12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη Σοφίας Ζαχαράκη στο Βήμα της Δωδεκανήσου: “Η Ρόδος στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης”

 

Με την Ίδρυση του Co-Lab από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Όμιλο TUI

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε στο Βήμα της Δωδεκανήσου για την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της ΑΣΤΕΡ, αλλά και για την αλλαγή που έρχεται από το Υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, την Ακαδημία Τουρισμού. Ακόμη, αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην επιτυχία που είχε ο τουρισμός το 2021, καθώς και για την συνεργασία Co-lab με την TUI, που έφερε την Ρόδο στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Από την Σοφία Αδαμίδου

Κυρία Ζαχαράκη, πρόσφατα ανακοινώσατε πως το Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζει έναν ενιαίο φορέα εκπαίδευσης, την Ακαδημία Τουρισμού. Τι θα σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα;

Για τον τουρισμό του σήμερα και κυρίως του αύριο, είναι αναγκαία η περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης. Έτσι, στις αρχές του 2021 σχεδιάσαμε και υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αίτημα για την παροχή τεχνικής βοήθειας από την DG REFORM. Το αίτημα εγκρίθηκε και ο ανάδοχος που επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε ήδη να ξεκινήσει το έργο με τίτλο “Reform Tourism Education in Greece” για την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας πολιτικής για την τουριστική εκπαίδευση. Ήδη συστήσαμε την σχετική Ομάδα Εργασίας που θα αναλάβει τη διοίκηση του έργου της τεχνικής βοήθειας. Επίσης, συστήσαμε και τη διυπουργική steering committee του σχεδιασμού της τουριστικής εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι, 5 σχετικών Υπουργείων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Ναυτιλίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Τουρισμού. Ήδη εστάλησαν επιστολές στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και γίνονται συνεντεύξεις επί ερωτηματολογίων για την αποτύπωση των αναγκών για την τουριστική εκπαίδευση.

Πρόκειται για μία τολμηρή μεταρρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί να αναβαθμίσει ολιστικά την παρεχόμενη από το Υπουργείο τουριστική εκπαίδευση, ανταποκρινόμενη στην υπαρκτή και προοδευτικά αυξανόμενη ανάγκη για ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες στο σύνολο του φάσματος επιλογών που ο ελληνικός τουρισμός προσφέρει.

Μια τουριστική εκπαίδευση με μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία και τις ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και στην εφαρμοσμένη μάθηση, με ενισχυμένο το ρόλο της πρακτικής πάνω στο αντικείμενο. Με εξωστρεφή και προσαρμοζόμενο στις εξελίξεις προσανατολισμό, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες όλων των κλάδων της τουριστικής αγοράς και καλύπτοντας και τον κρίσιμο τομέα της δια βίου μάθησης.

Πείτε μας λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά σας για τη λειτουργία της Ακαδημίας. Για παράδειγμα, τι ευκαιρίες θα έχει κατά την εκπαίδευση, αλλά και μετά από αυτή κάποιος που θα φοιτά στην Ακαδημία; Τι πτυχίο θα παίρνει ολοκληρώνοντας τις σπουδές του; Ποια θα είναι η διάρθρωση της Ακαδημίας;

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί τα επόμενα έτη, ένας ενιαίος εκπαιδευτικός φορέας του Υπουργείου Τουρισμού, ικανός να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται ακόμη ταχύτερα στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, αξιοποιώντας βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές.

Η ελληνική Ακαδημία Τουρισμού, με σύγχρονες ελκυστικές κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές, ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών αλλά και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, θα αξιοποιήσει την έως σήμερα τεχνογνωσία που διαθέτει το Υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με την τουριστική εκπαίδευση, την οποία θα προάγει και θα αναβαθμίζει περαιτέρω.

Η Ακαδημία θα έχει τρεις πυλώνες λειτουργίας: α) την παροχή επαγγελματικής εκπαίδευσης διφυούς χαρακτήρα με πρακτική άσκηση, β) την παροχή δια βίου μάθησης και μετεκπαίδευσης και γ) τη διεξαγωγή έρευνας σε τουρισμό και απασχόληση.

Επιπροσθέτως, η Ακαδημία θα κληθεί να αναλάβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον συστηματικό σχεδιασμό και παροχή υπηρεσιών δια βίου μάθησης στους εργαζόμενους, άνεργους, στελέχη, αλλά και επιχειρηματίες που απασχολούνται στον τουρισμό.

Ταυτόχρονα θα προβαίνει στη διεξαγωγή έρευνας σε θέματα τουριστικής απασχόλησης και αναγκών αγοράς, με επιστημονική υποστήριξη και σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών και των προγραμμάτων επιμόρφωσης της Ακαδημίας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ζωτικής σημασίας ανατροφοδότηση του Υπουργείου και των δομών του για την προσφορά ανταγωνιστικών και καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών, που ανταποκρίνονται στις πραγματικότητες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Ένα σημαντικό κομμάτι της εργασίας θα γίνει πάνω και στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού. Φέτος μάλιστα, αυξήσαμε τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων στα 1250 άτομα, αυξημένα κατά 445 θέσεις, αυξάνοντας συγχρόνως τα τμήματα και τις περιοχές που προσφέρονται ενώ ξεκινούν νωρίτερα από πέρυσι με στόχο να βελτιωνόμαστε σε χρόνο, αριθμό και περιεχόμενο κάθε χρονιά.

Τέλος, τα θέματα των πτυχίων που θα απονέμονται, της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών μονάδων της Ακαδημίας και των θεμάτων πιστοποίησης, θα είναι σε συμφωνία με το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο ποιότητας και ελέγχου του ν. 4763/2020 για την επαγγελματική εκπαίδευση και αποτελούν το παραδοτέο του έργου της τεχνικής βοήθειας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Τον περασμένο μήνα, μαθητές της ΑΣΤΕΡ πραγματοποίησαν κατάληψη των σχολών τους, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αιτήματα που έχουν να κάνουν με το πτυχίο, τις δομές της σχολής, και της βασικής φοιτητικής μέριμνας. Τι μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει σε κοντινό χρόνο, ειδικότερα για τις ΑΣΤΕ;

Κατ’ αρχάς οι ΑΣΤΕ παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση πολύ υψηλού επιπέδου και είναι προσανατολισμένες στην κατάρτιση στελεχών για ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και λοιπές επιχειρήσεις που στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Ως οι μόνες ανώτερες κρατικές σχολές ξενοδοχειακής εκπαίδευσης, έχουν εγνωσμένο κύρος στην αγορά, ιδίως λόγω του υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού των αποφοίτων τους. Άλλωστε αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη σε πολύ σημαντικές ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, είναι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού.

Από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού έχουμε πλήρη γνώση των διαχρονικών ζητημάτων που υφίστανται και έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους. Συγκεκριμένα, γίνεται καταγραφή του κόστους για τη δυνατότητα μειωμένου εισιτηρίου, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα παροχής voucher σίτισης στους σπουδαστές των ΑΣΤΕ σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν και στη σύσκεψη μας με συμμετοχή επίσης του Υπουργού Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια με τους σπουδαστές της σχολής του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, στους σπουδαστές παρέχεται σήμερα και στεγαστικό επίδομα με τους ίδιους όρους που παρέχεται για τους φοιτητές του Υπουργείου Παιδείας. Όσον δε αφορά στο Εrasmus, είμαστε σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στείλαμε εκ νέου επιστολή με αίτημα να επανεξεταστούν οι δυνατότητες να συμμετάσχουν οι ΑΣΤΕ σε αυτό.

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι προχωρήσαμε το 2021 σε αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των ΑΣΤΕ μετά από 11 έτη, με ένταξη 10 νέων κατηγοριών επιχειρήσεων και με δυνατότητα πραγματοποίησης της και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των μακροχρόνιων ζητημάτων των ΑΣΤΕ, έχουν τεθεί υπ’ όψιν του αναδόχου της τεχνικής βοήθειας της Ε.Ε., ενώ και οι Διευθυντές των ΑΣΤΕ συνομιλούν απευθείας με τον ανάδοχο στο πλαίσιο της Ομάδα Διοίκησης Έργου που συμμετέχουν. Μάλιστα οι ΑΣΤΕ θα έχουν κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τον ανάδοχο, για το σχεδιασμό της Ακαδημίας Τουρισμού, προκειμένου να προχωρήσει μια ορθολογική, αλλά και συστηματική επίλυσή τους, μέσω της τεχνικής βοήθεια της Ε.Ε.

Το 2021, παρά τις δυσκολίες, αποδείχτηκε μία πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό. Θεωρείτε ότι το 2022 θα είναι μία αντίστοιχα καλή χρονιά αν όχι καλύτερη;

Είναι όντως γεγονός ότι το 2021 ήταν, δεδομένων των περιστάσεων μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: φέτος στο 11μηνο είχαμε αύξηση εσόδων κατά 144,6 % σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ φτάσαμε στο 58% των εσόδων του 2019 (τελευταίου έτους πριν την πανδημία και έτους-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό). Μάλιστα, σε κρίσιμους μήνες για την πορεία του τουρισμού, ξεπεράσαμε κατά πολύ τις προσδοκίες, με πάνω από 75% των εσόδων του ‘19 κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, και πάνω από 90% κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Και σε αυτήν την εθνική προσπάθεια το Νότιο Αιγαίο συνέβαλε τα μέγιστα, με 18 νησιά να ξεπερνούν φέτος ακόμη και τις επιδόσεις του 2019, και συνολικά η Περιφέρεια να σημειώνει τον καλύτερο Οκτώβριο όλων των εποχών. Και ταυτόχρονα, σε επίπεδο χώρας πετύχαμε μία αύξηση της δαπάνης ανά επισκέπτη που ξεπερνά το 25%.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Ήταν προϊόν προσεκτικού σχεδιασμού και ισορροπίας μεταξύ της απαραίτητης ταξιδιωτικής ελευθερίας και της κόκκινης γραμμής της προστασίας της υγείας όλων. Με κανόνες σαφείς, εγκαίρως γνωστούς σε όλους, με τήρηση των δεσμεύσεων για το άνοιγμα, με καινοτόμα εργαλεία όπως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, και πάνω από όλα με το σαφές μήνυμα ότι ο τουρισμός μπορεί να ανοίξει και να λειτουργήσει με ασφάλεια. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την ισχύ του. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα διεθνώς να χαρακτηρίζεται ως η πρωταγωνίστρια της ευρωπαϊκής ανάκαμψης του τουρισμού, θέτοντας τις βάσεις για ένα ακόμα πιο επιτυχημένο νέο τουριστικό έτος.

Φυσικά δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις: οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Μια σημαντική πρόκληση είναι και αυτή της εύρεσης προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών. Το είδαμε να συμβαίνει το 2021 και φαίνεται έντονα ότι θα συμβεί και το 2022 όπως δείχνουν τα στοιχεία και διεθνώς. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, συγχρόνως με και τον μεγάλο στόχο της βιωσιμότητας και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Όμως πλέον έχουμε πίσω μας την εμπειρία 2 ετών επιτυχημένης διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, ενώ ο εμβολιασμός που έχει φτάσει ήδη υψηλά επίπεδα, προχωράει με τη χώρα μας να είναι από τις πρωτοπόρους στον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση. Ακόμη, η μία μετά την άλλη οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις θέσεις προς Ελλάδα, ξεπερνώντας και τις αντίστοιχες θέσεις της προ πανδημικής εποχής. Και σε επίπεδο υποδομών, ως προς τον ιδιωτικό τομέα, είχαμε ρεκόρ επενδύσεων την τελευταία διετία, ιδιαίτερα σε ποιοτικές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ και σε επίπεδο δημοσίου, αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία -με αιχμή του δόρατος το Ταμείο Ανάκαμψης- για επενδύσεις τόσο στις υποδομές ειδικά των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όσο και του ανθρώπινου μας δυναμικού. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 100 εκατομμύρια για την ανάπτυξη υποδομών σε μορφές όπως ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός, καταδυτικός και ορεινός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας, ποσό που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια για την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων ενώ περιλαμβάνει και ένα ευρύ πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων 20.000 θέσεων για εργαζόμενους στον τουρισμό και ανέργους ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα προωθούμε σειρά δράσεων για την ανάδειξη, βάσει στρατηγικού σχεδίου, των επιμέρους τομέων ειδικών μορφών τουρισμού -όπως για παράδειγμα του ορεινού τουρισμού και του οινοτουρισμού με νέα εκδήλωση στο πλαίσιο του οδοιπορικού οινοτουρισμού που έχουμε εγκαινιάσει.

Αλλά και στο στοίχημα της βιωσιμότητας η χώρα μας και ιδιαίτερα η Ρόδος θα βρεθούν στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όπως είδαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με την ίδρυση του co-lab του ομίλου ΤUI στη Ρόδο αλλά και την πρωτοβουλία GR ECO με την Χάλκη να ανοίγει τον δρόμο στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών. Σε συγχρονισμό με αυτές τις πρωτοβουλίες, το υπουργείο μας εκπονεί μελέτη για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με οριζόντια εξέταση όλων των πολιτικών μας.

Όλες αυτές οι κινήσεις, τόσο οι άμεσες όσο και οι μακροπρόθεσμες, θέτουν τα θεμέλια για μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του τουρισμού την δεκαετία που έρχεται, σε σύμπλευση και με τους άξονες που διατυπώνονται στο εθνικό σχέδιο δράσης «Ελληνικός Τουρισμός 2030» του ΙΝΣΕΤΕ. Η αρχή έγινε ήδη πέρσι, με την δυναμική μας ανάκαμψη. Το 2022, η ανάκαμψη αυτή θα κορυφωθεί, υπερβαίνοντας για ακόμη μια χρονιά κάθε προσδοκία και αποτελώντας τον καταλύτη για την συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας συνολικά.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ