες και το προσωπικό του Δήμου, καταφέραμε να γλιτώσουμε από δυσάρεστες καταστάσεις. Με τελευταίο συμβάν τις σφοδρές χιονοπτώσεις του προηγούμενου μήνα που αν και χωρίς το κατάλληλο εξοπλισμό καταφέραμε να κρατήσουμε το οδικό δίκτυο ανοιχτό.
Ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που αποκλειστικά μέχρι και σήμερα για τη μη λειτουργία της ευθύνονται διάφορα κολλήματα στη νομοθεσία. Μας έχουν όμως υποσχεθεί ότι εντός του Μαρτίου θα έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό.
Από όλα αυτά προκύπτει ότι για την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε ένα παραπάνω όπλο για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε κατάστασης.
Με μισθώσεις μηχανημάτων έργων θα ξεκινήσουμε, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το καθαρισμό δασοαγροτικων δρόμων σε όλο το νησί.
Τέλος, έχουμε ήδη παραχωρήσει δωρεάν εξοπλισμό σε όλες τις εθελοντικές ομάδες για να μπορούν να βρίσκονται με ασφάλεια δίπλα μας οπότε τους χρειαζόμαστε.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ