ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη – Βασίλης Διακογεωργίου: Αυξημένη κατά 35% η ζήτηση ακινήτων στη Ρόδο

 

Ο κ. Βασίλης Διακογεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κατασκευής και πώλησης ακινήτων «Κάλλιστος και Βασίλης Διακογεωργίου», μιλάει στο Βήμα της Δωδεκανήσου, για την ζήτηση που έχουν τα νεόδμητα ακίνητα του νησιού σε εγχώριους αλλά και διεθνείς επισκέπτες. Παράλληλα μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι ιδιαίτερα αυξημένο αυτή την περίοδο και δίνει τις εκτιμήσεις του για την μελλοντική πορεία της αγοράς ανέγερσης ακινήτων.

 Κ. Διακογεωργίου, σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές πώς έχει μεταβληθεί το ενδιαφέρον των αγοραστών για τις πωλήσεις ακινήτων;

Την τελευταία τετραετία παρατηρούμε μια αύξηση της τάξεως του 35% στη ζήτηση νεόδμητων ακινήτων.  Ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται πως είναι πιο συμφέρον να αγοράσει ένα νέο ακίνητο με κάποια ενδεχομένως μεγαλύτερη επιβάρυνση, που μακροπρόθεσμα ως επιλογή θα αποβεί τελικά πιο συμφέρουσα. Καταλαβαίνετε, σύγχρονες προδιαγραφές, νέα υλικά άρα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Το ενδιαφέρον προέρχεται από εγχώριους ή διεθνείς αγοραστές;

Το ενδιαφέρον προέρχεται και από τις δύο κατηγορίες αγοραστών, οι οποίοι έχουν διαφορετικές ανάγκες να καλύψουν. Οι εγχώριοι αγοραστές ενδιαφέρονται να στεγάσουν την οικογένειά τους, ενώ οι διεθνείς είτε αναζητούν μια εξοχική κατοικία, είτε προβαίνουν σε αγορά ακινήτου ως επένδυση. Πιθανή επένδυση θα μπορούσε να είναι η μεταπώλησή του σε υψηλότερο τίμημα, αλλά και η βραχυχρόνια μίσθωσή του, τύπου Airbnb.

Τι είδους ακίνητα προτιμώνται;

Στην τοπική αγορά υπάρχει ενδιαφέρον για διαμερίσματα ή μεζονέτες με 2 έως 3 υπνοδωμάτια. Από την άλλη στη διεθνή αγορά οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Εδώ υπάρχει ζήτηση ακινήτων κοντά στη θάλασσα ή με θέα τη θάλασσα. Ξέρετε, είμαστε τυχεροί που ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο όπως η Ρόδος, μα πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία του. Οι ξένοι που έρχονται ως επισκέπτες, ενθουσιάζονται με τη θάλασσά μας και αναζητούν κάποιο ακίνητο που θα τους προσφέρει αυτήν την ικανοποίηση.

Ποιες περιοχές προτιμώνται για την αγορά ακινήτων; 

Αυτό διαφέρει και πάλι ανάλογα την κατηγορία των αγοραστών και τις ανάγκες τους. Μπορούν να επιλέξουν από ένα πολυτελές διαμέρισμα όπως τα ακίνητα που κατασκευάζει η εταιρεία μας στην οδό Γεωργίου Σεφέρη έως κάποια από τις εξοχικές κατοικίες που κατασκευάζει η εταιρία μας στη Νότια Ρόδο με εκπληκτική θέα, αλλά και πολύ κοντά στη θάλασσα. Δηλαδή, μιλώντας για την τοπική αγορά οι επικρατέστερες επιλογές αναζήτησης αφορούν την ευρύτερη πόλη της Ρόδου έως την Ιαλυσό, ενώ οι ξένοι επενδυτές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την ανατολική πλευρά του νησιού και το χωριό της Λαχανιάς.

Στην αυξημένη ζήτηση νεόδμητων ακινήτων πιστεύετε ότι έχουν συμβάλλει και τα επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα;

Όσον αφορά τη δική μας εταιρεία θεωρώ πως όχι τόσο. Να σημειώσουμε εδώ, πως η εταιρεία μας αναλαμβάνει μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, (Αναπτυξιακός Νόμος/ΕΣΠΑ) τη δημιουργία φακέλου και την ένταξη κάποιας επένδυσης που μπορεί να φτάσει έως και 50% επιδότησης στην κατασκευή.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της αγοράς ανέγερσης ακινήτων στο μέλλον;

Θεωρώ πως με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και τις αλλαγές στην ενέργεια που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα,  τα “έξυπνα” σπίτια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (green house) είναι το μέλλον. Το μέλλον βέβαια είναι ήδη εδώ, καθώς η εταιρεία μας ως πρωτοπόρος ανέλαβε και κατασκεύασε το πρώτο έξυπνο σπίτι πάνω στο νησί της Ρόδου, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο κανάλι μας στο Youtube. Επίσης, οι εξοχικές κατοικίες που κατασκευάζουμε στη Νότια Ρόδο, θα έχουν ό,τι πιο σύγχρονο όσον αφορά τους αυτοματισμούς κατοικίας, αλλά και την παραγωγή ενέργειας (ρεύματος/νερού) που μπορεί να έχει μια επένδυση.

Από την έντυπη έκδοσηΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ